Од сталног дописника: Скопље


На свечаности обележавања Сретења Господњег и Дана државности и уставности Републике Србије, коју су у недељу у Македонском народном театру (МНТ) у Скопљу, заједнички приредиле 11 грађанских организација Срба, порукама за јачање добросуседства обратили су се премијер Владе РСМ, Оливер Спасовски и изасланик Председеника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Зоран Ђорђевић.


- Са осећањем посебне почаствованости прихватио сам позив да се обратам на овом свечаном догађају поводом празника Сретења Господњег, који је, уједно, и празник државноста Републике Србије, рекао је Спасовски. Ми смо две блиске и пријатељске земље. Немамо отворених питања. Заједнички смо посвећени унапређењу наше и регионалне сарање, истакао је премијер РСМ.


У обраћању он је посебно подвукао да је „наш заеднички придонес у обележавању празника Сретења Господњеg,је део нашег залагање за континуиран живи и снажан интерес за одржавање и унапређење односа између наших двеју земаља. Снажна карика, тих односа између Северне Македоније и Србије, јесте заједница Срба у нашој земљи и заједница Македонаца у Србији“.


- Данашњи празник веома је битан за сваког Србина ма где он живео, с обзиром на то да је неодвојив и значајан део његовог националног идентитета и личног достојанства, рекао је Ђорђевић.


Он је истакао да имајући у виду иницијативу председника Вучића о „малом шенгену“ на Западном Балкану, којој су се у потпуности одазвали лидери Северне Македоније и Албаније, а која доноси несагледиве макроекономске користи за све грађане трију република, можемо да очекујемо да ће сва евентуална неразумевања из прошлости бити амортизована и разрешена у позитивном духу.
Додао је да изградњом јужног крака Коридора 10 кроз нашу земљу, у потпуности завршен модеран аутопут кроз целу Србију који ће допринети даљем повезивању Северне Македоније и Републике Србије.
- Можемо очекивати да ће билатерална сарадња и међусобно уважавање и разумевање наше две земље бити све боље и квалитетније. Треба поменути и да је систем интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце, који је уведен прошлог лета, умногоме олакшао и унапредио промет између Србије и Северне Македоније“, рекао је он.
Веома богат културно уметничком део програма Сретењске свечаности, коју је водила глумица Ирена Ристић, отворен је наступом Хора младих Симонида из Грачанице. Изузетан утисак на публику изавало је надахнуто казивање покајничког монолога кнегиње Љубице, драмске уметнице и професорке сценског говора на Академији лепих уметности и мултимедија,у Београду, Биљане Ђуровић. Наступио је и Милош В. Николић доктор музичке уметности , извео је Пастирску свиизвођењем неколико нумера на кавалу, фрули и гајдама.
Прочитајте још: Српски председник уручио СРЕТЕЊСКА одликовања: Морамо да будемо постојани и СНАЖНИ, рат није опција, али ни капитулација


Као круна Сретењској вечери у Скопљу, ексклузивно по први пут у Северној Македонији, био је спектакуларан наступ чланова савремене плесне групе УНА САГА СЕРБИКА.