У КЦНС одржана трибина о бурном почетку 2020. на светској политичкој сцени: На Београд се озбиљно рачуна

Новости Онлине/ Ј.С.

25. 02. 2020. у 11:24

У КЦНС одржана трибина о бурном почетку 2020. на светској политичкој сцени: На Београд се озбиљно рачуна

ФОТО Прес служба КЦНС

Од исхода светских процеса зависи и наша позиција

ПРЕМА анализи Панарина о „новој Јалти“, таква конференција могла би да се одржи 6. јуна ове године у Београду где би се састали Путин, Трамп и Си Ђинпинг. Дакле, на Србију се озбиљно рачуна у новим пројекцијама новог света.

У 2020. години окончава се процес хибридног рата који глобалистичке елите воде против оних политичких снага у свету које теже поновној суверенизацији светског поретка. Ови ратови ушли су у нову фазу када глобалистичке елите не презају ни од употребе бактериолошког оружја. Ушли смо у процес који је за читаво човечанство врло опасан – упозорио је публициста и новинар Милорад Вукашиновић у понедељак вече на трибини „Глобална међуреалност“одржаној у Културном центру Новог Сада.

Осврнувши се на позицију Србије, Вукашиновић је нагласио да се поново отвара српско питање те да ово што се сада дешава у Црној Гори не би било могуће пре годину дана. Балканске државе, првенствено Србија, покушавају да артикулишу своју позицију. Од исхода светских процеса зависи и наша позиција.

Али, додао је Вукашиновић, много тога зависи и од нас самих. Појављује се анализа Панарина о „новој Јалти“ да се таква конференција одржи 6. јуна ове године у Београду где би се састали Путин, Трамп и Си Ђинпинг. Дакле, на Београд се врло озбиљно рачуна у тим новим пројекцијама новог света.

Вукашиновић је на почетку подсетио на теорију из 2010. године да је процес глобализације „породио“ необичан феномен: две Америке, две Русије, две Кине, неколико исламских светова и неколико пројеката ЕУ. Све ове „творевине“ Вукашиновић је назвао политичким ентитетима који се, да би парадокс био комплетан, међусобно удружују на транснационалном или на регионалном нивоу.

- Имамо често чудне ситуације које колоквијална наука о међународним односима уопште не може да објасни. Јер, како објаснити савез комунистичке Кине са атлантским САД седамдесетих година 20. века? Или чудан савез атлантизма и исламизма у БиХ, а с друге стране имамо савез оне друге Кине са Русијом у оквиру Шангајске групе? Или, рецимо, савез православља и ислама у Абхазији? – рекао је аутор трибине.

Затим је нагласио да ако је та теорија деловала екстравагантно 2010. године, онда догађаји из ове године показују да се ми, по мишљењу многих угледних теоретичара, налазимо на почетку потпуно нове епохе где су анализе и предвиђања будућности крајње сложен процес. Вукашиновић је подсетио на речи актуелног Папе који је рекао да је у току трећи светски рат чија је главна карактеристика да се „одвија у етапама“.

У наставку, Вукашиновић је подсетио на низ значајних догађаја који су обележили почетак ове године : 3. јануара у Ираку убијен је Сулејмани, командант исламске иранске револуционарне гарде у Ирану, што је доживљено као провокација „дубоке државе“ против председника Трампа. Дубока држава већ четири године покушава да председника САД увуче у рат са Ираном. Последица иранског одговора било је на стотине убијених и рањених.

Потом је у авионској несрећи (27. јануар) изнад Авганистана страдао Мајкл Д’андреа, амерички обавештајац који је директно одговоран за убиство Сулејманија. У Великој Британији 31. јануара догодио се „Брегзит“, али му је претходио „Мегзит“, афера у краљевској породици коју многи тумаче као освету краљици због подршке изласка земље из ЕУ. У низу догађаја је и онај из 14. јануара када је на запрепашћење свих светских обавештајних служби Путин сменио комплетну руску владу на челу са Медведевим.

КОРОНА ВИРУС ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ?

ПО мишљењу Вукашиновића, убедљиво најзанимљивија је ситуација у Кини која се суочава са највећим проблемима у последњих неколико деценија и тамо хибридни рат достиже кулминацију, а „корона“ вирус је политички вирус (сумња се да је настао у лабораторији у Лондону,а затим пренет у заједничку француско-кинеску лабораторију у Вухану) који прети да до краја дестабилизује Кину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације