Упркос томе што је на Косову и Меотхији од стране Албанаца и њихових власти у последње две деценије узурпирано и отето на стотине хиљада српских објеката, кућа и станова и исто толико илегално саграђено објеката у власништву Албанац , косовске власти почеле су да наводну правду око нелегалне градње спроводе над Србима.


Наиме, иако поступак легализације куће Јовице Менковића из гњиланског села Цернице саграђене 1996 године још увек траје пред Врховним судом Косова општинске власти у Гњилану јутрос су без икаквог упозорења спровеле акцију рушења његове куће.


- Нешто што је саграђено пре 24 године не може да буде на овај начин рушено и све док не постоји правоснажна одлука општина је била дужна да сачека одлуку Врховног суда. Оно што је такође спорно јесте да ова породица овде није могла да живи и због безбедносних разлога, а што је још гора порука општинских власти испада да је када не можете да некоме обезбедити сигурност онда му рушите кућу - казао је у Церници министар за повратак Далибор Јевтић напомињући да ће српски представници настојати да се изборе за правду ове породице.


Јевтић је рекао да ће стамбени проблем ове породице бити решен, али да ће се и даље свим законским и правним средствима борити за заштиту имовине. Истичући да су општинске власти на захтев Албанаца из Цернице планирале да сруше још једну српску кућу у окружењу али да се током рушења куће Менковића појавио Албанац рекавши да је купио тај објекат и да се одустало од рушења, што је оценио дуплим стандарцдима, министар Далибор Јевтић казао је да рушење куће породице Менковић лоша порука о ситуацији на Косову и подсетио на бројна убиства и нападе на Србе у овом селу укључујући и убиство четвророгодишњег српског детета које још увек није расветљео.


Прочитајте још: Албанци багерима порушили српску кућу у Гњилану


– Све нас то јако забрињава поготову што се све ово дешава упркос уверењима да ће на КиМ завладати владавина права-казао је министар Јевтић.