Министар одбране Александар Вулин обишао је данас са члановима делегације, а у оквиру званичне посете Белорусији, "558. авио ремонтни завод" у Барановичима, у коме се врши генерални ремонт и модернизација четири авиона Војске Србије МиГ-29 које је Белорусија донирала Србији.

Вулин је изјавио да се све одредбе Техничког споразума постигнутог између два председника, Александра Вучића и Александра Лукашенка, спроводи онако како је предвиђено и као што је потписано.

"Када завршимо генерални ремонт наших летелица, можемо да кажемо да смо добили апарате којима је значајно продужен животни век и да ће још дуго моћи да чувају наше небо. Процес модернизације се изводи паралелно, припрема се све оно што је потребно да се инсталира на наше апарате и све се спроводи у складу са роковима", рекао је Вулин, преноси Министарство одбране у саопштењу.

Према његовим речима, Војска Србије може бити веома задовољна квалитетом радова који се изводе у Белорусији.

"Наши пилоти и наши стручњаци ће врло брзо доћи да провере како је ово урађено, као и да изврше технички пријем", навео је Вулин.

Министар се током посете Белорусији састао и са првим замеником председника Државног војноиндустријског комитета Белорисије и копредседником Заједничке српско-белоруске комисије за војнотехничку сарадњу генерал-мајором Игором Демиденком, са којим је разговарао о реализацији пројеката и послова у оквиру војнотехничке сарадње.

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић изјавио је да је делегација Министарства одбране и Војске Србије, поред сагледавања напретка на ремонту и модернизацији авиона МиГ-29, данас са домаћинима размотрила реализацију и других пројеката у оквиру војнотехничке сарадње Србије и Белорусије.

"Министарство одбране Србије и Државни комитет за војну индустрију Белорусије у последње три године врло интензивно сарађују и на другим пројектима. Ми имамо Заједничку војнотехничку комисију која доста интензивно ради. Иницирано је више пројеката и овде смо могли да видимо напредак у реализацији пројеката који се тичу сарадње по питању беспилотних летилица, ремонта и модеризације ПВО технике, а у плану су још неки пројекти који ће бити реализовани у наредним месецима", рекао је Милорадовић.

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић нагласио је да ремонтовани "мигови" много значе за Ратно ваздухопловство и Војску Србије.

"Увођењем у оперативну употребу подићићемо ниво способности за контролу и заштиту ваздушног простора, као и могућности за извођење летачке обуке и свакако могућности за извођење операција ПВО", рекао је Жарковић.

Генерални директор "558. авио ремонтног завода" у Барановичима Павел Пинигин изјавио је да је данас са министром Вулином и члановима делегације обишао све погоне, где су могли да виде како се одвија ремонт делова за авионе Војске Србије.

"Сви радови врше се у складу са уговорним обавезама, технолошком динамиком и техничком документацијом. Сва четири авиона Војске Србије су у процесу ремонта, раде се сви делови за авионе и врши се припрема комплетне документације. Очекујем да ће већ крајем септембра или почетком октобра бити извршен први пробни летови, а онда ће уследити процедура предаје авиона Србији", изјавио је Пинигин.

Он је додао да се у Заводу у Барановичима годишње изврши ремонт од 20 до 40 ваздухоплова.