Наш језик и ћирилица ни у Србији нису у својој кући: Српски као већински све ближи статусу незаштићеног мањинског језика

Јованка Симић

17. 02. 2020. у 09:00

Не може се закон о заштити језикословља, чији предлог две године чами у некој фиоци, случајно затурити - упозоравају лингвисти

Наш језик и ћирилица ни у Србији нису у својој кући: Српски као већински све ближи статусу незаштићеног мањинског језика

НЕСПОРНО је да се у Србији опструишу српски језик и ћирилица. Штавише, неко се изругује нашем националном језику и писму!

Када овакав прекор, нама самима, упути проф. др Драгољуб Петровић, који већ пет и по деценија слови за једног од најеминентнијих српских лингвиста и најбриткијих полемичара у српском језикословљу, то значи да је куцнуо крајњи час да се, као народ и држава, почнемо одговорно опходити према сопственом идентитетском благу.

Повода за узбуну је сијасет, а најновији је трећа по реду (у протеклих пет година) пресуда Вишег суда у Новом Саду да овдашњи Правни факултет дискриминише припаднике мађарске мањине захтевајући усмену и писмену проверу знања српског језика. Значи ли то да се српски језик ни у Србији не сме осећати као у сопственој кући?

- Сабирао сам написе из новина о том случају и суштина је да група мађарских ђака, окупљена у једну невладину организацију која тужи Правни факултет, хоће да полаже пријемни на мађарском а да студира на српском. Али одбија да полаже проверу знања српског језика на којем ће, по завршетку студија, обављати своју правничку професију. Питам се ко седи у том суду који толико пута обара одлуке Правног факултета. Хајде да је то нека друга наука, али правни факултет... - каже професор Петровић.


Саговорник "Новости" наглашава да се ни овакви правнички, а ни други парадокси не би данас догађали да смо убрзо по распаду Југославије установили закон којим би национално писмо и језик били заштићени. Предлог закона, међутим, готово две године чека у тами нечије ладице и неизвесно је када ће доћи на ред за изгласавање. Одуговлачењем, слепо а дубоко засецамо по темељима свог идентитета.Ћирилички инстаграм-профил Арноа Гујона и латинички одговори


- Минулих деценија из српске националне супстанце ишчупано је премного ткива и од њега је створено неколико нових нација, несрпских и антисрпских. Све ове нације откинуле су и део ткива српског језика и прогласиле га својим - истиче професор Петровић, потписник 580 објављених радова, као и дванаест књига међу којима је и чувени наслов "Српски језички заперци".

Да је предлог закона који је пре око две године завршен и прослеђен Влади Србије омашком загубљен не верује ни проф. др Срето Танасић, дописни члан АНУРС и председник Одбора за стандардизацију српског језика.

- Не може се тако важан докуменат случајно затурити. Уз то, Одбор за стандардизацију српског језика обраћао се писмено челним људима у држави да у складу са својим одговорностима покрену процедуру усвајања тог закона. И "Новости" су објавиле вест да је посебни саветник министра културе и информисања поднео оставку из протеста што се закон тако дуго држи у фиоци. Потискивање српског језика и писма у интересу је оних којима је стало до разарања српског националног и културног идентитета - каже, за наш лист, проф. др Танасић.

Хандкеов и ћирилички поздрав читаоцима "Новости"У наставку разговора наглашава да није тешко препознати оне који раде на потискивању српског језика и ћирилице. Културно ропство, сматра Танасић, увек отвара простор за свако друго поробљавање. Истина, и пре распада бивше државе Југославије била је недовољна брига о српском језику и писму, а у 21. веку још су видљивије последице непостојања утврђене српске језичке политике.

- И случај на Правном факултету у Новом Саду последица је чињенице да у Србији немамо закон о службеној употреби српског језика и писма усклађен са новим државним и политичким околностима и са новим Уставом Републике Србије. Да имамо, онда би тај закон и одговарајући подзаконски акти прописивали и све односе између српског језика и писма у службеној употреби и мањинских језика у Србији. Не би било ни оваквих неспоразума, ни многих других проблема који су избијали, често са великим штетним последицама по српски језик и културу.

Чекајући законске акте, закључује др Танасић, српски језик као већински у Србији све више добија статус незаштићеног мањинског језика.


ХАНДКЕ ЋИРИЛИЦОМ, ми ЛАТИНИЦОМ

ЗА разлику од Русије и Бугарске, које су свој језик и писмо заштитиле и на интернету, ми смо ту битку изгубили без "борбе", јер на друштвеним мрежама ћирилица се не види од латинице. У бесмисленој трци за "лајковима" затурили смо, изгледа, и осећај за постиђеност. Јер шта осим стида остаје када на профилу хуманитарца из Француске Арноа Гујона, његове написе на беспрекорном српском језику и ћирилици, 80 одсто Срба коментарише на латиници?

Колико разумемо пријатељство Петера Хандкеа показали су и наши издавачи. Пошто је овом Аустријанцу уручена Нобелова награда, пожурили су да најзад штампају његове књиге, али махом латиницом, мада нам овај велики човек своје поруке пријатељства шаље на нашем језику и писму.


ЋУТАЊЕ КАО ОДГОВОР

ПОВЕЉА о српском културном простору коју су у Сремским Карловцима почетком прошле године потписали министри Србије и Републике Српске, по мишљењу проф. др Танасића, добар је оквир за спровођење јединствене културне (и просветне) политике на целокупном српском простору. Припремају се неки заједнички важни пројекти.

- Нешто урађено јесте, али није још довољно. И дуго чекање на усвајање закона о језику, што је обавеза већ од усвајања Устава, говори како тешко иду ове ствари. Зашто је тако - питали смо, и писали, и подсећали одговорне, а одговора нема. И ћутање је својеврстан одговор - наглашава др Танасић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Миро Марковић

17.02.2020. 11:33

@Nevenka komnenic - Невенка, било би добро да Ти почнеш да радиш баш ово што пишеш на латиничном писму а још више на Твојем правопису. У противном, Твој коментар је веома циничан да не кажем безобразан..

Јој

17.02.2020. 11:34

@Nevenka komnenic - @Невенка : Написа ти то "ошишаном латиницом"!! Данас у књижарама осим буквара и по неке сликовнице издања на ћирилици готово да нема! Када поменем неки наслов и тражим да буде ћирилицом писано, продавци ме гледају као марсовца! Па у време "суровог комунизма" су исти наслови постојали један до другог ћирилицом и латиницом без проблема. Шта је ово данас????

doktor

17.02.2020. 09:46

Ovo je jedna velika sramota za nas srpski narod . Pa i ove litije u Crnoj Gori gube svoju ostrinu i logicnost u svetlu nase nebrige za srpski jezik !

Marina

17.02.2020. 09:47

Srbi ne postuju svoju drzavu pa ni svoj jezik.Ako korumpirane sudije odluce da je u redu polagati prijemni ispit na Madjarskom ili nekom drugom jeziku, to znaci da kandidat nema adekvatno znaje Srpskog i kako ocekuju buduci advokati da rade svoj posao u zemlji ciji jezik znaju samo delimicno.Zamislite da advokat u Engleskoj koji ne govori Engleski predstavlja stranku u sudu.Takve budalastine se mogu desiti samo u Srbiji i naravno vasi nepismeni novinari pisu o tome.

Жељко Филиповић

17.02.2020. 18:32

@Marina - Те наше младе Мађаре је НЕКИ СРБИН научио на шта треба да се жале!

Rodoljub

17.02.2020. 09:48

Стиди се Србијо. А ви Мађари, ако вам се не свиђа да поштујете државу и писмо ове државе у којој живите, идите у Мађарску. Немам ништа против иједне нације, али моје не скрнавите.

Миша С. Томовић

17.02.2020. 09:58

Наследници Брозове црвене буржоазије, данас "другосрбијанци", негују западне вредности и шире наранџасти интернационализам на штету националних интереса сопственог народа. "Друга Србија“ доминира културом, медијима и појединим факултетима. Она је, фактички, део (нео)колонијалне владајуће структуре. Хрвати свој идентитет изграђују негирајући своје српско порекло а исти такав аутошовинизам краси и другосрбијанце. Захваљујући Брозовој цензуру спске историје, ми не знамо ни промил наше ИСТИНЕ

Србин

17.02.2020. 10:04

Како је само ћирилица лепа и јединствена. СРБИ ПИШИТЕ ЋИРИЛИЦОМ

Анти Антифа

17.02.2020. 10:42

@Nevenka komnenovic За почетак могли бисте Ви,да инсталирате ћириличну тастатуру. Gboard је подржава од самог почетка.

Рашо

17.02.2020. 10:59

Невенка, ваш позив написан латиничним писмом звучи смешно и подругљиво?

Milan IS

17.02.2020. 11:28

У комунистичкој ЈУ ћирилица је била практично нестала. Сјећам се да сам почетком 80-тих као ученик гимназије у Сарајеву ћирилицу виђао само на православним гробљима и у КЊИГАМА. Сарајевска Свјетлост тада је штампала 50% књига за лектиру ћирилицом. Био је то лудачки храбар потез тадашњег директора. Тако је у мојој глави остало да натпис на гробу и књига морају бити написани ћирилицом. Данас када уђем у неке књижаре, нарочито Вулкан, и видим да је 99% књига на латиници згрожен сам.

Не дамо ћирилицу

17.02.2020. 11:42

На крају ће доћи до побуне као у Црној Гори (Не дамо ћирилицу!), не сме се више одгађати стандардизовање српског језика на начин на који је то урађено свуда. Стручњаци који још чезну за Југославијом и комунистичком језичком идеологијом морају да се суоче са погубним последицама таквог идеолошког, наопаког приступа језику.ЉВЈ

pera

17.02.2020. 11:46

Od prevelike brige da ne uvredimo nacionalne manjine postacemo nacionalna manjina u sopstvenoj drzavi,ali nas nece imati ko da stiti.

Заврам

17.02.2020. 18:43

Хвала ауторки и њеним саговорницима на упозоравајућој причи. Зар сме неко у САД да каже како не зна енглески, и хоће да полаже испите, коминуцира на свом језику?Несрећно наше правосуђе је, на велику жалост, своју независност схватило као отуђеност од државе. И није само по овом питању наша држава ослабљена. Чак се и децентрализација локалних самоуправа у појединима схвата као "радим шта хоћу, ко ми шта може". Не постоји чврста вертикала, деценијама болујемо најтеже болести - ненадлежности.

Вучко

18.02.2020. 00:57

Срби: 1. Пишу ћирилицом 2. Крсте се са три прста 3. Познају, или се барем интересују да сазнају своју историју и порекло (нпр. да ми нисмо Словени) 4. Пишу ћирилицом (понављам) Један од разлога наших невоља и зла које нас је снашло је што смо насели на комунистичке и неокомунистучке лажи и лажне вредности.

Жарко

18.02.2020. 07:42

Волео бих да неко прочита било шта ћирилично у Војводини. Већина Бачких Мађара ћирилицу сматра увредом, а да при том захтевају да Срби говоре мађарски у Србији. Ко је ту луд? Није тачно да у Београду ово незнају, само им није битно! Када се сете биће бојим се касно.

Goran

18.02.2020. 11:08

Vuk Karadžić je običan izdajnik koji je uništio Srpski jezik a Hrvatima napravio jezik. U ono doba šetati se od Istambula do Beča štampati knjige itd mogao je samo onaj kome naši vekovni prijatelji iz tadašnje Evrope dozvole. Znači da je bio dobar nebi bio štampan i objavljivan. Jedan od najzaslužnijih za propast srpske kulture...

ciko

10.05.2020. 13:36

Подршка ћирилици у сваком случају, ко непоштује себе ни други га неће поштовати.