ПРВА државна матура за ученике завршног разреда четворогодишњих образовних профила биће одржана у јуну 2022. године, а за ученике трогодишњих програма у јуну 2021. Планирано је да гимназијалци полажу општу матуру, ученици средњих стручних школа стручну, а уметничких школа - уметничку. Први пилот-пројекат, у појединим школама, одржаће се у мају ове године и њиме ће бити обухваћени ученици другог разреда, који ће касније полагати државну матуру. Други пилот-пројект планиран је за мај 2021, а пробна државна матура одржаће се у марту 2022. Испит из државне матуре биће улазница за факултете, а пријемни испити биће укинути.

Ово је речено на радионици "Размена међународних искустава", где су учествовали представници земаља региона које одавно имају уведену државну матуру. Наши ученици на матурском испиту имаће обавезни и изборни део.

Александар Пајић, посебни саветник министра за средње образовање, појаснио је да ће гимназијалци моћи, поред два обавезна, да бирају један општеобразовни предмет: историју, географију, биологију, хемију, физику, математику, српски или страни језик. Не могу се бирати предмети који су већ одбарани у обавезном делу. Број изборних предмета које кандидат може одабрати је неограничен.

Истовремено, важну улогу имаће факултети, јер они ће да одреде своје листе предмета које ће да бодују за упис и на основу тога који факултет желе да упишу ђаци ће да бирају који предмет ће да полажу као изборни.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све што треба да знате о корона вирусу: Ово су ПИТАЊА и ОДГОВОРИ на најчешће недоумице у вези са "кинеским демоном"


Ђаци који иду у средњу стручну школу, да би уписали факултет потребно је, осим три редовна предмета, да положе и тест из предмета са листе општеобразовних, које ће бодовати високошколска установа коју желе да упишу. Представници факултета ће, такође, бити у тимовима који ће спремати задатке за матурски испит. План је, иначе, да се изради 15.600 задатака.

Министар просвете Младен Шарчевић истакао је да је државна матура екстерна провера знања и да је то процена средњошколског система и додао да ће она бити део Старатегије образовања 2030.

- Важна ствар је и сарадња између високог и средњешколског образовања на пројекту државне матуре. Иако је ту било несугласица, сви су схватили да је најважнији интерес младих - нагласио је Шарчевић на отварању скупа.


ИСКУСТВА ИЗ РЕГИОНА

ДРЖАВНА матура у Словенији уведена је пре 25 година, а укинути су пријемни за факултете. У Словенији постоје општа матура са три обавезна предмета (матерњи језик, математика и први страни језик), док стручна има четири предмета. У Хрватској је државна матура уведена 2010. године - обавезни део је као у Словенији, а изборни има највише шест предмета.