Расте ризик од импортовања инфекције узроковане коронавирусом САРС-КоВ-2 у Србију, и може се оценити као умерен, саопштио је данас Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Из Института наводе да се од 24. фебруара примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Из Института кажу да се у Србији спроводе мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести које укључују дистрибуцију здравствених упозорења путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и према индикацијама, здравствени надзор и изолацију оболелих и здравствени надзор над контактима или карантин за здраве контакте према дефинисаним индикацијама, , пренео је РТС.


Особе које су боравиле у подручјима интензивне трансмисије вируса позивају да се по повратку у Србију придржавају одређених препорука и да се, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, јаве на број 064 8945 235.

НЕМА ЗАРАЖЕНИХ
СВЕ особе које су данас биле тестиране у Србији на корона вирус, негативне су на тај ЦОВИД 19 вирус. Како је Блицу незанично речено у Инфективној клиници, резултати тројице мушкараца, за које се сумњало да су оболели од овог опаког вируса, показују да нису заражени.(Бли.рс)

"У наредних 14 дана потребно је смањити контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима, ако се појаве симптоми инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго одмах ставити маску преко уста и носа, појачати хигијену руку, избегавати контакте са другим особама, користити марамицу приликом кијања или кашљања и позвати телефоном епидемиолога Института или Завода за јавно здравље надлежног за подручје боравка", наводи се на сајту Батута.

Грађанима Републике Србије саветују да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса САРС-КоВ-2 због могућег ризика од заражавања новим коронавирусом.Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује им се да избегавају контакт са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура), избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа, појачана и честа хигијена руку, ношење маски преко уста и носа, избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

Подручјима интензивне трансмисије вируса САРС-КоВ-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија (посебно северна Италија).

Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер "Дајмонд принцес", који је укотвљен у јапанској луци у Јокохами.

У свету је, до 23. фебруара 2020. пријављено укупно 78.833 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом, укључујући 2.463 смртна исхода.

У Европи је регистровано 180 потврђених случајева инфекције новим корона вирусом, и то у: Италији (132), Немачкој (16), Француској (12), Уједињеном Краљевству (13), Шпанији (2), Русији (2), Финској (1), Шведској (1) и Белгији (1).

Осим НР Кине, случајеви Ковид-19 су регистровани у укупно 29 земаља и на једном броду укотвљеном у јапанској луци у Јокохами, наводи се у саопштењу Института.