Председник Александар Вучић обишао је данас радове на реконструкцији Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Вредност радова, започетих 17. јануара, је пет милиона евра, а три зграде које припадају Инфективној клиници биће обновљене до марта наредне године.

У другој фази пријекта планирана је изградња још једног објекта, а за то ће, према најавама, бити издвојено 15 милиона евра.

Постојеће три зграде стационара, које ће добити нови изглед, изграђене су 1926. године.

То је једина цивилна инфектолошка установа на територији града Београда и околине и покрива око три милиона становника.

Председник је приметио да је Инфективној клиници била неопходна обнова, те да су се пацијенти са правом жалили, јер управо та клиника мора да буде најчиштија.

Вучић је додао и да тој болници недостаје још 10-ак лекара и 20 медицинских сестара.

Председник Вучић је истакао да 94 године ништа на овом објекту, који је изграђен 1926. године, није рађено.

Вучић је констатовао да је ово "објекат у најгорем стању од свих здравствених установа".

- Само на једном делу је рађено 1981. године. 100 година нико није ништа обнављао и срећан сам што сада радимо ово. Ово је једна од болница у Србији која је у најлошијем стању. Верујем да ћемо до априла следеће године све завршити. Све овде се реновира – рекао је председник Вучић.

Како је председник рекао пет милиона евра уложено је у реконструкцију болнице.

- Инфективна клиника ће за нешто више од годину дана бити једна од најбољих и најлепших боилница у Србији. Потребно нам је нових 10 лекара како би болница добро функционисала – рекао је Вучић.

Вучић је након обиласка болнице рекао да је ово једна од наружнијих болница, као и да прозори датирају још из 1926. године.

- Крећемо у рушење и изградњу Инфективне клинике у Београду. То је клиника у најгорем и најлошијем стању у Београду. То је све столарија из 1926. године, није мењано 94 године. Донели смо одлуку да поред комплетних сређивања Клиничких центара идемо и у изградњу нових клиника да наша деца и наши стари добију адекватно лечење – рекао је Вучић.

Како је Вучић рекао много је уложено у опрему за клинике у Србију.

Истакао је да у Клиници недостаје још 10 лекара, као и 20 медицинских сестара.

-Добре се ствари одвијају. Ово је велика и важна ствар за целу Србију - приметио је он.

Министар здравља Златибор Лончар објаснио је потребу за комплетном обновом и тиме што је зграда имала веома лошу изолацију, дотрајале цеви, па је, упркос кречењима и сталним радовима, вода "пробијала".

Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије је једна од установа ове врсте у земљи која ради 24 сата, сваког дана током целе године и бави се лечењем оболелих од инфективних болести или особа сумњивих на инфекцију.

Инфективна клиника током радова није престајала са радом.

Клиника има 154 постеље и годишње се у њој болнички лечи више од 2.500 пацијената, а има и око 40.000 прегледа годишње.

Фото З. Јовановић


О пацијентима брину 132 медицинске сестре и техничара и 35 лекара.

Ова здравствена установа основана је одлуком 1926. године и од тада функционише као самостална стручно - образовна институција. Клиника послује у саставу Клиничког центра Србије.

Референтна је установа за област инфектологије у стручном и научно – истраживачком раду за целу земљу. Клиника је ушла у састав Клиничког Центра Србије међу првима, његовим оснивањем.

ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ ИЗДВАЈАМО ДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ НЕГО 2012.

Председник Александар Вучић каже да не може да прихвати критике да Србија донира новац другим државама, а да не улаже довољно у набавку лекова за мултипла склерозу и ретке болести, као и за болесну децу, истичући да се сада улаже десетоструко више него пре 2012. године.

Вучић је, одговарајући на питање новинара како је одлучено да је приоритет државе да донира око 30 милиона евра другим државама, у односу на лечење болесних, рекао да је подршка државе болесној деци десетоструко већа сада него 2012. године.

"Не прихватам критику да неко не може да помогне деци, а наша подршка је десетострука већа и мој апел је да буде још већа и да се помогне већем броју људи", рекао је Вучић и додао да се данас уложе десет или двадесет пута више у лечење мултипла склерозе.

Он је рекао да је важно да се покуша да се пронађе решење за свако дете и човека и додао да на дневном нивоу, када се нешто појави на интернету, и лично зове министра здравља и моли да се детету помогне.

"Наша драстично већа подршка, пре свега деци и другим оболелима, показује колико смо напредовали у смислу солидарности и подршке у друштву, чак и у односу на неке друге земље. Онолико колико можемо, толико се простиремо", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара како је одлучено да је приоритет државе да донира око 30 милиона евра другим државама, у односу на лечење болесних у Србији, Вучић је рекао да је поносан на то што је Србија помогла Републици Српској.


Вучић је упитао и засто нико 94 године није обнављао Инфективну клинику, градио нове модерне клиничке центре.

"Ви данас покушавате да нас критикујете зато што смо били врло успешни да обезбедимо много више новца него сто су неспособни могли да ураде у ранијем периоду", рекао је Вучић након обиласка радова на Инфективној клиници у Београду.

Он је апеловао и на министра здравља и владу да увек усмере све на појединца, на лечење грађана и да се повећа проценат коришћења иновативних лекова и за мултипле склерозу и друге болести.

"Све сто можемо да урадимо а да не угрозимо буџет. Уверен сам да ћемо моћи додатно да помогнемо у периоду који долази", рекао је Вучић.

Фото З. Јовановић

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се пар деценија ништа није улагало кад је реч о лечењу мултипле склерозе и да 2012. године код нас није постојао ниједан лек за ретке болести.

"Ако неко мисли да можете преко ноћи да решите проблеме и набавите иновативне лекове, то ниједна држава на свету не може", рекао је Лоначар.

Он је истакао да се одлуке о набавци лекова не доносе политички, већ их доносе најбољи и најеминентнији стручњаци.

"Стручњаци на основу онога колико држава заради одговорном политиком одлучује о набавци лекова", рекао је Лончар.

ВУЧИЋ: ПЕТИНУ БУЏЕТА ДАЈЕМО ЗА ЗДРАВСТВО

Обнове Клинике за инфективне и тропске болести је велика ствар за целу земљу, јер је ова болница важна за целу Србију, поручио је председник Александар Вучић и истакао да држава чак петину буџета издваја за здравство.

"Најружнија и зграда у најлошијем стању, у којој смо пружали здравствене услуге грађанима, у најтежим условима, коначно иде у прошлост", подвукао је Вучић након што је обишао радове на обнови клинике.

Председник је истакао да држава издваја огроман новац за здравство, односно готово петину буџета - 20 до 21 одсто.

"Огроман је наш труд, наша енергија. Много плаћамо, улажемо, и то је код нас десетоструко јефтиније него у развијенијим земљама. Али, то кошта државу. На плате у здравству нам иде 950 милиона, а још 1,2 милијарде на друго, на лекове, потрошне материјале...", рекао је Вучић.

Фото З. Јовановић

Истакао је да су остварене и значајне уштеде у набавци лекова, као и да држава никада више новца није издвајала за лечење деце у иностранству, иако се, истиче, труди да им овде обезбеди најбоље услове за лечење.

"Многоструко више дајемо данас него раније", подвукао је Вучић.

Значајна улагања у државе у здравство илустровао је податком да је то скоро па дупло више од буџета Републике Српске, и више од буџета Црне Горе.


"Види се да се трудимо да стање поправљамо. Овде, на Инфективној, сви лекари и медицинске сестре заслужили су орден, радили су у немогућим условима", рекао је председник Србије.

Указао је да клиника није реконструисана од изградње 1926. године и да сва столарија није мењана од тада.

"Стање је било ужасно и, у складу са одлуком о великом сређивању у здравству, одлучили смо да, поред изградње клиничких центара, идемо са изградњом нових клиника које треба да промене животни стандард становништа, да покажемо колико смо успешнији и коликом брзином напредујемо, да деца и стари могу да добију пристојно лечење, какво заслужују", рекао је Вучић.

Фото З. Јовановић

Поновио је да је у обнову Инфективне клинике уложено пет милиона евра, а да ће радови бити готови у априлу следеће године.

Подсетио је да се недалеко од клинике, гради нови КЦС, као и да је већ много новца уложено у опрему, "Икс", Гама нож, акцелераторе....

"То су важне ствари. Инфективна клиника је од значаја за целу Србију, посебно када имате у виду да је могуће појављивање различитих вируса, заразних болести... Ако постоји нека зграда и клиника да је била толико проказана у јавности, то је Инфективна, која је стварно био ужасна", рекао је Вучић.

Додао је да је важно да је сада та болница дошла на ред.

"Желимо да направимо да овде све буде ново, унутра модерни инструменти, опрема да буде чисто, да се поносимо тиме", додао је председник.

Пренео је и да Инфективној недостаје 10 лекара и 20 медицинских сестара, на чему ће се, истиче, радити.