ШЕСТ градова у Србији од септембра добиће спортске гимназије. Школе окренуте неговању културе спорта и физичке активности, поред Београда, добиће и Суботица, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Ужице.

Овај потез просветних власти проистиче из рада на новој државној Стратегији образовања до 2030. године који је под лупу ставио све сегменте школства. Показало се да је спорт недовољно заступљен међу младима, а да постојеће "спортске гимназије" раде по општим програмима, без подршке и веће помоћи у афирмацији спорта међу младима.

Уз полагање опште матуре, будући спортски гимназијалци имаће и додатне програме везане за теорију тренинга, спорт и здравље. Стицаће знања и из спортске медицине, тренерског позива, спортске журналистике. Нови концепт је већ прошао Национални просветни савет. Шест спортских гимназија биће само пилот пројекат, а план је да се, уколико заживи, рашири на укупно 20 градова.

Један од приоритета државе у сфери образовања јесте подстицање и неговање физичке културе. Зато су у уторак министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић и секретар Српског савеза професора физичког васпитања и спорта Милан Стошић потписали Протокол о сарадњи на основу ког ће ученицима основних школа бити омогућено да се боље упознају са атлетским дисциплинама.

Прочитајте још - Реконструкција 5. београдске гимназије: Настава се измешта у две осмолетке

- Веома је значајно да се деца у раном узрасту баве спортом и упознају са здравим стиловима живота - навео је министар Шарчевић. - У оквиру пројекта једносменског рада који се спроводи у скоро 300 школа у понуди је 80 различитих програма, а ученици се увек определе за спорт.

Председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић рекао је да ће на основу новог протокола ученици од првог до четвртог разреда основне школе имати прилику да се упознају са атлетским дисциплинама.

НОВИ КОНЦЕПТ ФИЗИЧКОГ

СВАКОДНЕВНИ спорт биће нова категорија у српском образовању, коју сада желимо да реализујемо на један потпуно нови начин - објаснио је министар просвете Младен Шарчевић. - Битно је да се системски приђе базичним спортовима, не само због поноса нације, већ и због здравог стила живота које желимо да уведемо деци. То ће их, између осталог, најбоље чувати од дроге и насиља.