Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је циљ Предлога закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији да се утврди истина и да се на неки начин помогне породицама да добију одговоре на питања која постављају деценијама.

Прочитајте још: Стефановић реаговао на изјаву Маринике Тепић о Закону о несталим бебама: Ни деца нису света тема за део опозиције

Стефановић је у парламенту објаснио да је један од разлога за доношење закона пресуда Европског суда за људска права из 2013. године по којој је утвређено да је једној од породица повређено право на породични живот.

Том пресудом, према речима Стефановића, Србија је обавезана да утврди чињенице и у другим случајевима.

Према његовим речима, судски поступак као резултат може имати решење да се одбија ако се докаже да дете није нестало, да се утврди смрт или конкретно шта се десило, као и која институција је одговорна, а може и да каже да није могуће утврдити шта се догодило.

"Неће бити лако утврдити кривично дело од пре 30-40 година, можда извршиоци нису живи или не постоји документација о томе", рекао је Стефановић.

Уколико није могуће утврдити статус детета на захтев предлагача може се досудити новчана накнада не већа од 10.000 евра, рекао је Стефановић и додао да је тај износ био и у конректној пресуди Европског суда за људска права и да је због тога тај износ предвиђен и у закону.

"Наравно нико не ставља цену или одговара на питања колико кошта дете. Не постоји цена, ово је само накнада државе родитељима чија су деца нестала у СФРЈ и можда немаром административног особља данас нема доказа да је дете мртво, или је можда је и нестало, али то не може да се утврди", указао је Стефановић.

Он је објаснио да ће се поступци спроводити у оним случајевима ако се родитељ раније обраћао државним институцијама, како би се, каже, спречиле злоупотребе.

Према његовим речима, уколико истрага покаже да је дете нестало уз чињење кривичног дела, биће поднета кривична пријава.

Стефановић је подсетио да су МУП и Министарство правде усагласили став по којем ће, како сматрају, тужилаштва моћи да наставе са гоњењем осумњичених за потенцијалну крађу деце, јер како су оценили, реч је о кривичном делу које није свршено.

Стефановић је рекао и да је веома важно и да је уверен да ће и Републичко јавно тужилаштво, које је кровна институција у истрази, на сличан или исти начин видети могућност и наставити са гоњењем свих оних који се оптужују и осумњичени су за овакву врсту кривичних дела.