САМО дан после обележавања дванаестогoдишњице једнострано проглашене косовске независности, у уторак ујутру су забележени нови напади на српску имовину на Космету. У Церници код Гњилана општинске власти срушиле су багерима кућу социјално угрожене породице Менковић, док су на помоћном објекту основне школе у Преоцу код Грачанице осванули увредљиви графити на рачун Срба.

Председник Привременог органа Српске општине Гњилане Срђан Митровић истакао је да су радници косовске општине Гњилане упали у домаћинство Јовице Менковића из Цернице и багерима срушили породичну кућу. Оцењујући овај чин вандалским и незаконитим, Митровић је о томе обавести и министра за повратак и заједнице Далибора Јевтића, као и Српску листу, јер је, према његовим речима, то још један покушај притиска на Србе да се иселе.Шесточлана социјално угрожена породица са троје малолетне деце имала је сву документацију за изградњу - објашњава за наш лист Александар Станојевић, члан Привременог органа општине Гњилане. - Пре 1999. у селу је живело око 800 Срба, а сада их је свега педесетак.

Прочитајте још: Славе уз заставу ОВК: Званична Приштина обележила "независност"

Представници Срба из Привременог органа општине Гњилане подсећају да су у овом селу Албанци недавно поставили албанску заставу на српском гробљу!

- Када су пре три године први пут довели у питање законитост моје имовине поднео сам захтев за легализацију пред судом, а сада су ми срушили кућу без коначне судске пресуде - каже Јовица Менковић, запослен као чувар у основној школи.

Подршку овој породици је пружио и Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у косовској влади, рекавши да ће њихов стамбени проблем бити решен, а да ће се и даље свим законским средствима борити за заштиту имовине.

Графити на помоћном објекту српске школе у Преоцу

На КиМ су осванули и графити на помоћном објекту српске школе у Преоцу код Грачанице на којем је исписано "Слава мученицима" и "Косово је Албанија".

- О правој природи самопроглашене косовске независности сведоче и напади на српску имовину, којима се Србима поручује да су грађани другога реда и да за њих нема заштите од албанске самовоље и насиља - наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ у којем директор Марко Ђурић наглашава да су и графит "Косово је Албанија" и противзаконито рушење куће Јовице Менковића плод исте политичке климе која се на самопроглашеном Косову годинама континуирано ствара, а то је клима сегрегације, правне несигурности и насиља.

Ђурић у саопштењу захтева од међународне заједнице на КиМ да почне оштрије да реагује на шовинистичке поруке албанских политичких лидера у Приштини и да коначно почну да раде на стварању функционалног мултиетничког друштва у нашој јужној покрајини.


ПОРУКЕ МРЖЊЕ У БЕЧУ

НА две зграде у Бечу појавили су се натписи "Србе на врбе" уз усташки симбол и "Смрт псима и Србима".

- Не са малим изненађењем смо утврдили да су се у 12. бечком округу Мајдлинг појавила два графита која са собом носе шовинистички слоган и србомрзачку поруку - рекао је амбасадор Србије Небојша Родић.

Фото З.Мирковић

- Наше дипломатско представништво је реаговало нотом аустријским министарствима спољних послова и унутрашњих послова и затражила реакцију аустријских власти.