ПРЕДСЕДНИК Вучић састао се данас са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса.

Након састанка Вучић је рекао да је тражио састанак са свим службама, министарствима и надлежним органима који се баве решавањем проблема везаним за коронавирус и додао да у Србији нема коронавируса.

- Тражио сам састанак са свим службама и људима који се баве превентивним радом, као и надлежнима који се баве коронавирусом. Нема заражених у Србији, само смо изложени невероватној кампањи на друштвеним мрежама. Наводно има умрлих, људи иду у скафандерима... Нико није преминуо, немамо смртних случаја, немамо ни позитивних на овај вирус. Коронавирус у Србији не постоји – казао је Вучић.

Вучић је нагласио да су договорене комплетне мере хитне реакције свих надлежних органа уколико се деси да се коронавирус појави.

- Све смо испланирали до најситнијх детаља. Свуда имамо санитетске тимове, контрола је свуда. Припремили смо све наше установе, уредили и уређујемо за потенцијалне болеснике – нагласио је Вучић.

Најавио је и да ће сутра министар трговине Расим Љајић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж сутра разговарати са свим снабдевачима посебно са компанијама које производе маске како не би било панике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бели лук не помаже против корона вируса, не убија га ни уље од сусама, а ништа не постижете ни са испирањем носа: СЗО против гласина и дезинформација о болести која хара светом

Вучић је истакао и да нема потребе за залихама хране.

- Молим људе да не купују брашно, конзерве, беспотребно је - рекао је Вучић.

Најавио је да ће Министарство здравља од сутра два пута дневно обавештавати грађане о ситуацији - у 8 и у 18. сати.

Поводом транспорта пацијента у Његошевој улици, председник је рекао да се он јавио телефоном да је био на просторима где постоји зараза те да су га зато транспортовали у заштитним оделима.

- Имам разлога за опрез али немамо разлога за велику бригу. Треба да перемо руке, а ја сам чуо од Американаца да у близини алкохола корона вирус не расте, те сам нашапо разлог да попијем по једну чашицу - рекао је Вучић.

Мијомир Пелемиш, бивши директор Клинике за инфективне и тропске болести рекао је да никада није видео овлику панику због једног вируса који јесте нов али то није нов корона вирус, јер се о њему доста зна.

- Није тачно да је највазније да се ставе маске. Сви се пипамо прљавим рукама а недовољно их перемо. Ми смо спремни, здравствени систем СРбије је добро организован, лекари који мисле добро овој земљи добро ће и да раде - рекао је Пелемиш.

Он је додао да је ово болест са којом можемо да се носимо.

- Сви умиру од грипа па нико не пише о томе.


Професор Бранислав Тиодоровић, епидемиолог рекао је да у природи не постоји ризик једнак нули.

- Свака епидемије није само здравствени проблем него и социјални и економски и политички. Да ли ће бити оболелих, вероватно да. Ја долазим из Ниша. Синоћ је на нишки аердордом слетело три аавипона из Италије, сви су прегледани и све је било нормално. Јасно је већ по ономе што су Кинези објавили да преко 80 одсто има благу болест да су компликације веома ретке. Највише погађа оне са хроничним обољењима. Треба да се чувају труднице, породиље али и деца без обзира на то штои деца по свему мало оболевају. Дакле, спремни смо да се суочимо са проблемо, организовани смо али то не значи да треба да подигнемо ниво спремносто 24 сата.