ОД када је уписао Медицински факултет Универзитета у Београду, Шућро Маџгаљ (22) из Бијелог Поља сваке године биран је за најбољег студента! Сада је на петој години и наставља да ређа десетке у индексу. Иако каже да су студије медицине биле "колатерална штета", није се покајао. Овај сјајни момак, не само да бриљира на изузетно тешким студијама, већ се бави и глумом, сликањем, дебатом, беседништвом, пише поезију и рецитује... Активан је у пројектима везаним за заштиту животне средине.

У разговору за "Новости" открива да на крају гимназијског школовања није знао да ће његов животни позив бити бели мантил. Одувек је био наклоњен природним наукама и освајао многобројне награде током основне и средње школе. Био је разапет између биологије и хемије али, како каже, наука није нешто одвојиво, физика не може без биологије, биологија без хемије. Таква расплинутост допринела је да не зна где ће и шта да упише после четврте године гимназије. Медицина је изашла као победник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Наташа (20) је потпуно слепа, али успела је да уради нешто што нико никада на свету није урадио

- Београд и Србија били су велики изазов за мене, јер потичем из малог града. Жеља да се суочим са тим и даље постоји, стално бацам животу белу рукавицу у лице - прича Маџгаљ. - У првој години учимо да положимо испите, а после да бисмо знали, јер од нас зависи нечији живот. Наш највећи циљ је да побољшамо и продужимо људски живот. Медицини су неопходни људи који се максимално посвећују, ту нема могућности за варијације. Увек се добробит пацијената ставља испред свега осталог, а осим племенитости, лекара одликује темељан приступ сваком проблему.

Маџгаљ истиче да се медицина стално учи, прожима сваки сегмент друштва. Нема лаких предмета. Како је велики заљубљеник у позориште и поезију, дешавало се да га мучи грижа савести, јер уместо да седи и учи анатомију, он оде на песничко вече.


- Пошто волим изазове, увек сам најтеже предмете давао у истом року - каже на Шућро. - У другој години су то били физиологија и микробиологија, у трећој фармакологија и патологија. Сваке године сам у јулу положио испите из те године, како не бих преносио у следећу. Професори на медицини су сјајни. Доступни су за студенте у сваком тренутку. Када имају дежурства у клиникама, можемо да дођемо и да будемо са пацијентима. Медицински факултет нема најсавременију опрему, ни све лекове који постоје, али из тога што имају, успевају да извуку оно најбоље.

Никада није добио деветку, па не зна како би се понашао, да ли би поништио испит. Планира да после шесте године упише докторске студије негде у иностранству, али то не значи да ће у белом свету остати. Његова специјализација биће психијатрија, а када је заврши, нема ништа против да каријеру настави у Србији или Црној Гори.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милош и Ивана нанизали све саме десетке


КАО ОТАЦ

* ВЕЛИКУ захвалност дугујем професору Зорану Тодоровићу, који ме је својим залагањем и трудом, усмеравао на прави пут. Он ми је као други отац. Са њим увек могу да се посаветујем о свему, како у вези са студијама, тако и са неким животним питањима.


НАГРАДЕ ЗА НАУЧНЕ РАДОВЕ

* МАЏГАЉ може да се похвали великим бројем написаних научних радова, мада је још студент. Посебно издваја рад о утицају музикотерапије на особе које су доживеле инфаркт миокрада, као и о булознoj епидермолизи (деци лептирима).

Његов рад из биофизике на Конгресу кардиолога у Мастрихту проглашен је за најбољи, иако је био једини који је написао студент. И на медицинском конгресу у Загребу, његов рад из хистологије је победио. Добитник је награде Лекарске коморе Црне Горе. Већ је био на усавршавањима у Валенсији, Љубљани, Португалији, Кини, а овог лета ће ићи у Индонезију.