Дачић са амбасадорском Кине Чен Бо о корона вирусу

Танјуг

21. 02. 2020. у 15:20

Дачић са амбасадорском Кине Чен Бо о корона вирусу

Фото МСП

Чен је упознала Дачића са напорима које кинеско руководство улаже у циљу сузбијања епидемије респираторне инфекције корона вируса ЦОВИД - 19 у Кини, који последњих дана показује знаке опадања
Министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас амбасадорку Кине Чен Бо, која му је уручила честитку поводом Дана државности Србије и пренела поздраве државног саветника и министра спољних послова Кине Ванг Јиа и информисала га о актуелној ситуацији у вези са корона вирусом.


Чен је, како се наводи у саопштењу, упознала Дачића са напорима које кинеско руководство улаже у циљу сузбијања епидемије респираторне инфекције корона вируса ЦОВИД - 19 у Кини, који последњих дана показује знаке опадања, са све мањим бројем новооболелих случајева у целој Кини, укључујући и провинцију Хубеи.


Обавестила је да, према садашњим проценама, актуелне мере против ширења вируса у Кини, неће имати негативног утицаја на даљи економски развој земље, односно да се очекује брзи опоравак привреде, саопштило је Министарство спољних послова.


Указала је да кинеско руководство и посебно државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји високо цене подршку коју званичници Републике Србије и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић лично пружају НР Кини, што је још једна потврда изванредних односа две земље.


У том смислу, амбасадор Чен је уручила писма захвалности која су премијер НР Кине Ли Кећианг и државни саветник и министар спољних послова Кине Ванг Ји упутили Дачићу поводом порука солидарности и подршке које им је упутио.


Дачић је, захваливши на информацијама и писмима кинеских званичника, рекао да у Републици Србији са великом пажњом и забринутошћу пратимо развој у вези са актуелном епидемијом корона вируса.


Нагласио је да смо уверени да ће Кина, уз огромну пожртвованост кинеског руководства и народа чему се дивимо, ускоро успети да се избори са тим изазовом, те да актуелне мере неће имати негативан утицај на даљи економски успон Кине.


Истакао је да Србија, иако мала држава, пружа моралну подршку пријатељској НР Кини, као и да је у току и организација упућивања хуманитарне помоћи, у складу са нашим могућностима.


Поновио је спремност да на позив државног саветника и МИП Кине Ванг Јиа посети Кину у тренутку када то буде одговарало кинеској страни, као знак солидарности и подршке пријатељском народу Кине у борби са великим изазовом.


Изразио је даље захвалност на помоћи коју кинески државни органи и институције пружају нашим дипломатско конзуларним представништвима у Пекингу и Шангају, посебно када је реч о повратку четири држављанина Србије из Вухана, односно провинције Хубеи, који су се након боравка у карантину у Француској здрави вратили у Србију 17. фебруара ове године.


Амбасадор Чен је пренела посебну захвалност кинеског руководства и посебно ДС и МИП Ванг Јиа лично на подршци Србије питањима од суштинског националног интереса за НР Кину, укључујући и питање Синђианга и Тајвана.


Прочитајте још: Загрљаји, размена поклона и жеља да што пре забораве све што су преживели: Дачић угостио Србе који су због корона вируса провели две недеље у Француској


Истовремено је поновила принципијелну подршку Кине суверенитету и територијалној целовитости Р. Србије, на чему је ППВ и МСП посебно захвалио.


У разговору је истакнуто обострано задовољство поводом изванредних политичких односа Србије и Кине, које карактерише свеобухватно стратешко партнерство, као и веома успешна сарадња Србије и Кине у економској и свим другим областима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације