ПУЛМОЛОГ др Бранимир Несторовић: Веће су шансе да умрете од обичног, сезонског грипа него од тог корона вируса, заиста нема никаквог разлога за оволику панику

Сезонски грип је опаснији и смртоноснији од корона вируса, кажу домаћи стручњаци.

Поред тога, држава предузима све неопходне мере по препорукама Светске здравствене организације (СЗО), као што су појачане контроле на граничним прелазима, праћење епидемиолошке слике, издавање препорука Министарства здравља како не би дошло до ширења заразе корона вирусом који је стигао на нашу границу.

Прочитајте још: Сад сте нас се сетили: Домаћи произвођачи маски огорчени, несташица у апотекама

УГРОЖЕНИ НАЈСТАРИЈИ


Просечни глобални подаци показују да сваке године од сезонског грипа типа А (Х1Н1), А (Х2Н3) и вируса типа Б оболи између 80.000.000 и 90.000.000 људи, а умре око 650.000. Најугроженије су категорије старијих од 65 година и хронични болесници. Од корона вируса до сада је оболело више од 80.000 људи широм света, док је од сезонског грипа само у Америци ове сезоне оболело 26 милиона људи. Да већу панику шире људи него сама клиничка слика овог "кинеског" вируса потврђује и чињеница да се код корона вируса стопа смртности креће око два одсто, док је код сезонског грипа између шест и девет одсто.

ЖЕНЕ СУ ОТПОРНИЈЕ

Дечји пулмолог и алерголог др Бранислав Несторовић објашњава да клиничка слика корона вируса уопште није озбиљна и да нису све групе угрожене.

- Од корона вируса разболи се свака шеста особа, док је смртност ниска. Међутим, код сезонског грипа проценат оболелих је много већи, као и стопа смртности. Досадашња епидемиолошка слика корона вируса показала је да се ретко бележе примери заражених међу децом и женама. Жене обично не оболевају и смртност је ниска. На удару су најпре најстарији грађани са озбиљним хроничним обољењима - каже др Несторовић и сматра да ће вирус сигурно стићи у Србији, али да нема места страху јер он слаби проласком кроз људе!