МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


У АТМОСФЕРИ братске љубави сви који су дошли на сусрет у Аман сагласни су да се питања важна за целокупно православље укључујући и давање аутокефалности (самосталности) другим црквама морају решавати у духу свеправославног дијалога и јединства и на основу консензуса.

Саопштавањем овог става завршено је саветовање поглавара помесних православних цркава одржано у Јордану на иницијативу патријарха јерусалимског Теофила Трећег, коме је присуствовао и патријарх српски Иринеј. Овом скупу нису присуствовали васељенски патријарх Вартоломеј нити представници цркава које су подржале новоосновану расколничку цркву у Украјини.

Учесници скупа одржаном у Аману закључили су да је "неопходан дијалог свих православних верника како би се дошло до помирења и излечења".

Учесници скупа у Јордану, поводом црквене кризе у Црној Гори, позвали су власти у Црној Гори да поштује права власништва укључујући и својину Цркве. Тиме је посредно потврђен став Руске православне цркве, која је као и многе друге, била јасно против одлуке власти из Подгорице да једнострано донесу дискриминирајући закон у чијој је основи отимање имовине канонској Српској цркви.

"Крњи сабор" у Јордану разматрао је и ситуацију у Сверној Македонији, у чијем је средишту непризната Македонска православна црква. Делегације које су присуствовале усагласиле су се да се питање њене аутокефалности може решавати само дијалогом унутар Српске православне цркве и уз подршку свих православних цркава и верника.

Патријарси и представници цркава које су се одазвале позиву Теофила Трећег начелно су договориле још једно окупљање до краја године у циљу јачања пријатељских веза молитвом и дијалогом. Учесници скупа у Јордану, како је саопштено, изразили су наду да ће им се придружити и васељенски патријарх Вартоломеј са својом сабраћом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све што треба да знате о корона вирусу: Ово су ПИТАЊА и ОДГОВОРИ на најчешће недоумице у вези са "кинеским демоном"


У званичном саопштењу усвојеном у Аману наглашено је да се "Вартоломеју пружа рука помирења", иако је он у припреми састанка вршио притисак на организаторе да скуп откажу.

Састанак у Јордану, упркос топлим тоновима, потврдио је линију поделе у православљу на чијим су крајевима Москва и Цариград. Руска црква не признаје аутокефалију коју је васељенски патријарх подарио новооснованој украјинској православној цркви. На скупу у Аману из Украјине је допутовао митрополит Онуфрије, који је на челу набројније украјинске православне цркве која је део глобалног црквеног поретка.


ВАРТОЛОМЕЈ НИЈЕ КАО ПАПА

ВРХ Руске православне цркве је задовољан што су се, упркос опструкцији и лобирању западних центара моћи, у Аману ипак окупили представници шест православних цркава и што се отворено разговарало о актуелним проблемима. Руски патријарх Кирил изјавио је и да би било добро да се овакви скупови чешће одржавају, како би се на њима говорило о питањима која муче цео православни свет. Московска патријаршија и даље је чврсто на становишту да се у православном свету важне одлуке морају доносити искључиво консензусом. Москва Вартоломеја види само као првог међу једнаким поглаварима, који нема и неће ни имати овлашћења "православног папе".