Јачи пол командује, а нежнији се убија од посла: Тежак живот жена у српским селима

Novosti Online

27. 02. 2020. у 16:11

Јачи пол командује, а нежнији се убија од посла: Тежак живот жена у српским селима
У згради општине Лајковац је 26.02.2020. године представљен пројекат „Невидљиви рад жена на селу“ који за циљ има подизање свести становништва на територији Колубарског округа о доприносу жена на селу
У згради општине Лајковац је 26.02.2020. године представљен пројекат „Невидљиви рад жена на селу“ који за циљ има подизање свести становништва на територији Колубарског округа о доприносу жена на селу који оне пружају кроз неплаћени рад.


Координаторка пројекта Марија Станковић је истакла да се, према истраживању које су спровели, подела кућних послова у сеоским домаћинствима врши према патријархалном моделу у којем жене обављају готово све послове који се односе на одржавање домаћинства и породичне неге.


Док у већини сеоских домаћинстава мушкарци имају доминантну улогу у доношењу одлука и контролу над финансијским ресурсима домаћинства, женама су препуштене одлуке у вези са домаћинством и породицом, као и кућним пословима. Узимајући у обзир интензитет пољопривредног рада који обављају жене на селу, као и чињеницу да више од половине њих свакодневно ради знатно изнад просечног радног времена док истовремено воде рачуна о готово свим кућним пословима, јасно је да је свакодневни живот ових жена обележен изузетним радним оптерећењем, истакла је Станковићева.


Пројекат, осим подизања видљивости неплаћеног рада жена на селу, има за циљ и да подстакне општине Колубарског округа да креирају локалне акционе планове за родну равноправност, као и да у те акционе планове укључе анализу неплаћеног рада жена на селу да би се кроз механизме проблеми жена умањили.

Прочитајте још: Омбудсман: Побољшати положај жена на селу


Планиране активности спроводи удружење грађана ЖУКО које је подржано од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (УН Wомен) у оквиру пројекта „Родно одговорно управљање – Прерасподела неплаћеног рада“ који је финансиран од стране Велике Британије и Британске амбасаде.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације