МЛАДЕН Т. (30) из Ниша један је од двојице Срба, чланова посаде "Дајмонд принцес", код којих је тестовима у уторак ујутро потврђено присуство вируса корона.

Други заражени је С. О. (29). Они се налазе на крузеру који је у луци Јокохама у Јапану. Министар здравља Србије Златибор Лончар верује да ће њих двојица остати у Јапану на лечењу.

- Мислим да неће хтети да ризикују да те пацијенте шаљу даље, да буду у контакту са више људи, него ће преузети на себе њихово лечење.

Како је породица потврдила "Новостима" Младен је јавио да се осећа добро, деловао је расположено, упркос лошој вести. Забринути су за њега због тога што је као мали био болешљив и имао хронични бронхитис.

Младен је родом из Кладова, али се пре десет година преселио у Ниш. Већ седам година је запослен као конобар на крузеру, што му је одувек била жеља. Велики је верник, па је затражио да му фамилија под хитно у Јапан пошаље Нови завет. Убеђен је да ће се све добро завршити.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Србији нема ЗАРАЖЕНИХ од корона вируса: Сви данас тестирани су НЕГАТИВНИ (ВИДЕО)

У шабачку болницу у уторак је примљен пацијент Ј. М. (21) због сумње да је заражен вирусом корона и епидемиолози Завода за јавно здравље у Шапцу узели су узорке, који су послати у Београд на Институт "Торлак" на анализу. Како нам је речено, ови резултати морају бити познати у року од 24 сата.

Претходно је М. Ч. (44), који је у понедељак примљен на инфективно одељење Опште болнице у Шапцу, због исте сумње да је инфициран вирусом, пуштен кући, јер је са "Торлака" стигао налаз да он не болује од опасног грипа.Ово је за "Новости" потврдио портпарол болнице Драган Драгојевић, истичући да се комплетна процедура спроводи према најстрожим правилима.

Обојица мушкараца имала су симптоме сезонског грипа, а у болници су задржана јер долазе са подручја које се сматра опасним када је о овом вирусу реч.

- Први примљени М. Ч. боравио је у Тајланду, док је М. Ј. два месеца био у Милану у Италији, где је трговао аутомобилима, а како је добио повишену температуру, према прописима, задржан је у изолационој јединици Инфективног одељења шабачке болнице - каже наш саговорник из епидемиолошке службе.

- Србија је спремна и да дијагностикује, и да лечи оболеле од вируса корона, а читав план, од распореда карантина, па до коришћења болничких капацитета разрађен је до детаља, и допуњаваће се како ситуација буде налагала, јер је реално очекивати да ће вирус регистрован у Италији, а од уторка и у Хрватској, стићи и код нас - изјавио је у уторак за "Новости" министар здравља Златибор Лончар.


- У Клиници за инфективне и тропске болести у Београду све је спремно као да ће се сад, у једном тренутку, појавити 10 оболелих - каже министар Лончар. - Припремљени су капацитети и у инфективним клиникама у Нишу и Новом Саду. У сталном смо контакту са Министарством одбране, и у случају да буде потребе, користиће се и војни капацитети, пре свега ВМА.

На нишком аеродрому "Константин Велики" постоје три лета из Италије, а од којих су два из ризичних градова, из Милана и Болоње, а трећи је из Рима. Према речима начелника здравствене инспекције Горана Стаменковића, до сада није забележен ниједан сумњив случај. Термовизијске камере постављене су на нишком аеродрому још 24. јануара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Хитна помоћ у заштитним оделима у центру Београда: Уобичајена мера заштите, нема страха од корона вируса


АКТИВНИ УГАЉ ЗАДРЖАВА И ВИРУСЕ

НАЈЕФИКАСНИЈА заштита од отровних честица, бактерија, па чак и вируса су заштитне маске са активним угљем класе ФФП3. Ове маске одавно се користе за рад у хемијској индустрији и биохемијским лабораторијама.

- Активни угаљ је материја која универзално штити од свих агресивних хемијских и биолошких агенаса - потврђује алерголог и имунолог др Рајица Стошовић из Клиничког центра Србије. - Активни угаљ је елементарна, али и ефикасна заштита, која даје ефекте као много скупље материје.

Маске са активним угљем, класе ФФП3, могу да се набаве у продавницама ХТЗ опреме и, према истраживањима "Новости", има их на лагеру.


СРБИ ИЗ ВИЧЕНЦЕ ГОВОРЕ ЗА "НОВОСТИ": ЧАК СУ И БАРОВИ ПРАЗНИ

ЗАВЛАДАЛА је паника и међу Италијанима и међу Србима који живе у овом делу Италије, напета атмосфера се осећа на сваком ћошку, каже за "Новости" Јелена Јованов, која живи и ради у Виченци са својом породицом,

- Ја радим у "Лидлу", тамо нема знатнијих несташица, али вода се продаје више него иначе, баш као и средства за хигијену и дезинфекцију. Али постоје продавнице које су потпуно празне. Не раде кинески барови, а у банкама рецимо не може бити више од три клијента у једном тренутку - каже ова Српкиња из Старе Пазове која живи са мужем и двоје деце у Виченци.

Школе не раде и није извесно да ће настава почети 1. марта, како је првобитно најављено. Стављен је кључ и на верске и туристичке објекте, отказани су карневали и спортске активности које су биле планиране.

- Улице су празне, а у баровима који су иначе пуни тек је по неки гост - каже нам Јелена.

Врањанка Сања Величковић Фомицов живи у месту Скио, 30 километара од Виченце. И она нам каже да су празни рафови највидљивији део новонастале ситуације, да у апотекама нема средстава за дезинфекцију и маски.

- Говори се да ће се неке фирме из предострожности на недељу дана затворити, али то није потврђено. Учестали су апели да се води рачуна о хигијени - каже Сања Фомицов и каже да није пријатна помисао да не може да дође у Србију или да њу неко посети.

Срби из овог дела Италије су направили групу на "Фејсбуку", где размењују информације о томе каква је ситуација у местима где живе. (Ј. С.)


МЕДИЦИНСКА СЕСТРА РАДА ЂУРИЋ ИЗ ТОРИНА: ОПУСТЕЛА И ПИЈАЦА

ВЕЛИКЕ панике још нема, али се осећа страх међу људима. Мој утисак је да су надлежни предузели шта је требало, мада размере целе ситуације још нико не може да сагледа, посебно што ову земљу посећује много туриста из целог света.

То, за "Новости", прича медицинска сестра Рада Ђурић, која ради у једној здравственој установи у околини Торина. Она нам преноси да је тамошње Министарство здравља издало прецизно упутство које медицинско особље треба да прати:

- Предвиђен је обавезан рад са заштитним маскама које су нам на располагању. На улазу у установу налази се дезинфекционо средство за руке. Добили смо и мантиле, попут оних хируршких, као и специјалне сапуне. Осим честог проветравања, предвиђена је и свакодневна дезинфекција свих просторија.

Рада Ђурић прича да све вести на ТВ садрже и обавештење шта грађани треба да предузму да би се спречило ширење вируса. Надлежни апелују да се избегавају било какви јавни скупови, да се не излази без преке потребе и да се често перу руке.

У месту у којем живи и ради неколико година ова медицинска сестра, на улицама је приметно мање људи, биоскопи, позоришта, школе и вртићи су затворени, а посете болницама забрањене:

- Чак је и велика пијаца, која је иначе веома посећена, у суботу била полупразна. Било је мање и купаца и продаваца. (В. Н.)