Двоје српских држављана, који се налазе на крузеру „Дајмонд принцес“ у Јокохами, могли би да буду евакуисани авионом Владе Италије, који је током ноћи полетео у Јапан.


То је рано јутрос саопштило Министарство спољних послова, које наводи да су министар Ивица Дачић и италијански министар спољних послова и међународне сарадње Луиђи Ди Мајо размотрили у телефонском разговору могућност евакуације наших држављана са брода који је данима у карантину због коронавируса, усидрен у јапанској луци.


Влада Италије је током ноћи упутила авион у Јапан, а Ди Мајо је понудио да заједно са италијанским држављанима из Јапана буду враћени и путници из Србије који се налазе на броду.


Амбасада Србије у Токију је у контаку са нашим држављанима који очекују да у току дана добију резултате медицинских тестова и детаљна упутства о могућностима напуштања брода и даљег путовања.


Двоје српских држављана који су путници на броду одлучиће, након добијања резултата прегледа, да ли ће се вратити италијанским авионом или ће потражити другу могућност за одлазак из Јапана.


Дванаесторо наших држављана који су чланови посаде за сада остају на броду и за њих почиње карантин тек након одласка свих путника са брода.


На крузеру "Дајамондпринцес", који се налази у карантину од 5. фебруара због појаве корона вируса, усидрен код јапанске луке у Јокохами, налазило се 3.700 путника, од којих укупно 14 српских држављана, од којих су 12 чланови посаде.