Позадина патријархове посете Флориди: Српске владике основале НОВУ ЦРКВУ у Америци

Р. ДРАГОВИЋ

петак, 28. 02. 2020. у 08:00

Позадина патријархове посете Флориди: Српске владике основале НОВУ ЦРКВУ у Америци

Владике Максим (лево), Лонгин и Иринеј (десно), Фото Западноамеричка епархија

Канадски Митрофан и јужноамерички Кирило осудили овакав потез

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј председаваће сутра Сабору Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, који ће бити одржан у Клирвотеру на Флориди. Током посете САД Његова светост обићи ће и парохије СПЦ у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.

Поглавара СПЦ, који је у пратњи члана Светог архијерејског синода владике шумадијског Јована, је отпутовао у нову америчку мисију, сачекао је тежак задатак решавања ситуације у којој се налази Српска црква у Северној Америци.

У њеном средишту је самовољни чин владика западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића) који су прошле године на своју руку реорганизовали цркву на тлу САД. Они су основали Епископски савет СПЦ за САД, али и донели Устав који би се односио искључиво на простор САД. Ове потезе они су направили без сагласности Сабора и Синода, који им је једнострано донете одлуке одбио и затражио њихово повлачење.

Самовољна реорганизација Цркве у Америци, међутим, открила је и низ других самовољних решења, али и оголила дубинске разлике и неслагање тамошњих епископа.

Чланови званичног Епископског савета за Северну и Јужну Америку, канадски владика Митрофан и јужноамерички Кирило обратили су се недавно Синоду у Београду у коме су заузели потпуно другачије позиције у односу на тројицу владика у САД. Њих су, између редова, оптужили и за низ самовољних поступака, непоштовање одлука Патријаршије, али и манипулисање чињеницама.

- У средишту свих проблема су епископи западноамерички Максим и источноамерички Иринеј (Добријевић) - објашњава саговорник "Новости" из СПЦ. - Одговорност трећег америчког владике Лонгина, нешто је мања, јер се он дистанцирао од двојице америчке браће. Они су водили коло не само око реорганизације црквеног устројства, доношења устава, већ и у правним манипулацијама црквеним средствима и имовином.

Овај случај на светло дана изнео је и чињеницу и да су владике у соло акцији променили име СПЦ у Америци и тако је регистровали пред државним органима. Без потребних сагласности кровних црквених органа, она од 2017. године носи назив "Српске православне епархије у САД".

Патријаршија СПЦ, после низа упозорења верника из дијаспоре, има основану сумњу да су владике Максим и Иринеј променом званичног назива прекинули вишедеценијски правни субјективитет, односно преко ноћи - основали сасвим нову цркву.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све што треба да знате о корона вирусу: Ово су ПИТАЊА и ОДГОВОРИ на најчешће недоумице у вези са "кинеским демоном"


- Највећи проблем је што су, различитим сложеним правним операцијама, у ову нову организацију инкорпорирали својину над храмовима, манастирима и другом имовином, коју су уписали на своје име. То су учинили преко једночланих корпорација - правне категорије коју познају амерички закони - чиме су се наметнули као једини господари црквене имовине у САД.

На ово указују и владике Митрофан и Кирило, наглашавајући да је овај потез 2017. договорен без њиховог знања и одобрења, на тајном састанку епископа Максима, Иринеја и Лонгина у Либертвилу 2017. године.

Верници у Америци од патријарха Иринеја очекују да својим ауторитетом умањи неслогу међу владикама, али и допринесе појашњењу свеукупне ситуације око статуса СПЦ у Америци. Од њега зависе решења за низ питања - од заустављања осеке српских верника, па до обнове Храма Светог Саве у Њујорку.


ОДУГОВЛАЧИЛИ ОДЛУКЕ

СУТРАШЊИ скуп на који долази патријарх резултат је налога који је Свети синод септембра прошле године поставио епископима у Америци. Патријаршија је тада затражила повлачење свих спорних одлука, али и сазивање Сабора који би темељно решио ситуацију, са роком до 1. марта 2020. Владика Максим и Иринеј тенденциозно су изабрали термин свега дан пре истека рока, а одлуке су стављене ван снаге тек 1. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

bager

28.02.2020. 13:58

@Petrović M., Beograd - Neka se odcepe ali neka ne kradu tudje,,imovina nije njihova ,,ovo je samo klasicna pljacka poznata iz perioda raspada Jugoslavije,,misle da ko prvi prijavi na svoje ime da ce on biti veciti vlasnik,,,pravno nije bas tako

Bangar

01.03.2020. 01:02

@Petrović M., Beograd - Najveci deo crkvene imovine u Americi stvoren je bas u vreme pre 1991. kada su to bile dve razdvojene srpske crkve, postoji rupa od 50ak godina (vreme socijalizma) u pracenju rada crkve pa mnogi i ne znaju sta se u to vreme desavalo.

Zoran Kg

28.02.2020. 08:43

Ovo nije samovoljna odluka vladika već je to urađeno pod pritiskom Amerike koja radi na rasturanju pravoslavlja. To se isto radi u Eropi (odnos Vaseljenske Patrijaršije sa Ruskom crkvom, davanje autokefalnosti Ukrajinskoj crkve, osnivanje Crnogorske PC i ostali odnosi među bratskim crkvama.

Marko

28.02.2020. 17:55

@Zoran Kg - Ne mijesajte crnogorsku mitropliju,ona je bila autokefalna i drzavotvorna crkva u CG.Sto se vama to ne dopada,e to je vas problem.

Mahdi Drahdi

29.02.2020. 00:24

@Zoran Kg - Nikada crnogorska mitropolija nije bila autokefalna. O tome ne postoji ni jedan tomos niti odluka. Da je bila autokefalna, imala bi svoj sabor episkopa koji biraju mitropolita Crne Gore. A njega su zapravo birali glavari i vojvode, pošto mitropolija osim tog mitropolita, nije imala episkopa i sabor. Pa su tako izabrani mitropoliti išli u Sremske Karlovce da ih za mitropolite posvete srpski episkopi Karlovačke Mitropolije. Dakle, nikakve autokefalije nije bilo u CG.

Павле М. Дивнић

28.02.2020. 08:49

Кроз дугу историју хришћанства, било православну или католичку, долазило је до отпадништва од матице цркве. То се увек прилично успешно решавало искључењем јеретика из Цркве. После дужег или краћег времена те јеретичке скупине су пропадале и ствари су се враћале на своје место. Први случај били су Богумили у 10.в. јерес основана у Бугарској од попа Богумила. Код нас, у Босни, познати су под именом "крестијани". Запад је те јереси (Албижане) масовно угушивао у крви за разлику од Православља.

izbjeglica

28.02.2020. 16:17

@Павле М. Дивнић - I Bugarska i Ohridska. zato je SPC patrijaršiju postavila u Peć kroz obnovljenu Zetsku eparhiju (Zeta je bila katolička kao i Nemanjići i ponovo krštena tada). bogumil znači u originalu na matični jezik, maselijan-katari, ta jeres je došla iz Palestine sa arapima koji su sa bugarima napadali srpske zemlje i Carigrad. Njih Rusi i Vikinzi nazivaju Blakumen, mi ih nazivamo Morovlasi. Po haplotipu sve relikvije koje su donijeli pripadaju romskom narodu. verovali su da čuvaju Hristovu biološk decu...

djordje petrovic

28.02.2020. 09:03

Odnosi sa SPC u Americi su uglavnom bili uvek u nesporazumima. Patrijarh Pavle je jos onda isao.

VEKI

28.02.2020. 12:43

Religija kao privatan biznis, po ugledu na državu, pa pojedinci stvaraju privatne crkve. Prihode izneli u svoje đžepove i izgradili svoje crkve. Koliko je je para izneto samo ovde u Srbiji iz crkve i pretočeno u privatni kapital, to već ne žele ni izneti kao podatak. U crkvi se vrte ogromne pare, jer je crkva dobila u restituciji ogromnu imovinu, a koje su se takođe, dočepali pojedinci uz pomoć vladika, i ostvaruju ogromne profite, van kontrole države.

izbjeglica

28.02.2020. 14:04

@VEKI - Ovaj amerićki jedan je napravio dvorac u Ameriku skoro.šta će monasima biznis? to je potpuno suprotno od njihovog učenja i podviga. ja kolko sam ispratio, oni prvo ne mogu ništa da poseduju materijalno, počevši od bankovnog računa pa nadalje po Ustavu SPC.Ti bukvalno kažeš sa ovim komentarom, da bi Đurđevi stupovi ili neki drugi manastiri odavno bili obnovljeni da taj novac ne koriste kao privatni fond neki ljudi.mislim da tu griješiš. jer si pokupio priču tajkuna i crnogorske propagande

izbjeglica

28.02.2020. 13:43

Za malo da nam ode pola amerike pod Carigradsku patriajršiju! Kad je čuo sveštenik Zoran Đurović da oće kod Vartolomeja da idu ali bez uspjeha. Brže bolje je objavio članak da je prešao kod Irineja Bačkog kanonski (to je slagao) i samim tim da on nikako ne može bit organizator ove reformacije sa svojim bivšim kolegom sa fakulteta i cimerom Maksimom. Poslije se ogradio od Crnogorske PC i reko da to radi Amfilohije nikako Carigrad čiji je on klir i čovjek za pitanja u bivšoj SCG...

Mahdi Drahdi

29.02.2020. 00:20

@izbjeglica - Zoran Đurović je jedan od najzaslužnijih sveštenika jer je upravo razobličio zaveru američkih vladika Maksima, Irineja i Longina. Sam je bio pod jurisdikcijom Carigrada, ali je napustio njihovu Crkvu kada je nekanonski dala "autokefaliju" ukrajinskim raskolnicima. Tako da nije tačno to što pričate. On je danas pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve u Italiji. U svemu je ostao dosledan svojim rečima i pravoslavnoj eklisiologiji i jedinstvu Srpske pravoslavne crkve.

Богдан

28.02.2020. 13:54

Владике у Америци су данас потврдиле да су овакве информације лажне.

Прота из Чикага

28.02.2020. 16:22

@Богдан - Богдане по вама ми треба да верујемо више тројици одметника, него патријарху и Синоду.

Krćo

28.02.2020. 16:27

@Богдан - Informacije su više nego tačne a oni što god da rade, činodejstvuju protiv Boga i naroda a brane se da to, nije tačno. Tako to oni rade preko dvadeset pet godina gde prednjači Vladika Longin Krćo, koji se svojih nedela (Ustav) odricao nekoliko puta javno pred narodom i preko medija a opet taj Ustav pokušavao da sprovede u delo. Duboko su zagazaili u oholosti, nemoralu i ovozemaljskom blagu. Za Boga i narod ne haju, novce šalju na privatne adrese u Australiju a baškare se bolje od Kačavende!

Zasto ja

01.03.2020. 13:15

Pogledajte na Facebook kako SE zove cekva Sv Save u Njurky na engleskonm I bice vam sve jasno