МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова позвало је још једном грађане који у претходне четири године нису поднели захтев за замену исправа о оружју да то што пре учине, јер законски рок истиче 5. марта.

- Захтев се подноси надлежној организационој јединици МУП према месту пребивалишта, а сви захтеви који буду поднети до 5. марта биће узети у разматрање уз могућност да, уколико документација није потпуна, она накнадно буде допуњена - поручују из МУП.

Законом о таксама из децембра прошле године, како подсећају у МУП, износ такса за издавање оружних листова је преполовљен. Тако сада за издавање оружног листа са чипом, у који се уносе подаци о регистрованом оружју са олученим цевима, она износи 2.800, док је за оружје са неолученим цевима 1.330 динара.

Закон о оружју и муницији је почео да се примењује 2016. и први рок за замену исправа био је 5. март 2019, да би изменама закона био продужен на 5. март ове године. Процењује се да око 580.000 власника има 900.000 комада оружја, међутим, до сада је тек 164.000 пререгистровано.

Прочитајте још - Студент на предавања носио пиштољ и нож, Универзитет му изрекао забрану приступа

Зорица Суботић, председник Националне асоцијације за оружје Србије, сматра да је кампања којом полиција подсећа људе да треба да изваде нове оружне листове требало да буде интензивна у последњих пола године.

- Пререгистрација није ништа друго него замена оружних листова, који су били неорочени, за чипована документа, која су сада орочена на 10 година, под условом да на пет година прођете специјализовани лекарски преглед - објашњава Суботићева, и додаје да на једном чипу може бити регистровано до 10 комада оружја.

Фото В. Данилов

Осим тога, постоји и колекционарска дозвола, чији власници, за разлику од осталих, могу набављати оружје без претходног одобрења МУП. Она верује да је реч "пререгистрација" направила збрку. НАОС такође има примедбе у вези са различитим роковима за издавање оружног листа и лекарског прегледа.

Њихова примедба је и то што власници оружја плаћају порез на коришћење и употребу добара под истим условима као и власници ваздухоплова, пловила и аутомобила. Високи порези плус таксе за пререгистрацију довели су до тога да многи врате оружје које су имали. Подаци МУП показују да је лане враћено 28.900 комада.

КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА

У НАОС се надају да ће држава ипак продужити рок за пререгистрацију, а закон каже да онима који задрже нерегистровано оружје може да следи казна до 150.000 динара и одузимање пиштоља и пушака.