ОБУСТАВЉА се наплата трошкова извршења пензионерки Добрили Петровић, познатој по томе што је са кћерком и двоје малолетне унучади, иако заштићени станар, избачена у октобру 2017. године на улицу. Решење о обустави донела је извршитељка Мирјана Димитријевић 18. јануара, пошто је Уставни суд пресудио да је Добрила противзаконито избачена из стана на Цветном тргу, у Београду. Последња рата од 27.400 динара ипак је одбијена од њене пензије недељу дана касније, 25. фебруара!

- Укупно задужење за трошкове извршења без камата износило је 580.000 динара - каже Добрила за "Новости". - Последњи пут кад сам добила извод из Фонда ПИО, у новембру, било ми је скинуто 490.000. Мислим да сам главницу на противзакониту пресуду и извршење исплатила овом последњом ратом.

Ако се на новембарски износ дода још четири пута по 27.400 динара, испада да је Добрила до сада извршитељима дала 599.600 динара. Дакле, већ је почела да отплаћује и камате.

- Адвокати су ми рекли да имам право на контраизвршење, пошто је Уставни суд поништио пресуду Апелационог суда у Београду, на основу које сам остала без крова над главом, и на основу које су ми сваког месеца скидали две трећине пензије. Сачекаћемо нову одлуку Апелационог суда - каже Добрила.

Уставни суд је 26. децембра 2019. усвојио Добрилину уставну жалбу и утврдио да јој је пресудом Апелације повређено право на дом гарантовано Европском конвенцијом за заштиту људских права. Он је наложио поновно одлучивање. Ако у поновљеном поступку буде усвојена сугестија Уставног суда и пресуда буде у Добрилину корист, породица Петровић требало би да се врати у стан у коме је живела последњих пола века. Тај стан је одмах после рата њена свекрва мењала са општином Врачар, тако што је дала два мања стана, и од тада све генерације Петровића су ту живеле, све до 2017. Последњих годину дана они живе у неусловном стану на Карабурми, за 180 евра месечно.


СТАН СТАРОМ ВЛАСНИКУ

ДОБРИЛА је са кћерком и унуцима принудно исељена, уз асистенцију полиције, и уз 14-часовне протесте грађана. Стан је у судском поступку добио наследник старог власника. Извршитељи су јој после тога пуне две године, сваког месеца, скидали по 27.400 динара на име судских и трошкова извршења.