- Добар, задовољан и обучен подофицир је сигуран знак да имате добру, задовољну и обучену војску - истакао је министар одбране Александар Вулин, који је данас обишао Центар за обуку и усавршавање подофицира (ЦОУП) "Милунка Савић" у панчевачкој касарни "Стевица Јовановић".

- Један од стубова сваке војске је добро обучен и мотивисан подофицир. Подофицири су у свим ратовима показали своју вредност. Они су ти који први дођу у контакт са будућим војником, они који ће му пренети најважнија знања и показати му како се бори за своју земљу и како се живи у војсци - рекао је министар одбране и додао да због тога Војска Србије поклања велику пажњу обуци подофицирског кадра, унапређивању њиховог материјалног положаја и свих оних услова који ће их мотивисати да остану у војсци.

- После дугог низа година, ове године имаћемо велики број унапређења у прве подофицирске чинове. У саставу војске ове године више од две стотине припадника промениће свој статус професионалног војника у статус подофицира, а свакако да ћемо наставити и са обуком и са одговарајућим курсевима који су предвиђени за ову годину - истакао је министар Вулин и подсетио да је “на нама да обезбедимо услове, могућности и да побољшавамо њихов материјални положај, а ови људи ће итекако умети то да цене, и да умеће и знања која овде стекну пренесу на војнике”.

Након реферисања команданта Центра, потпуковника Саше Пуача, министар Вулин је разговарао са полазницима курсева на више радних тачака, распитујујући се о темама и току обучавања, као и о условима живота и рада, а обишао је и реновирани објекат у касарни.

Заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић истакао је да је новина то што, након усвајања нових законских решења, Војска Србије сада има прилику да обогати свој састав.

- Створена је прилика свим припадницима, који желе да своју будућност вежу за Војску Србије, да могу да се усавршавају, да после професионалног војника могу постати подофицири, а након тога наставе своје усавршавање и напредовање у каријери - рекао је генерал Радивојевић.

Заставник Игор Алексић из Трећег центра за обуку, на дужности главног подофицира у тој јединици, полазник је 13. класе командно-штабног курса.

- Овде сам јер постоји потреба за мојим ангажовањем у процесу оперативног планирања. Сматрам да ће нам курс, знајући инструкторе обуке, пружити прилику да доста научимо и пружимо свој максимум у јединицама где ћемо обављати своје дужности.

Десетар Маринко Маринковић, припадник Мешовите артиљеријске бригаде, у Војсци Србије је од септембра 2014. године, а 2019. године као други у рангу завршио је лидерски курс.

Познајем методе и захтеве инструктора који нам својим залагањем и трудом омогућавају да усвојимо знања и вештине које ћемо касније примењивати током својих каријера. Искористио бих прилику да се захвалим претпостављеној команди на поверењу које ми је указала, јер ћу, након овог курса, постати подофицир Војске Србије, а захвалио бих и породици на неизмерној подршци коју ми пружа - каже десетар Маринковић.

Водник Зоран Германац, командир је одељења у 11. пешадијском батаљону Прве бригаде копнене војске.

- У војсци сам од 2009. године, а 2016. завршио сам Основни и ево сада сам упућен на Виши курс за подофицире, као полазник 21. класе. Курс је изузетно занимљив и динамичан, пуно тога може да се научи. Много ће нам помоћи у даљем усавршавању и напредовања, како у чину, тако и на вишим дужностима у војсци.

Тренутно се у Центру за обуку и усавршавање подофицира „Милунка Савић“ одвијају три курса: Основни и Виши курс за подофицире, као и Командно-штабни курс за подофицире.