ДВОЈЕ држављана Србије, путника брода "Дајмонд принцес", одбило је да се, по окончању карантина због новог вируса корона, у домовину врати специјалним летом у организацији Италије. Уместо тога, путоваће комерцијалним летом у сопственом аранжману.

Министарство спољних послова упознало их је са могућношћу евакуације специјалним летом, изјавио је у среду у Београду шеф српске дипломатије Ивица Дачић. - Од 12 држављана Србије, чланова посаде на броду "Дајмонд принцес", петоро је и даље у изолацији, а двоје који су раније тестирани добили су потврду да су негативни - рекао је Дачић. Он је нагласио да је и даље на снази одлука управе брода да се члановима посаде, за додатних 14 дана, продужи карантин пошто сви путници напусте брод, иако међу њима нема заражених.

Према последњим подацима Министарства здравља Јапана, од укупно 2.404 тестиране особе на броду "Дајмонд принцес", до сада је регистрован 621 позитивни, од тога 254 случаја без јасних симптома. Дачић је подсетио да је компанија "Принцес крузис" 18. фебруара свим путницима на броду дистрибуирала информације о специјалним летовима организованим у циљу повратка грађана у њихове земље. На списку тих држава била је и Италија која је понудила да превезе наше држављане.

Прочитајте још - Разговор Дачића и Ди Маја: Срби са крузера се евакуишу авионом Владе Италије?

Скренута им је пажња да ће само они путници за које је потврђено да нису заражени вирусом корона моћи да се искрцају, те да ће свако чији је налаз негативан добити документ Службе за карантин Јокохаме, којим им се дозвољава искрцавање и који садржи резултат последњег теста.

Истовремено, свим путницима је наглашено да нема гаранција да комерцијалне авио-компаније прихвате тај документ. Јапански медији преносе да је окончање искрцавања преосталих путника планирано 21. фебруара.

- Амбасада Србије у Токију, наставиће да прати ситуацију на броду "Дајмонд принцес", и да пружа сву подршку српским држављанима (како путницима тако и члановима посаде), као и држављанину Црне Горе који је такође један од чланова посаде овог брода - наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Србије.

Јапански министар здравља Кацунобу Като рекао је да су они који су напустили брод с негативним резултатима на вирус испунили захтеве карантина, па су слободни да оду кући уобичајеним превозом. Многе земље су, међутим, саопштиле су да неће допустити путницима са брода да у њих уђу, док не прођу још један карантин. Агенција АП јавила је јуче "да је било чудно гледати како се људи искрцавају, улазе у такси и нестају у Јокохами". Други путници улазили су у аутобусе да би се превезли до железничких станица. Јапански војници помогли су да се испрате путници, међу којима је и старији мушкарац у инвалидским колицима, са маском и штапом. Они који су остали на пловилу, махали су сада већ бившим, сапутницима.

Случај туристичког брода "Дајмонд принцес", остаће забележен као преседан. Критике из целог света не престају да пљуште по јапанским властима које су оставиле око 3.600 путника и чланова посаде на милост и немилост новом типу вируса корона, названом ковид-19. У идеалним, готово лабораторијским условима, попут оних у Петријевој шољи, бацил се ширио без икакве ограде. Од само једног зараженог пацијента, број инфицираних премашио је шест стотина.