Ако се нови коронавирус и појави у Србији, неће бити смак света, јер смо спремни да реагујемо, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.


"Разговарао сам са министром одбране Александром Вулином - болнице и касарне, као и неки приватни објекти биће обезбеђени за евентуални смештај заражених коронавирусом", рекао је Лончар за "Курир".


Он је истакао да је битно да грађани не паниче и да знају да све што Србија ради јесте у договору са Светском здравственом организацијом (СЗО).


Лончар каже и да у Србији нико није позитиван на нови вирус, као и да је на Клиници за инфективне болести на испитивању смештено двоје-троје људи који су имали везе са Кином.


Прочитајте и:  Građani Srbije, NE PUTUJTE na sever Italije: Preporuka ministarstva zbog širenja korona virusa


"Увели смо ново правило - на свим граничним прелазима, почев од Батроваца и осталих, мери се температура бесконтактним топломерима свима који улазе у Србију. Сада се већ посебно обраћа пажња, не само на путнике из Кине, него и из Италије", рекао је министар.


Он додаје и да, осим што се српским грађанима саветује да не путују на север Италије и у угрожена подручја, они треба да обрате пажњу и да не буду у контакту с људима који долазе из тих подручја.СРБИЈА ДОБРО ПРИПРЕМЉЕНА ЗА КОВИД-19


Директор СЗО за Европу др Ханс Клуге, који је допутовао у посету Србији, оценио је да је наша земља врло добро схватила приправност за појаву коронавируса.


"Овог месеца тим за ванредне ситуације СЗО у Србији је врло блиско сарађивао с националним експертима на процени спремности међународних аеродрома и здравствених установа за суочавање с вирусом. Велико ми је задовољство што могу да кажем да су повратне информације које смо добили од насег тима веома позитивне", рекао је Клуге за "Политику".


Током 2018. године, како објашњава, међународна независна група за евалуацију оценила је капацитет Србије да спречи ванредне и кризне ситуације у вези са здрављем, да их открије и одговори на њих у складу с Међународним здравственим правилником.


"Та процена је показала да је ваша земља добро припремљена да се суочи са свим типовима опасности и ванредних ситуација у вези са здрављем, укључујући и избијање епидемије које представљају опасност по здравље у светским размерама", рекао је он.


Клуге наглашава да инфективне болести не поштују границе и да ниједна земља није имуна на улазак вируса корона.


Према његовим речима, истраживање за израду вакцине против вируса корона је у току па ће клиничка испитивања моћи да почну за три-четири месеца.


Током боравка у Србији Клуге ће се састати са министром здравља Златибором Лончаром, а планирано је потписивање споразума о сарадњи.


"Реч је о мапи пута за наш заједнички рад током наредне две године која ће подићи нашу сарадњу на нови ниво", рекао је он.


Са премијерком Аном Брнабић ће разговарати о напретку који Србија остварује и изазовима с којима се сусреће у здравственом сектору, а врхунац посете ће, како каже, бити са председником Александром Вучићем.