ДА поводом писања "Вечерњих новости" Биро за односе са јавношћу Министарства одбране Црне Горе није изнео низ тешких неистина, увреда и неумесних поређења, овог одговора не би ни било. Редакција нашег листа, свесна деликатности ситуације у Црној Гори, али и сопствене обавезе према читаоцима и истини, дужна је да одговори на отворени напад министра Предрага Бошковића на слободну реч и делатност медија.

Конкретно, сазнање "Новости" да је војни врх Црне Горе делу својих припадника пренео инструкцију да би у случају потребе могао бити ангажован као асистенција полицији - Министарство одбране ниједном речју није негирало!

Дакле, информација је тачна. Као што је било тачно и да је начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгутин Дакић припадницима оружних снага забранио учешће у литијама и запретио им удаљавањем из службе. Ову информацију објављену у нашем листу 19. фебруара већ сутрадан је потврдио лично генерал Дакић.

"Новости", дакле, преносе истину, што се не може рећи за Бошковићево министарство. Јер у првој реченици свог неславног реаговања износи голу лаж. Само код неуких и необавештених људи може као тачна да прође тврдња да је Војска институција од највећег поверења у Црној Гори. Опште је познато да грађани Црне Горе највеће поверење имају у Српску православну цркву, којој, према децембарском истраживању ЦЕДЕМ-а, верује 47 одсто испитаних.

То што Министарство одбране Црне Горе "Новости" назива таблоидом јесте злонамерно, али није опасно. Сасвим је другачије са оптужбама које на старој и излизаној причи о имагинарном великосрпском пројекту износи на наш рачун, и то у јеку огромног бунта грађана Црне Горе против Закона о слободи вероисповести.


Навод реаговања да "'Новости' мисле да могу подићи већ спласлу енергију политичких протеста званих 'литије' у организацији СПЦ" само су још један допринос Владе Црне Горе непоштовању и вређању сопствених грађана. А режим чији је министар Бошковић један од најгласнијих промотера свакодневно нас у то уверава.

Упозорење да не можемо узнемирити јавност у Црној Гори је сувишно, јер 200.000 грађана који се двапут недељно већ два месеца окупљају на црногорским улицама сматрамо доказом да јавност свакако није спокојна. Али не због писања "Новости", него због незадовољства поступцима Владе Црне Горе.


Подсећање на фотографију из Берана од пре 20 година, и слику "На мајчином гробу" објављену пре готово три деценије само су доказ недостатка бољих и актуелнијих аргумената, али и показатељ безнађа у коме се само својом кривицом нашло црногорско руководство. Својим читаоцима "Новости" су, како и приличи великим новинама, одавно понудиле објашњење за оба поменута случаја. Епилог је тираж и репутација које "Новости" данас имају, не само у Србији, него и у Црној Гори и БиХ.


Да ли су нас грађани Црне Горе прочитали, како тврди Бошковићев Биро, не знамо. Сигурно, међутим, знамо да нас читају, јер су "Новости", у оштрој конкуренцији црногорске штампе, по тиражу већ годинама у самом врху у Црној Гори. Претпостављамо и да ће нас тек читати, јер ћемо као и до сада истрајно и објективно пратити литије, преносити атмосферу са молебана и објективно и тачно преносити реч народа Црне Горе, ма колико то сметало министру Бошковићу и партији којој припада.

Надамо се да неистинити и срамни напади на слободу штампе, попут овог Бошковићевог, није та полуга којом Министарство одбране најављује чување стабилности Црне Горе. То би мањи проблем био за "Новости", али неупоредиво већи за Црну Гору.

Редакција "Вечерњих новости"