НИСУ баш превише честе, али дешавају се ситуације да се људи у трећем добу венчају, а када једно од њих премине, настане битка са потомцима за имовину. У ту брачну заједницу обоје уносе имовину коју су раније стекли, а с обзиром на то да су то бракови у њиховим седамдесетим годинама, ретко се стекне заједничка имовина.

Како нам прича адвокат Владимир Маринков, према закону, брачни друг има право на половину имовине, а деца на другу половину.

- Деца се најчешће буне у таквим ситуацијама, нарочито ако је њихов родитељ унео имовину много веће вредности. Како кажу, то је стварано целог њиховог живота и сад неко ко је са њим провео кратак пероид од неколико година треба да узме половину. Углавном покрену спорове који трају годинама. Дешава се да се у судски поступак укључи и бивша жена, која тражи свој део, мада законски нема право на наслеђе.

Маринков указује да у оваквим ситуацијама закон јасно дефинише да брачни партнер има право на половину имовине, па се деца осећају изневерено.

Честе су ситуације и да се стари људи тајно венчају и то, како наводи Маринков, махом с неговатељицама:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Плате научника по старом "рецепту": Истраживачима месечна примања од 75.000 до 124.000 динара

- Деца им ретко долазе, а очеви се или заљубе или венчају у инат деци што не брину довољно о њима, или уопште не брину. Кад се закаже оставинска расправа после смрти оца, деца се шокирају када се на њој појави и она са венчаним листом и каже - ја сам му жена. Тад се прекине оставинска расправа и деца покрећу парницу да се утврди да ли је брак важећи. Ако се утврди да јесте, онда она има право наследства.

У таквим случајевима, како нам прича Маринков, суђења знају да буду баш мучна:

- Почну свађе и расправе. Исплива сав прљави веш, ко је какав био, ко је шта радио, како су се деца понашала према родитељу. Они с друге стране да би поништили брак доказују да је отац био дементан, да је преварен, да није знао шта потписује... Оптужују супругу да се удала за њега само због имовине. Међутим, у пракси је врло тешко поништити брак и доказати да није био валидан.

С друге стране, Маринков указује да је било случајева и када су старци заиста били преварени:

- Подметну им папир да потпишу или их одведу у Општину наводно да заврше нешто око пензије и тамо се венчају. Још ако старац добро не чује, не зна ни шта га је снашло, нити шта се десило.


ДОБРИ ПРИМЕРИ

АДВОКАТ Владимир Маринков наводи и да има ситуација када се људи у поодмаклим годинама заволе и венчају, а после смрти једног не буде проблема око наслеђа.

- Други се често одрекне његове имовине у корист деце. "Мени то не треба, то није моје, нисмо се због тога венчали", кажу. Знају људи да буду и поштени и коректни у таквим случајевима, па чак и ако су се венчали да би имали друштво и са неким да поразговарају у кући или да се финансијски потпомажу, јер им је лакше живети и плаћати трошкове са две пензије.