Вучић обишао Клинику за инфективне болести: Овај објекат 100 година нико није обнављао, срећан сам што сада радимо ово; Петина буџета иде за здравство

Novosti Online/Танјуг

19. 02. 2020. у 10:24

Вучић обишао Клинику за инфективне болести: Овај објекат 100 година нико није обнављао, срећан сам што сада радимо ово; Петина буџета иде за здравство

Фото З. Јовановић

Председник констатовао да је ово "објекат у најгорем стању од свих здравствених установа"
Председник Александар Вучић обишао је данас радове на реконструкцији Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Вредност радова, започетих 17. јануара, је пет милиона евра, а три зграде које припадају Инфективној клиници биће обновљене до марта наредне године.

У другој фази пријекта планирана је изградња још једног објекта, а за то ће, према најавама, бити издвојено 15 милиона евра.

Постојеће три зграде стационара, које ће добити нови изглед, изграђене су 1926. године.

То је једина цивилна инфектолошка установа на територији града Београда и околине и покрива око три милиона становника.

Председник је приметио да је Инфективној клиници била неопходна обнова, те да су се пацијенти са правом жалили, јер управо та клиника мора да буде најчиштија.

Вучић је додао и да тој болници недостаје још 10-ак лекара и 20 медицинских сестара.

Председник Вучић је истакао да 94 године ништа на овом објекту, који је изграђен 1926. године, није рађено.

Вучић је констатовао да је ово "објекат у најгорем стању од свих здравствених установа".

- Само на једном делу је рађено 1981. године. 100 година нико није ништа обнављао и срећан сам што сада радимо ово. Ово је једна од болница у Србији која је у најлошијем стању. Верујем да ћемо до априла следеће године све завршити. Све овде се реновира – рекао је председник Вучић.

Како је председник рекао пет милиона евра уложено је у реконструкцију болнице.

- Инфективна клиника ће за нешто више од годину дана бити једна од најбољих и најлепших боилница у Србији. Потребно нам је нових 10 лекара како би болница добро функционисала – рекао је Вучић.

Вучић је након обиласка болнице рекао да је ово једна од наружнијих болница, као и да прозори датирају још из 1926. године.

- Крећемо у рушење и изградњу Инфективне клинике у Београду. То је клиника у најгорем и најлошијем стању у Београду. То је све столарија из 1926. године, није мењано 94 године. Донели смо одлуку да поред комплетних сређивања Клиничких центара идемо и у изградњу нових клиника да наша деца и наши стари добију адекватно лечење – рекао је Вучић.

Како је Вучић рекао много је уложено у опрему за клинике у Србију.

Истакао је да у Клиници недостаје још 10 лекара, као и 20 медицинских сестара.

-Добре се ствари одвијају. Ово је велика и важна ствар за целу Србију - приметио је он.

Министар здравља Златибор Лончар објаснио је потребу за комплетном обновом и тиме што је зграда имала веома лошу изолацију, дотрајале цеви, па је, упркос кречењима и сталним радовима, вода "пробијала".

Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије је једна од установа ове врсте у земљи која ради 24 сата, сваког дана током целе године и бави се лечењем оболелих од инфективних болести или особа сумњивих на инфекцију.

Инфективна клиника током радова није престајала са радом.

Клиника има 154 постеље и годишње се у њој болнички лечи више од 2.500 пацијената, а има и око 40.000 прегледа годишње.

Фото З. Јовановић


О пацијентима брину 132 медицинске сестре и техничара и 35 лекара.

Ова здравствена установа основана је одлуком 1926. године и од тада функционише као самостална стручно - образовна институција. Клиника послује у саставу Клиничког центра Србије.

Референтна је установа за област инфектологије у стручном и научно – истраживачком раду за целу земљу. Клиника је ушла у састав Клиничког Центра Србије међу првима, његовим оснивањем.

ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ ИЗДВАЈАМО ДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ НЕГО 2012.

Председник Александар Вучић каже да не може да прихвати критике да Србија донира новац другим државама, а да не улаже довољно у набавку лекова за мултипла склерозу и ретке болести, као и за болесну децу, истичући да се сада улаже десетоструко више него пре 2012. године.

Вучић је, одговарајући на питање новинара како је одлучено да је приоритет државе да донира око 30 милиона евра другим државама, у односу на лечење болесних, рекао да је подршка државе болесној деци десетоструко већа сада него 2012. године.

"Не прихватам критику да неко не може да помогне деци, а наша подршка је десетострука већа и мој апел је да буде још већа и да се помогне већем броју људи", рекао је Вучић и додао да се данас уложе десет или двадесет пута више у лечење мултипла склерозе.

Он је рекао да је важно да се покуша да се пронађе решење за свако дете и човека и додао да на дневном нивоу, када се нешто појави на интернету, и лично зове министра здравља и моли да се детету помогне.

"Наша драстично већа подршка, пре свега деци и другим оболелима, показује колико смо напредовали у смислу солидарности и подршке у друштву, чак и у односу на неке друге земље. Онолико колико можемо, толико се простиремо", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара како је одлучено да је приоритет државе да донира око 30 милиона евра другим државама, у односу на лечење болесних у Србији, Вучић је рекао да је поносан на то што је Србија помогла Републици Српској.


Вучић је упитао и засто нико 94 године није обнављао Инфективну клинику, градио нове модерне клиничке центре.

"Ви данас покушавате да нас критикујете зато што смо били врло успешни да обезбедимо много више новца него сто су неспособни могли да ураде у ранијем периоду", рекао је Вучић након обиласка радова на Инфективној клиници у Београду.

Он је апеловао и на министра здравља и владу да увек усмере све на појединца, на лечење грађана и да се повећа проценат коришћења иновативних лекова и за мултипле склерозу и друге болести.

"Све сто можемо да урадимо а да не угрозимо буџет. Уверен сам да ћемо моћи додатно да помогнемо у периоду који долази", рекао је Вучић.

Фото З. Јовановић

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се пар деценија ништа није улагало кад је реч о лечењу мултипле склерозе и да 2012. године код нас није постојао ниједан лек за ретке болести.

"Ако неко мисли да можете преко ноћи да решите проблеме и набавите иновативне лекове, то ниједна држава на свету не може", рекао је Лоначар.

Он је истакао да се одлуке о набавци лекова не доносе политички, већ их доносе најбољи и најеминентнији стручњаци.

"Стручњаци на основу онога колико држава заради одговорном политиком одлучује о набавци лекова", рекао је Лончар.

ВУЧИЋ: ПЕТИНУ БУЏЕТА ДАЈЕМО ЗА ЗДРАВСТВО

Обнове Клинике за инфективне и тропске болести је велика ствар за целу земљу, јер је ова болница важна за целу Србију, поручио је председник Александар Вучић и истакао да држава чак петину буџета издваја за здравство.

"Најружнија и зграда у најлошијем стању, у којој смо пружали здравствене услуге грађанима, у најтежим условима, коначно иде у прошлост", подвукао је Вучић након што је обишао радове на обнови клинике.

Председник је истакао да држава издваја огроман новац за здравство, односно готово петину буџета - 20 до 21 одсто.

"Огроман је наш труд, наша енергија. Много плаћамо, улажемо, и то је код нас десетоструко јефтиније него у развијенијим земљама. Али, то кошта државу. На плате у здравству нам иде 950 милиона, а још 1,2 милијарде на друго, на лекове, потрошне материјале...", рекао је Вучић.

Фото З. Јовановић

Истакао је да су остварене и значајне уштеде у набавци лекова, као и да држава никада више новца није издвајала за лечење деце у иностранству, иако се, истиче, труди да им овде обезбеди најбоље услове за лечење.

"Многоструко више дајемо данас него раније", подвукао је Вучић.

Значајна улагања у државе у здравство илустровао је податком да је то скоро па дупло више од буџета Републике Српске, и више од буџета Црне Горе.


"Види се да се трудимо да стање поправљамо. Овде, на Инфективној, сви лекари и медицинске сестре заслужили су орден, радили су у немогућим условима", рекао је председник Србије.

Указао је да клиника није реконструисана од изградње 1926. године и да сва столарија није мењана од тада.

"Стање је било ужасно и, у складу са одлуком о великом сређивању у здравству, одлучили смо да, поред изградње клиничких центара, идемо са изградњом нових клиника које треба да промене животни стандард становништа, да покажемо колико смо успешнији и коликом брзином напредујемо, да деца и стари могу да добију пристојно лечење, какво заслужују", рекао је Вучић.

Фото З. Јовановић

Поновио је да је у обнову Инфективне клинике уложено пет милиона евра, а да ће радови бити готови у априлу следеће године.

Подсетио је да се недалеко од клинике, гради нови КЦС, као и да је већ много новца уложено у опрему, "Икс", Гама нож, акцелераторе....

"То су важне ствари. Инфективна клиника је од значаја за целу Србију, посебно када имате у виду да је могуће појављивање различитих вируса, заразних болести... Ако постоји нека зграда и клиника да је била толико проказана у јавности, то је Инфективна, која је стварно био ужасна", рекао је Вучић.

Додао је да је важно да је сада та болница дошла на ред.

"Желимо да направимо да овде све буде ново, унутра модерни инструменти, опрема да буде чисто, да се поносимо тиме", додао је председник.

Пренео је и да Инфективној недостаје 10 лекара и 20 медицинских сестара, на чему ће се, истиче, радити.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)

Marija

19.02.2020. 10:40

Ulaganje u zdravstvo je od neprocenjivog znacaja za kvalitetno lecenje gradjana!

Vanja

19.02.2020. 10:49

Ovo je samo jedan od projekata koji se realizuje. Ovaj objekat je bio u bas losem stanju i dugi niz godina cekao rekonstrukciju posle koje ce izgledati svetski. Ogromna sredstva se ulazu u zdravstvo. Samo napred!!!

Gaga

19.02.2020. 10:54

Srbija je sada ekonomski jaka, pa može da ulaže i u ovako bitne projekte.

Raca Milosavljevic

19.02.2020. 10:55

... zaista cudno da nije obisao kliniku pre tridesetak godina kada je bio u vlasti ... zivi u Beogradu a da to tek sada zna kada je klinika sagradjena i u kakvom je stanju ...

Nenad

19.02.2020. 11:01

Skoro punih 100 godina niko ništa nije pipnuo na ovoj zgradi.Krajnje je vreme bilo da se pristupi njenoj detaljnoj rekonstrukciji i dogradnji i da to liči na savremenu bolnicu.

Ale

19.02.2020. 11:04

Predsednik pomno prati radove na renoviranju infektivne klinike koja će biti najmodernije opremljena za pružanje usluga našim građanima.

Ivana

19.02.2020. 11:06

Lepo je sto vlast posvećuje paznju najbitnijim stvarima u ovoj zemlji jer je zdravlje na prvom mestu.

Zoran

19.02.2020. 11:07

Srbija time sto kostantno gradi i rekonstruise zdravstvene ustanove ulaze u svoju svetlu buducnost.

Aleksa

19.02.2020. 11:07

Tako u treba, moramo ulagati u zdravstvo jer je zdravlje coveku najbitnije.

Tija

19.02.2020. 11:07

Srbija je krenula od 0 da iz oblasti zdravstva sve pokrene ! Svedoci smo da se ulaze u rekonstrukcije,izgradnje bolničkih objekata,KC,obnovaa Doma zdravlja. Jako vazno za buducnost !

Hrelja Mario

19.02.2020. 11:09

Konačno su svi oni apeli urodili plodom! Infektivna klinika je bila u očajnom stanju, i konačno je došla na red da se rekonstruiše!

Milojko

19.02.2020. 11:17

Infektivna klinika unatoč teškim dugogodišnjim uslovima nije prestajala sa radom,zaslužuje svu pažnju.

Milica

19.02.2020. 11:24

Zdravstvo nam je veliki i glavni prioritet. Moramo da radimo na tome i da zadržimo naše medicinske sestre i lekare kako ne bi odlazili u inostranstvo.

Djordje

19.02.2020. 11:25

Posetite sanatorijum u Banji Koviljaci da vidite koja je bolnica u najgorem stanju realno

DejanM

19.02.2020. 11:28

Ovo je pre svega vredno svakog poštovanja. Srbija ulaže u zdravestveni sistem što će nam omogučiti bolje i sigurnije lečenje našeg naroda u našoj zemlji.

Jovan

19.02.2020. 11:31

Vazna je volja i dovoljno sredstava i Srbija ce biti jos lepsa, jos bolja i jos razvijenija.

Stojan

19.02.2020. 11:36

Nakon završetka radova, Infektivna klinika će ispunjavati svetske standarde.

plavicuperak

19.02.2020. 11:45

Ovi radovi su bili neophodni, dosli su na red kao sto ce i sve ostalo doci. Samo napred

Gorštak

19.02.2020. 11:45

Sasvim u skladu sa sloganom "Za našu decu". Očekujemo da će radovi biti brzo okončani i da će Klinika uspešno raditi.

OM

19.02.2020. 11:45

Žalosno je što je ovaj segment zdravstva jedan vek bio zapostavljen, a danas smo svesni koliko je on veoma značajan.

Kata

19.02.2020. 11:49

Za zdravstvene radnike i pacijente treba stvoriti najbolje uslove za rad i lečenje.

Nina

19.02.2020. 12:11

Infektivna je znacajna ne samo za Beograd nego za celu Srbiju i zbog toga mi je veoma drago sto je ulozeno u njeno obnavljanje.

друг Чабор

19.02.2020. 13:13

да нисте дали милион евра за Нотрдам или два за земљотрес у Албанији....могли смо нову болницу да изградимо, а не стару да обновимо!

zuzu

19.02.2020. 14:07

U Srbiji se i te kako brine o zdravstvu, jer je zdravstvo u prošlosti dovedeno do uništenja, sad se ponovo zdravstveni sistem podiže na najviši mogući nivo.

Hedona

19.02.2020. 18:09

Infektivna klinika je pravo ruglo, drago mi da se posle 100 ova bolnica renovira. Prave katakombe,drago mi je da će se rekonstruisati i izgraditi još jedna. Bolnica za Infektivne bolesti izgleda stvarno zastrašujuće.

Stasa

19.02.2020. 18:56

Veoma sam ponosna na ova ulaganja u nase zdravstvo, veoma su znacajni uslovi lecenja, i drago mi je kada je zdravlje naroda na prvom mestu.

Ana

19.02.2020. 19:18

Drago mi je sto se rekonstruise ova i sto ce izgraditi jos jedna. Vazne investicije.

radoslav

19.02.2020. 20:08

ta bolnica izgleda kao iz horor filmova drago mi je da se napokon renovira.

Mika

19.02.2020. 22:03

Konacno je doslo vreme da se i ona renovira, bila je gora nego ona u horor filmovima! Svaka cast na investicijii!

Nena

20.02.2020. 07:15

Sada će Klinika za infektivne i tropske bolesti dobiti totalno nov i savremen izgled što je za svaku pohvalu.

Mici

20.02.2020. 07:57

Здравље је приоритет сваког човека, а здравље наше деце је нешто што мора да буде највећи приоритет. Србија са Вучићем на челу чини Србију здравијом, лепшом и сигурнијом за живот свих нас, а што је још битније, за живот наше деце.

Srna

20.02.2020. 08:00

Veoma znacajno ulaganje u zdravstvo. Tako se vodi ozbiljna politika i pokazuje gradjanima da se brine o njima i njihovom zdravstvenom stanju i bezbednosti!

jelena

20.02.2020. 08:08

U zdravstvo treba da se ulaze neprestano, ljudski zivot i zdravlje nemaju cenu.

gr

20.02.2020. 08:20

Napokon, ova investicija se čekala godinama, i da najzad ova klinika bude u potpunosti bude osposobljena za pružanje pomoći bolesnicima.

Mira

20.02.2020. 08:24

Svaka cast na investiciji! Ova rekonstrukcija ce pruziti odlicne uslove za rad.