ГРУПА родитеља који сматрају да су им бебе украдене у породилиштима у Пчињском округу или у Нишу, где су се многе Врањанке порађале пре две деценије, обратили су се Вишем тужилаштву у Врању како би сазнали шта се дешава са њиховим предметима. Многи од њих сматрају да се предмети чувају по фиокама и да нико не ради по њиховим пријавама.

Данијела Трајковић, тужитељка Вишег јавног тужилаштва у Врању, каже да је након пријема групе родитеља са подручја Врања и околине договорено да се изврши идентификација свих кривичних предмета по кривичним пријавама родитеља који сумњају да су им нестале бебе након порођаја, а које су родитељи подносили у ранијем периоду.


Прочитајте и: Ginekolog nudio novorođenče na prodaju? Bebu menjao za auto, cela operacija išla preko Beograda


- Намера је да се након прибављања предмета изврши нека врста ревизије и процени да ли је тужилаштво извршило све расположиве провере у циљу основаности тврдњи, односно да ли је прибављена сва могућа документација здравствених установа, матичних служби, центара за социјални рад. План је и да се провери да ли у здравственим установама постоје "парафински калупи" и ако постоје, наложићемо вештачења, упоређивањем ДНК профила из калупа са ДНК профилом родитеља - каже Данијела Трајковић, за "Новости".

Она напомиње да ће тек након ових радњи моћи да се процени како треба даље Тужилаштво да поступа.

Тачан број предмета који ће се разматрати није познат. Међу њима има и доста "живих", али и оних који су застарели, због чега је нужна комплетна ревизија. Родитељи из Пчињског округа кажу да је сам састанак у Тужилаштву за њих велики помак и да очекују да се ствари након више деценија покрену са мртве тачке.