БЕОГРАД - Сектор унутрашње контроле МУП Србије поднео је претходне године кривичне пријаве против укупно 399 особа, од којих је 209 полицијских службеника и других запослених у МУП-у.


Међу њима је било највише полицијских службеника опште надлежности, затим граничне и саобраћајне полиције, а потом запослених на управним пословима и припадника криминалистичке полиције.


Кривичне пријаве поднете су против 33 руководиоца, саопштио је МУП.


Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић захвалио је данас припадницима тог сектора на преданом раду у претходној години и поручио да кључни фокус у њиховом раду у наредном периоду мора бити откривање појединаца који помогну учиниоцима најтежих облика организованог криминала.


"Ваши резултати сами довољно говоре о вашем раду. Није реч само о броју поднетих кривичних пријава, већ и о свим превентивним механизмима на којима сте радили, како би борба против коруптивних и других дела у редовима самог МУП-а била ефикасна и како би очували углед МУП-а", рекао је Стефановић на годишњем састанку са припадницима СУК-а.


Начелник СУК-а Драган Кујунџић истакао је да су припадници успели да развију и превентивне институте, као што су тест интегритета, анализа ризика од корупције и евиденција и праћење имовинског стања.


Министар је поручио да, поред онога што је урађено у претходном периоду, кључни фокус у раду СУК-а у наредном периоду мора бити откривање појединаца који помогну учиниоцима најтежих облика организованог криминала.


"То је највећа опасност, било да се ради о наоко баналним стварима, почев од издавања оригиналне исправе са лажним именом са којом потом неко ко је познат по извршењу убистава на пример може скоро неометано да се креће свуда по Европи, а тешко их је открити и на граничним прелазима, јер се ради о оригиналним путним исправама. Све до помоћи у давању информација, попут провера да ли за неким лицем постоји потрага, да ли постоји оперативна обрада, да ли је лице на мерама које спроводе организационе јединице МУП-а... То је једна од важних ствари и морамо још појачати активности на њиховом откривању у наредном периоду, јер у нашим редовима не смеју постојати људи који кокетирају са организованим криминалом", рекао је Стефановић.


Кујунџић је захвалио министру Стефановићу на унапређењу услова рада припадника СУК-а у претходној години и рекао да ће Сектор наставити и у овој години са још интензивнијим и оперативним и превентивним радом.