КИНЕСКИ Центар за контролу и превенцију болести објавио је највећу студију од избијања епидемије вируса корона, која болесне и старије особе маркира као најризичније групе.Најугроженији су кардиоваскуларни болесници, потом дијабетичари и они са хроничним респираторним болестима.

Утврђено је да су у највећој опасности старији од 80 година и да стопа смртности повећава са годинама, па тако за особе у четрдесетим она износи 0,4 одсто, а у седамдесетим чак осам одсто. Није било смртних случајева међу децом до девет година.

Исто тако, закључено је да су угроженији мушкарци - са стопом смртности од 2,8 одсто, док код жена износи 1,7 одсто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Колико је заиста смртоносан корона вирус? Студија открива који хронични болесници су најугроженији


Епидемија вируса ковид-19, која је избила у Кини, није ван контроле, али је ситуација веома опасна, оценио је генерални секретар УН Антонио Гутереш. Он каже да "постоји огроман ризик и да цео свет мора да буде спреман за то".

Број смртних случајева порастао је на 1.873, а међу њима је и директор главне болнице у Вухану неурохирург Лиу Зиминг, саопштила је Здравствена комисија Вухана. Ван Кине је од последица вируса корона умрло петоро људи, док је, широм света, заражено око 73.000 особа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Корона вирус добио ново име КОВИД-19

У студији се наводи да је 80 одсто случајева класификовано као благо. Прерано је да се каже да ли је избијање вируса досегло врхунац.

- Сваки сценарио је и даље на столу - казао је Тедрос Адханом Гебрејсус, директор Светске здравствене организације. - Кинески извештај даје јаснију слику о избијању болести, како се развијала и у ком правцу се кретала, али је још рано рећи да ли ће се пад броја нових случајева наставити.

Вирус који изазива ковид-19,NIAID-RML via AP

Кинески грађани који су купили лек за лечење грознице и кашља у провинцији Хубеи биће подвргнути додатном прегледу, саопштиле су локалне власти. Сви који су од 20. јануара набавили лек против грознице, без обзира на то да ли су га купили преко интернета или у апотеци, биће додатно тестирани и можда стављени у карантин.

Компанија "Епл" је саопштила да производња и продаја "ајфона" опадају због вируса корона, као и да ће испоруке широм света привремено бити ограничене. Произвођач "ајфона" је прва велика америчка компанија која је саопштила да ће епидемија погодити њене приходе.


Само продавци у “Епл“продавници у Пекингу,AP Photo Mark Schiefelbein

КРУЗЕР КАО ИНКУБАТОР

ОКО 500 путника напустиће у среду крузер "Дајмонд принуес" у карантину у Јапану, пошто су добили негативне резултате тестова на нови вирус корона. Дозволу за излазак, имаће само они негативни на тесту који нису били у блиском контакту са неком зараженом особом. Од 3.711 путника и чланова посаде 56 националности, заражене су 542 особе. Све више научника сматра да је брод послужио као инкубатор за нови вирус корона.


ИЗРАЕЛЦИ ГЛАСАЈУ "СПЕЦИЈАЛНО"

ВИШЕ специјалних гласачких кабина биће постављено на дан парламентарних избора у Израелу 2. марта за оне које би могли бити заражени вирусом корона и налазе се у карантину у својим кућама. А посматрачи ће на тим местима носити заштитну одећу.