ОДЛИКОВАЊА и медаље, па и изглед церемонија на којима се додељују, представљају "образ" сваке државе. Србија је држава на вечитој историјској ветрометини и досад је увек била на страни врлине - како су је дефинисали антички мислиоци, па француски хуманисти. Зато су и њени ордени, медаље и споменице предмет константног интересовања колекционара из целог света. Јер, поседовање српског ордена, поред фалеристичког престижа, носи и симболички значај.

Јован Мара, српски колекционар и фалериста (наука о одликовањима), за "Новости" објашњава да су прва одликовања савремене Србије била Орден Таковског крста из 1865, затим Орден Белог орла из 1883, Орден Таковског крста са мачевима из исте године и Орден Милоша Великог из 1898. године. После Мајског преврата, династија Карађорђевић прецизира облик, ранг и ношење новог Ордена Карађорђеве звезде, настаолог као замена Ордена Милоша Великог. Укидају се одликовања Таковски крст и Таковски крст са мачевима, а задржавају се одликовање Бели орао и одликовање Св. Сава, објашњава Мара. У Краљевини Југославији 5. априла 1930. краљ Александар установио је Орден Југословенске круне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орден Милоша Великог нуде за 240.000 долара

Као куриозитет, наш саговорник открива да се Србија, због своје бурне историје и наивности, према фалеристици, није увек односила са пажњом какву су јој придавале развијене земље Европе. Тако нам се догодило да смо ми, Русија и Црна Гора једине земље које на крају Првог светског рата нису исковале своје медаље победника, иако су процентуално дале највише жртава у победи савезника. На позив француског маршала Фоша 1919, све земље победнице у рату су исковале својим војницима победничке медаље, па тако и Португалија, Румунија, САД, Панама, Куба, Сијам, Кина, Бразил, Либерија, Јапан, док је Србија Наталијину рамонду добила тек 2012.

- Краљ Александар није хтео да љути Хрвате и Словенце који су били на пораженој страни у Великом рату. За разлику од њега, Чеси се, рецимо, нису либили да се медаљама сврстају међу победнике - примећује Мара.

Државни орден Таковски крст

Први ордени и медаље у Титовој Југославији су стигли из Русије 1944. Орден Партизанске звезде из Москве искован је од 22-каратног злата и сем симболичког значаја има и велику материјалну вредност. Ипак, најскупоценији орден на овим просторима је био Титов Орден слободе који је направљен само у девет примерка, у злату са брилијантима. После рата су га добили команданти партизанских армија у завршним операцијама за ослобођење. Овај орден су понели и Георги Жуков и Леонид Брежњев. Последња два примерка која су се чувала у Војном музеју и архиву, Слободан Милошевић је доделио командантима Генералштаба ВЈ и Треће армије после НАТО агресије, генералима Драгољубу Ојданићу и Небојши Павковићу.

Мара примећује да се Србија од 2012. вратила уважавању науке о одликовањима у изградњи државе, али да су, по његовом мишљењу, направљени неки пропусти. Пре свега, ту мисли на Ордене Белог орла који се данас додељује "са мачевима" и лауретима који достигнућа нису постигли у рату, што није пракса у другим земљама света. Он апострофира и грешку код израде лика Милоша Обилића на Медаљи за храброст, која се додељује у злату и сребру.

Медаља победе Јужне Африка


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Орден Светог Саве - први и најважнији

- Ова медаља је у Краљевини осликавала јунака који има кацигу са змајем чија су крила са стране. Такође, на тим орденима профил Милоша Обилића приказан је као класичан динарски тип борца, са носем који је мало кукаст, баш као на управо реновираном Споменику победнику - појашњава Мара.

Јован Мара


- Према решењу, на актуелном ордену Обилић личи на германски тип јунака са нордијским профилом, док је кацига са змајем замењена кацигом какву носе Хермес или Меркур.

Медаља за храброст са "динарцем" и ново решење Фото приватна архива


Данас су Кинези највећи колекционари на планети јер имају много новца, тако да и наши ордени достижу цене на аукцијама од неколико десетина хиљада евра, објашњава наш саговорник.

Тек од 2012. Српска медаља победе


- Највишу цену код Кинеза имају руски ордени који су нам достављени 1944. из Москве, а то су Oрден народног хероја у 22-каратном злату и Орден Партизанске звезде првог степена. Поред ових одликовања, Руси су исковали и Орден народног ослобођења, Орден за храброст, Орден братства и јединства, који су повучени после 1948. Рецимо, Орден братства и јединства цени се на око 12.000 евра. Најскупљи орден за који знам је Огрлица Светог Андреја Првозваног из Русије, која на тржишту вреди и више од милион евра - истиче Мара.Ордење Бели орао са мачевима

НАЈВИША ОДЛИЧЈА ПУТИНУ И СИЈУ

ЈОВАН Мара објашњава да се актуелни државни ордени и медаље додељују према законима из 2009. и 2010. Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, од 2014, односно 2016, носиоци су највишег српског признања, Ордена Републике Србије на великој огрлици. Даље у рангу се налазе Орден Српске заставе у три степена, Орден Карађорђеве звезде (носилац Новак Ђоковић), Сретењски орден, Орден Белог орла са мачевима и Орден заслуга за одбрану и безбедност.

- Када су у питање медаље, за храброст се додељују медаље Милош Обилић у злату и сребру, медаље за заслуге и за ревносну службу у злату и сребру - појашњава Мара.


БИСЕР КОЛЕКЦИЈЕ ИЗ 1900.

НАШ саговорник је међу колегама познат по колекцији од преко 1.500 одликовања и ордена Црвеног крста, Црвеног полумесеца, Црвеног лава и Црвене Давидове звезде из више од 100 земаља света. У његовој колекцији су највећа признања ове организације, "Флоренс Најтингел" (на слици) и "Анри Динан", што га сврстава међу највеће колекционаре у свету.

- Бисер моје колекције је Кинески орден Црвеног крста из 1900, али имам и друге - истиче Јован Мара.