ДРЖАВЉАНКА Србије, која је преминула у Бахреину од, како се наводи, компликација изазваних вирусом свињског грипа Х1 Н1 је Јелена Лена Т. (26) из Смедерева, сазнају "Новости". Она је у Бахреину радила као фризерка, а битку за живот изгубила је после три недеље лечења у универзитетској болници "Кинг Хамад".

Још када је Јелена примљена у бахреинску болницу и док се лечила, наши људи који живе и раде у овој малој острвској држави у Персијском заливу, организовали су се преко друштвених мрежа за прикупљање помоћи младој Смедеревки. Према информацијама које они имају, девојка је била у критичном стању од када је збринута и данима је била у коми.

- Колико смо чули, примљена је са 90 одсто оштећења плућа, и све време те три недеље била је у индукованој коми - каже девојка из Србије која такође ради у Бахреину, и учествовала је у акцији прикупљања новца за помоћ породици преко фејсбук-групе Bahrain Yugos.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Не дао Бог да вам неко умре у иностранству: Превоз покојника из света у Србију може финансијски да „сахрани“ породицу

Преко ове групе прикупљан је новац за долазак Јелениних родитеља из Србије у Бахреин док је девојка била жива. После вести о смрти, много наших људи је, како сазнајемо, у порукама изразило жељу да донира новац за трошкове сахране. Неки од њих су познавали Јелену, а неки не.

Они који су били организатори прикупљања помоћи кажу да је тренутно у току административнa процедура пред бахреинским органима за транспорт посмртних остатака у Србију. Не знају поуздано да ли је Јелена имала здравствено осигурање у фризерском салону у коме је радила, али су чули да јој је виза отказана, и да је, наводно, добила отказ. Званичне потврде ових информација, међутим - нема.

Несрећни Јеленини родитељи се, како сазнајемо, припремају за пут у Бахреин.

- Очајни су, ван себе од туге, чекају... - каже нам пријатељица Јеленине породице. - Добили су визе, али папирологија је обимна. Још не знају када крећу, стално им стижу различите информације да ли треба да иду или не. Према ономе што знам, Јелена је била пријављена у фризерском салону где је радила, и фирма треба да сноси и трошкове лечења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Држављанка Србије преминула у Бахреину од последица свињског грипа

Јелена Т. је живела у Бахреину више година. На одмору у Смедереву била је прошлог лета. Има две сестре које су завршиле средњу школу, и млађег брата који похађа основну школу у Смедереву.

Како је у уторак саопштио Ивица Дачић, министар спољних послова, Министарство пружа помоћ породици у решавању административних процедура и транспорта тела у Србију. Дачић је истакао да је Амбасада Републике Србије у Кувајту, која на нерезиденцијалној основи покрива Бахреин, била у сталном контакту са девојчином породицом током њеног лечења у болници у Бахреину. Обавештавала их је и о здравственом стању, будући да је свакодневно комуницирала и са особљем болнице.


ДАЧИЋ: ПРИПРЕМЕ ЗА БОРАВАК

ПРЕДУЗЕЛИ смо све припреме за долазак и боравак њене породице у Бахреину - рекао је у уторак Ивица Дачић, министар спољних послова. - Обезбеђене су визе за чланове породице да отпутују у Бахреин, као и мере око организације транспорта посмртних остатака у Србију.