ТРСТЕНИК - ТЕШКО је Медвеђи било да данас само уз сузе испрати Мирољуба Трошића-Ђоду,легендарног лика из тв-серије “Село гори,а баба се чешља”, који је преминуо пре три дана у болници у Краљеву.Ђода је,кажу, био такав шаљивџија и весељак, да су и у тужној колони која је испратила Ђоду на други свет, живо препричаване његове авантуре из младости и позних дана.

- Када би му скренули пажњу на то да пићем даје лош пример унуцима, он би рекао “ма дајте,људи,ја им баш дајем пример”, али “дајем пример, какви не треба да буду”-присећали су се мештани Медвеђе, још увек у неверици да ће пролазити Ђодиним сокаком, поред Ђодиног сокачета, а да њиховог јунака тамо неће више бити.

Наш прослављени режисер и глумац Радош Бајић говорио је испред одра свог друга из детињства и касније, глумца у серији,која је трајно прибележила моравско село и ћуд. Ђоду описује као “малог, а великог човека”.

Прочитајте још: Преминуо Ђода из серије "Село гори, а баба се чешља"

- Мирољуб Трошић спада у ред оних Срба, оних обичних људи, који никну у једном народу,средини и који својим величанственим делом,талентом, добротом, оставе неизбрисив траг, вечну памјат и дубоко сећање шта су и какви су били-каже Радош Бајић.-Ово је данас један веома тужан дан,који смо сви ми који пролазимо поред овог лепог дома, који је Ђода са својом породицом градио задњих дана, знали и предосећали да ће ускоро доћи.То је зато, што је Ђода био такав човек,живео је онако како је хтео и хтео је оде по својој вољи.Ђода, прича Бајић, никоме није начинио никакву штету,осим себи. Његова племенитост обезбедила му је вечно сећање. Заједно су два добра друга живела у Нишу док су похађали музичку школу.Бајић открива да је Ђода као средњошколац читао Томаса Мана, био интелектуално радознао и свестранији од многих научника и академаца.

Крст и слику Мирољуба Трошића носило је његових петоро унучади, а до сандука су ишли уплакани, Ђодина деца, ћерка Славица и син Светозар.Сандук су носили најбољи пријатељи, а по обичајима, тужна поворка застајала је на свакој раскрсници све до локалног гробља у родном селу вољеног Ђоде. Ту,путем поред реке,где је пролазила колона са свећама и цвећем, чуло само певање попова из парохије. Морава је само тихо протицала.

ПАТИО ЗА СУПРУГОМ

ЗДРАВЉЕ Мирољуба Трошића - Ђоде нагло је погоршано смрћу вољене супруге Раде пре две године. Већ тада је почео да побољева, суочавао се са последицама можданог удара. Пре око три недеље отишао је да буде мало поред ћерке и унука у околини Краљева.

Нагло му се слошило и примљен је у Општу болницу “Студеница”, где је био у коми дуже од 10 дана, све до ноћи између 24. и 25.фебруара.