ВИШЕ јавно тужилаштво у Београду дало је налог полицији да изврши провере у вези са спорним снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама, потврдила је за "Новости" портпаролка ВЈТ Ирена Бјелош. На њима се виде припадници ноћних "народних патрола", организованих око Иницијативе "Нема предаје Косова и Метохије", који пресрећу мигранте и избеглице око београдске аутобуске станице и Зеленог венца, ограничавајући им кретање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мигрант узнемиравао девојчицу, мајка малолетнице неће извињење

На снимку се јасно виде мушкарци са капуљачама који деле летке на арапском, енглеском и српском језику, и на енглеском прете мигрантима да ће "убудуће сваке ноћи бити на улицама" како би "заштитили своје жене". Тужилаштво је о овом догађају обавестила полиција током викенда.

Овакво понашање осудио је Комесаријат за избеглице, који се најоштрије противи појави "самозваних народних патрола".

- Чије су они патроле, ког народа и шта им је следећи корак? Кога ће после миграната да доводе у ред? То није Србија. У Србији постоји Министарство унутрашњих послова и припадници тог министарства добро раде свој посао, присутни су на терену, као и Комесаријат. Према последњим подацима, број кривичних дела која чине мигранти у односу на укупну популацију је на нивоу промила - кажу у Комесаријату.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Псовали јој мајку српску и палили косу: Мигранти напали девојку (24) у Пироту (ФОТО/ВИДЕО)

Према подацима овог тела, у мигрантским центрима тренутно је смештено 5.564 људи, и још око 800 је ван њих. Радош Ђуровић, из Центра за помоћ тражиоцима азила, тврди да је тај број већи и да се од средине 2019. примећује повећан прилив. Како наводи, од почетка године до прошле недеље у земљу је ушло око 10.000 људи.

- Појава било каквих самоорганизованих патрола које преузимају овлашћења полиције веома је опасна и представља директан напад на систем и друштво. Али за то је отворен простор реториком појединих политичара који злоупотребљавају ситуацију и покушавају да се окористе, као и сензационалистичким извештавањем о наводним инцидентима без епилога - каже Ђуровић.

Припадници "народне патроле" пресрећу мигранте

Он додаје да грађани не знају шта се заправо догађа, колико миграната има у земљи, колико је жена, а колико мушкараца и деце, који је састав те популације, као ни да нам Мађари, Румуни и Хрвати све више гурају људе назад.

- Процене су да дневно у земљу уђе и по 200 људи и они неће сви само проћи. Људи то морају да знају и земља мора да се припреми. Зато је битно да грађани буду на дневном нивоу информисани, да не би остајало простора за злоупотребу - каже Ђуровић.

УЗНЕМИРУЈУЋИ ЛЕЦИ

НА лецима који деле самозване "народне патроле" пише: "Због учесталих болесних напада на српске жене и девојке, забрањено вам је кретање изван мигрантских центара од 22 до шест сати ујутро и кретање више од три особе у групи током дана. Напади на наше грађане вам неће проћи некажњено."