У НАШОЈ земљи нема регистрованих случајева оболевања од новог вируса корона, потврдио је по подне професор др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља Србије.

До среде, 26. фебруара, у националној референтној лабораторији Института "Торлак" тестирано је 25 особа које су боравиле на подручју интензивне трансмисије вируса и имале симптоме инфекције дисајних путева и сви узорци су негативни.

За 18 Врањанаца, који су боравили у зараженим подручјима, одређен је медицински надзор, а пошто нису били у контакту са зараженима, нема потребе за карантином - каже за "Новости" др Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље. - Реч је о 14 запослених у компанији "Алфа плам", који су боравили у Верони на сајму, као и о четворо наших грађана који су дошли из Кине. Они се осећају добро и немају никакве симптоме. Нема места паници, ово је процедура која се спроводи по препорукама СЗО и здравствени надзор трајаће 14 дана.

Епидемиолог Предраг Кон напомиње да се вирус корона трећи пут појављује и да се прилично адаптирао на људску врсту, што значи да изазива све блажа и блажа обољења него раније.

- Стање на тржишту Србије је потпуно стабилно и нормално, нема веће потражње за било којим производом - рекао је Расим Љајић, министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. - Представници трговинских ланаца потврђују да нема потребе за стварањем личних залиха.

Другог дана посете Пекингу, Ивица Дачић, први потпредседник Владе и шеф српске дипломатије, састао се са потпредседником НР Кине Ванг Ћишаном и изразио наду да ће Кина ускоро победити епидемију. Дачић је истакао да посета Кини у време епидемије представља показатељ солидарности две земље. Он је истакао да Србија осуђује све политичке манипулације епидемијом које се користе за ширење антикинеске атмосфере у свету, нарочито у неким западним земљама и нагласио да је број излечених у Кини премашио 20.000.


ВИРУС ПРЕТЊА НАШЕМ ТУРИЗМУ

- КУД нам дође сад овај вирус корона, не могу да вам општем колико се нервирам око тога. Остварили смо раст од 140 одсто, када је реч о кинеским туристима и баш сад је дошла та општа паника у Европи, због вируса корона - казао је на отварању хотела "Мона плаза" председник Србије Александар Вучић. - Србији не би сметало да наставе да долазе кинески туристи и било би организовано да сви буду прегледани - истакао је Вучић. - Београд је један од најотворенијих градова и имаћемо све више успеха у туризму и хотелијерству. Нажалост, у нашој земљи је присутно много безразложног страха, панике и лажи у вези са короном, иако овај вирус има слабије симптоме од обичног грипа. Када је код нас била вариола вера није било толико страха, панике и лажи, као што је данас. (Ј. Су.)