УЗ размену поклона и срдачне загрљаје, као у свакој српској домаћинској кући када стигну гости, Ивица Дачић, министар спољних послова Србије је у свом кабинету примио тројицу од четворице младића који су пре два дана допутовали у Србију из карантина у Француској. Пре тога, они су боравили у кинеском Вухану, епицентру вируса корона.

Срдачност сусрета са обе стране није изненађујућа, јер је Министарство уложило огроман труд да младиће избави из града у коме смрт и данас коси. Свесни свега тога, Александар Калаба, Стефан Војнић и Душан Ђелић, као и у свакој претходној прилици, нису штедели похвале упућене Министарству и особљу Амбасаде Србије у Пекингу.

- Сви смо захвални за велику помоћ и подршку и за могућност да што пре загрлимо чланове наших породица - поручили су ови млади људи, али и најавили повратак у Кину, када се епидемија смири.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Карантин нам је прошао као лакши затвор, Кинези су се жалили на нас, наш повратак организован тешком муком, журим код ћерке": Александар Калаба је умакао из Вухана, сада је коначно код куће 

Дачић је одговорио:

- Желим да ово буде само један непријатан детаљ у вашим животима. Није било згодно затећи се у условима вируса, а касније ни у условима карантина.

Иначе, у Вухану је било укупно шесторо наших држављана, али је двоје одлучило да тамо остане.

Министар Дачић се осврнуо и на стање четрнаесторо Срба који су више од две недеље заробљени на крузеру код обале Јапана - дванаесторо чланова посаде и двоје туриста. Нико од њих није заражен вирусом корона, а Министарство спољних послова, у сарадњи са Министарством здравља, брине о њима уз исте напоре као о држављанима Србије који су били у Кини.

- Запосленима који имају уговоре с компанијом карантин почиње тек када сви путници оду - пренео је сазнање министар Дачић. - Тамо је доста хаотична ситуација. О томе извештавају и друге земље. На крузеру се контроле обављају веома споро. Како сазнајемо, мали број људи је тестиран, па је, према овом темпу, најмање месец дана потребно да се свих 3.700 путника тестира.


НИКО ИХ НЕЋЕ

- ДВОЈЕ Срба туриста који су се затекли на крузеру "Дајмонд принцес" могли би да се врате кући, будући да су резултати у реду - рекао је министар Дачић. - Проблем су авио-компаније. Министарство је понудило да им купи карте, али авио-компаније једноставно не желе да их приме на лет.