Избијање епидемије у Италији па онда и први случајеви заразе Covid-19 у Хрватској и Македонији изазвали су талас панике и страх међу грађанима региона. Страх и паника последица су чињенице да је реч о новом вирусу и да се брзо шири, као и да може имати смртоносне последице, али реакције су свакако несразмерне стварним учинцима које овај вирус има.


О томе говоре конкретни подаци о броју оболелих и развоју болести код већине заражених. Више од трећине болесника већ је оздравило и многи су имали тек благе симптоме, а досадашње искуство с овим новим корона вирусом показује да ће оздравити више од 80 посто оболелих. Веома уверљиву рачуницу изнео је научник Игор Штагљар нагласивши да је и у средишту заразе, кинеском граду Вухану, заражено тек 0,7 одсто становника, док их је 99,3 одто вирус заобишао. Исто тако, иако су особе 80+ најризичније, имају 99,897 одсто шансе да ће болест преболети.


У жељи да на једном месту донесемо све информације важне за разумевање ситуације с новим вирусом кога су стручњаци назвали "кинески демон" и да помогнемо при недоумицама и корацима које треба подузети у новонасталој јавноздравственој ситуацији, доносимо текст са свим питањима и одговорима на ту тему.


Треба ли одгодити путовања у иностанство? Хоће ли ми бити плаћено ако ме задрже у карантинуили наложе здравствени надзор? Колико су угрожене труднице? Како временске прилике утичу на вирус? Ово су нека од питања на која одговор можете прочитати у наставку.


Треба напменути и да они који нису били у жариштима епидемије, а имају симптоме прехладе, не треба да зову епидемиологе већ да иду код свог лекара, за разлику од оних који су били у Италији, тј. у спорним регијама Ломбардија и Венето последњих 14 дана – они треба да контактирају епидемиолога у надлежном заводу за јавно здравље, било кашљу и имају повишену телесну температуру или друге знаке прехладе, било да немају никакве симптоме. Прање руку не треба заборавити. Циљ је зауставити ширење болести, а паника у овој ситуацији не помаже.


1. КО ТРЕБА ДА СЕ ЈАВИ ЛЕКАРУ И ГДЕ?


Сви грађани који имају симптоме прехладе, а нису били у италијанским покрајинама Ломбардији и Венету последњих14 дана не треба да се јављајулекарима – епидемиолозима, већ могу да контактирати породичног лекара. Особе које су боравиле у споменутим регијама, а не кашљу и немају друге знакове прехладе, треба дасе јавити надлежном доктору– епидемиологу. Особе које имају симптоме, а боравиле су у горе споменутим италијанским регијама, имају обавезу да се јави надлежном лекару – епидемиологу.


2. КОЛИКА ЈЕ МОГУЋНОСТ ДА СЕ РАЗБОЛИТЕ?


У свету је више од 80.000 заражених вирусом COVID-19. Од тога је велика већина у Вухану. Овај град има 11 милионастановника.


3. ШТA ЈЕ SARS-COV-2?


Нови коронавирус који се појавио 2019. године назван је САРС-COV-2, откривен је у Кини крајем 2019.


SARSCOV-2 је нови сој корона вирусакоји пре није био откривен код људи. Болест узрокована тим вирусом назива се COVID-2019.4. ОДАКЛЕ ПОТИЧУ КОРОНА ВИРУСИ?


Корона вируси су вируси који циркулишумеђу животињама, али неки од њих могу прећи на људе. Након што пређу са животиње на човека могу да се преносемеђу људима. Велики број животиња су носиоци корона вируса. На пример, САРС потичеод животиње из реда звери сродних мачкама.


5. МОЖЕ ЛИ СЕ ОВАЈ ВИРУС УПОРЕДИТИ СА САРС-ОМ ИЛИ СЕЗОНСКОМ ГРИПОМ?


Нови корона вирус откривен у Кини генетски је уско повезан с вирусом САРС из 2003. и та два вируса имају сличне карактеристике, иако су подаци о овом вирусу још увек непотпуни. САРС се појавио крајем 2002. године Кини. У раздобљу од осам месеци 33 државе су пријавиле више од 8.000 случајева заразе вирусом САРС-а. Тада је од САРС-а умрла једна од десет заражених особа.


6. КАКО СЕ ВИРУС ПРЕНОСИ?


Иако вирус потиче од животиња, он се сада шири с особе на особу (пренос с човека на човека), капљичним путем при кијању и кашљању.


7. КОЛИКО ЛАКО СЕ ШИРИ?


Процењује се да време инкубације(време између излагања вирусу и појаве симптома) траје између два и 12 дана. Иако су људи најзаразнији када имају симптоме налик грипу, постоје назнаке да неки људи могу пренети вирус а да немају икакве симптоме или пре него се они појаве. То отежава рано откривање заразе. То није неуобичајено код вирусних инфекција, али за овај нови вирус нема јасних доказа да се болест може пренети пре појаве симптома.


8. МОЖЕ ЛИ СЕ УСПЕШНО ЗАУСТАВИТИ ШИРЕЊЕ ВИРУСА?


Ако се људи заражени корона вирусомтестирају и на време дијагностикујуте се спроведу строге мере контроле заразе, вероватностуспешног преноса с човека на човека међу европским становништвом је ниска.


9. КОЈИ СУ СИМПТОМИ ЗАРАЗЕ ВИРУСОМ?


Вирус може узроковати благе симптоме сличне грипу попут: повишене телесне температуре, кашља, отежаног дисања, болова у мишићима и умора. У тежим случајевима јавља се тешка упала плућа, синдром акутног отежаног дисања, сепса и септички шок који могу узроковати смрт пацијента. Особе које болују од хроничних болести подложније су тежим обољењима.


10. КАДА ПОСУМЊАТИ НА БОЛЕСТ?


Ако особа током последњих две недеље пре почетка симптома има барем један од следећихепидемиолошких критеријума: блиски контакт с потврђеним или вероватнимслучајем обољења корона вирусом, ако је особа путовала у подручје захваћено епидемијом, или је радила или боравила у здравственој установи где се збрињавају обољели од COVID-19.


11. ДА ЛУ СУ НЕКИ ЉУДИ ПОД ВЕЋИМ РИЗИКОМ ОД ДРУГИХ?


Старије особе и особе са хроничним болестима (попут повишеног притиска, срчаних болести, дијабетеса, поремећаја јетре и болести дисајнихпутева) као и малигним болестима, дакле с нарушеним имунитетом, имају већи ризик развоја тежих симптома заразних болести. Такође, мушкарци су подложнији оболевању.


12. КОЈА ЈЕ СТРУКТУРА ОБОЛЕЛИХ?


Тешко болесни и старији чине 80 одсто оболелиход COVID-19. У тој се популацији бележи и највећа стопа заражених, а међу њима је и највећа стопа смртности.


13. ТРЕБА ЛИ ВОДИТИ ДЕЦУ НА ТЕСТИРАЊЕ?


Мали је број деце заражен корона виросом, али су сви досад имали блаже или чак никакве симптоме болести и пуно лакше и брже су пребродилиболест него одрасли.


14. ПОСТОЈИ ЛИ ТЕРАПИЈА ЗА БОЛЕСТ УЗРОКОВАНУ SARSCOV-2?


Не постоји посебно лечење за ову болест. Приступ лечењу пацијената с инфекцијама везаним уз корона вирусе је лечење клиничких симптома (нпр. повишене температуре). Пружање његе (нпр. помоћна терапија и праћење – терапија кисеоником, инфузија...) може бити врло учинковито код заражених особа.


ПРЕВЕНЦИЈА15. ШТА ТРЕБА РАДИТИ АКО СТЕ БИЛИ У БЛИСКОМ КОНТАКТУ С ОСОБОМ ОБОЛЕЛОМ ОД COVID-19?


Особа која је теком задњих 14 дана била у блиском контакту с оболелим од COVID-19 биће стављена под активни надзор у самоизолацији. То значи да ће особа бити у самоизолацији код куће, мериће телесну температуру једном дневно ибити у свакодневном контакту с надлежним епидемиологом. Ако особа под здравственим надзором развије знакове респираторне болести, епидемиолог који спроводи надзор поступиће у складу са сумњом на COVID-19 (договара се транспорт у болницу ради дијагностике и лечења), а контакти се стављају под здравствени надзор. Ако особа по завршетку здравственог надзора не развије симптоме респираторне инфекције, епидемиолог шаље обавештењео завршетку здравственог надзора надлежним установама.


16. КОЈА СУ ПРАВИЛА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЈУ/ПРАЊЕ РУКУ?


Прање и дезинфекција руку кључни су за спречавање инфекције. Руке треба прати често и детаљно сапуном и водом најмање 20 секунди. Када сапун и вода нису доступни можете користити дезинфексионо средств окоји садржи најмање 60% алкохола. Вирус улази у тело кроз очи, нос и уста. Стога их немојте дирати неопраним рукама.17. ДА ЛИ СУ ХИРУРШКЕ МАСКЕ ЕФИКАСНА ЗАШТИТА ПРОТИВ ВИРУСА?


Хируршкемаске спречавају ширење инфекције с болесних људи на друге. Маскесу мање ефикасне у заштити људи који нису заражени. За уобичајени социјални контакт с оболелим довољна је хируршка маска и одржавање удаљености најмање један метар од болесника. Здравственим радницима који су у контакту сапацијентима за које се сумња или је потврђен корона вируссаветује се кориштење хируршке маске или маске веће степенафилтрирања (ФФП2).


18. ПОСТОЈИ ЛИ ВАКЦИНА ПРОТИВ SARS-COV-2?


Тренутно не постоји вакцина против корона вируса. Зато је важно спречити инфекцију или њено даље ширење.


19. ШТИТИ ЛИ ВАС ОВОГОДИШЊА ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА?


Вирус грипа и SARSCOV-2 су врло различити и вакцинапротив сезонског грипане штити од болести узроковане вирусом. Међутим, сезона грипа у Европи још траје, а вакцинапротив грипа је најбоља доступна заштита.


20. ЗАШТО НЕМА ЛЕКОВА ПРОТИВ ВЕЋИНЕ ВИРУСНИХ ОБОЉЕЊА?


Против вируса углавном се боримо вакцинама, док су антивирусни лековирелативно реетки. Разлог је тај што се лек развија годинама, а вируси врло брзо мутирају, нестални су и непредвидиви. Сезонска грипа најбољи је пример: сваке сезоне појављује се у измењеном облику и различитих састава сојева, каткад се мења и током исте сезоне па тако ни вакцинаније увек иста већсе производи нова.


21. ЗАШТО БРОЈ СЛУЧАЈЕВА ТАКО БРЗО РАСТЕ?


Два главна разлога за брзи пораст броја случајева су пренос вируса с особе на особу и побољшање способности откривања случајева. Нагли пораст броја случајева чест је у почетној фази јављања нове болести.


22. КОЈА СУ ПОДРУЧЈА ЗАХВАЋЕНА ЕПИДЕМИЈОМ КОРОНА ВИРУСА?


У овом тренутку то се односи на Кину, Јужну Кореју, италијанске покрајине Ломбардија, Венето, Иран, Хонг Конг, Јапан и Сингапур.


23. ТРЕБА ЛИ ОДГОДИТИ ПУТ У ТА ПОДРУЧЈА?


Свим путницима и превозницимапрепоручује се одгађање или отказивање путовања у та подручја. Министарство спољних послова препоручују избегавање путовања која нису нужна у регије највише погођене заразом.


24. ШТА СЕ ДОГАЂА АКО ПРИ ПРЕЛАСКУ ГРАНИЦЕ САНИТАРНИ ИНСПЕКТОР ПОСУМЊА ДА СТЕ ЗАРАЖЕНИ КОРОНА ВИРУСОМ?


Санитарни инспектор обавестиће о томе територијално надлежног епидемиолога и издати упут за лечење. Епидемиолог затим позива број 194, како би болесник возилом хитне медицинске помоћи био превезен у болницу.


25. ШТА СА ПУТНИЦИМА КОЈИ СУ БИЛИ У КОНТАКТУ С ПУТНИКОМ ЗА КОГА СЕ НА ГРАНИЦИ ПОСУМЊАЛО ДА ЈЕ ЗАРАЖЕН?


Свим особама које су биле у контакту с болесником у време кад је имао знакеболести гранични санитарни инспектор издаће упут за преглед код лекараи упутити епидемиолошкој служби према месту боравка.


26. ШТА ЈЕ СА КОНТАКТОМ С КУЋНИМ ЉУБИМЦИМА И ДРУГИМ ЖИВОТИЊАМА?


Постојећа истраживања повезују САРС-ЦоВ-2 с неким врстама шишмиша у Кини, алиније искључено присуство код других животиња. Неколико врста корона вируса јавља се код животиња и могу да се преносе на друге животиње и људе. Није доказано да кућни љубимци (пси и мачке) имају већи ризик заразе него људи. Као мера општегопреза, у контакту са животињама придржавајте се основних правила хигијене.


27.ТРЕБА ЛИ СТВАРАТИ КУЋНЕ ЗАЛИХЕ ХРАНЕ ЗБОГ КОРОНА ВИРУСА?


Епидемиолози сматрају да је паничарење Искладиштење хране или горива за аутомобиле апсолутно непотребно јер ће 95 ОДсто заражених корона вирусОМдоживети као лагану прехладу.


28. ЗАШТО СЕ СТВАРА ПАНИКА?


До панике долази искључиво због предвиђања негативних последица. Иако смо информисани да је стопа смртности јако ниска, корона вирус се брзо шири и стога може захватити велики број људи па ће свако на крају помислити “можда сам баш ја тај кога вирус неће заобићи”. Паника је непотребна јер нам неће помоћи у ситуацији када смо немоћни. Остаје нам строго да се придржавамопрепоручених мера превенције.


29. КОЛИКО ДУГО ВИРУС ПРЕЖИВЉАВА НА ПОВРШИНАМА?


Није сигурно колико дуго вирус који узрокује CОVID-19 преживљава на површинама, али чини се да се понаша попут осталих корона вируса, и могу остати на површинама од неколико сати до неколико дана. То може да варира у различитим условима(нпр. врста површине, температура или влажност околине). Ако мислите да је нека површина заражена, очистите је једноставним дезинфицијенсом како бисте убили вирус и заштитили себе и друге. Очистите руке течношћуна бази алкохола или их оперите сапуном и водом. Избегавајте додиривање очију, уста или носа.


30. ДА ЛИ ЈЕ СИГУРНА ХРАНА ЖИВОТИЊСКОГ ПОРЕКЛА?


Према општој праксисигурности хране, са сировим месом, млеком или органима животиња треба поступати пажљиво како би се избегла потенцијална критичнаконтаминација некуваномхраном. Ни ту нема додатних препорука осим уобичајених мера хигијене.


ВОДИЧ - ПОЈМОВИ


31. ШТА ЈЕ ИНКУБАЦИЈА?


Инкубација је временски период од уласка узрочника болести у организам до првих симптома болести. Сваки узрочник заразне болести има своје карактеристично време инкубације.


32. ШТА ЈЕ ЕПИДЕМИЈА, А ШТА ПАНДЕМИЈА?


Епидемија је нагло оболевање већег броја људи на одређеном подручју у кратком раздобљу. Извор епидемије налази се најчешће изван подручја које она захвати па се оданде уноси преко оболелихособа, животиња или заражене робе. Ширење епидемије зависи о отпорности становиштва и густоћенасељености. Пандемија је појам који означава ширење заразне болести у широким регијама, континенталних или глобалних размера.


32. КОЈЕ СУ РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ЕПИДЕМИЈЕ И ПАНДЕМИЈЕ?


Епидемија је нагли пораст броја случајева болести која може бити јединствена за неку земљу или заједницу. Пандемија ипак нема никакве везе с тежином болести, већ с њеним географским ширењем и, према Светској здравственој организацији проглашава се када се нова болест за коју људи немају имунитет шири светом изван свих очекивања.


33. ШТА ЗНАЧИ ЗДРАВСТВЕНИ НАДЗОР?


Ако сте пролазили местима где је у јеку ширење епидемије или сте остварили блиски контакт с особом која је заражена овим вирусом у протеклих 14 дана, врло је важно изоловати се од других људи, чак и ако се нису појавили симптоми. Ако је особа под здравственим надзором, значи да не одлази на посао у школу или у позориште. Изолација или здравствени надзор у основи значи боравак код куће14 дана, редовно мерење температуре и редовно контактирање надлежног лекаракако би се пратило стање и како би, ако је све у реду, доктор прекинуо здравствени надзор.


34. ШТА ЈЕ КАРАНТИН?


Међународна противзаразна мера која подразумева изолацију и надзорљуди, роба и транспортна средства (нпр. бродови) за које се сумња да долазе из заражених крајева или су већ заражени неком болешћу (кугом, колером, тифусом и др.). Таква се мера обично спроводи у поморским лукама, каткад и на местима уласка страних људи и робе у град или државу. Данас се такве мере спроводе ретко, само у посебнимслучајевима.


35. ШТА ЈЕ ИЗОЛАЦИЈА?


У медицини то је одвајање јединке или скупа људи од остале популације како не би деловали на друге људеу популацији. Заразни болесници изолујусе ради спречавања ширења заразне болести, и то у болници (болничка изолација) или у болесниковој кући (кућна изолација). За болести које се брзо шире и узрокују високу смртност постоје посебне, строго одређене установе за изолацију.36. ШТА СА ЗАПОСЛЕНИМА КОЈИ МОРАЈУ У КАРАНТИН?


Ако је особа изолована као клицоноша или због појаве заразе у његовој околини према оцени надлежног епидемиолога или граничног санитарног инспектора, изабрани доктор отвориће му боловање за време трајањаздравственог надзора или карантина.


37. ДА ЛИ ЋЕ ТОПЛО ВРЕМЕ ЗАУСТАВИТИ ШИРЕЊЕ COVID-19?


Још није познато да ли утичувременске прилике и температура на ширење корона вируса. Неки други вируси, попут прехладе и грипа, више се шире током хладнијихмесеци, али то не значи да је немогуће разболети се од тих вируса током других годишњих доба.


38. ДА ЛИ СУ ТРУДНИЦЕ ОСЕТЉИВИЈЕ НА ЗАРАЗУ У ПОРЕЂЕЊУ СА ОСТАЛИМА?


Нема података из званичнихизвештаја о осетљивоститрудница на корона вирус. Труднице доживљавају имунолошке и физиолошке промене које би их моглеучинити подложнијима вирусним респираторним инфекцијама, укључујући и корону.


39. МОЖЕ ЛИ СЕ ВИРУС ПРЕНЕТИ ДОЈЕЊЕМ?


У досадашњим случајевима вирус није потврђен у узорцима мајчиногмлека.