Интервју министра здравља др Златибора Лончара емитован је данас на кинеској националној телевизији ЦЦТВ, најгледанијој телевизији у свету, коју свакога дана гледа више од 100 милиона људи.


Министар Лончар истакао је пуну подршку грађанима Вухана и целе Кине, а посебно здравственим радницима који улажу надљудске напоре како би збринули угрожене и савладали епидемију. Нагласио је да је добро упознат са мерама које Кина предузима у борби против корона вируса.


Знам да је Кина предузела заиста све могуће мере како би сузбила ширење вируса, и умањила негативан утицај епидемије.Сигуран сам да ће кинески народ И држава у најкраћем року надокнадити економске гибитке. Имао сам прилике да више пута разговарам са амбасадорком НР Кине у Србији, госпођом Чен Бо, која ме је упознала са ситуацијом и активностима наших пријатеља из Пекинга. Знам да је и брзина дијагностиковања вируса повећана, и да, оно што је најважније, број излечених расте свакога дана” истакао је Лончар.Министар Лончар посебно је истакао више пута исказану подршку НР Кине нашој земљи.


Грађани Србије добро памте и изузетно цене подршку Кине и кинеског народа коју сте нам исказивали и у погледу очувања Косова И Метохије у саставу Србије, као и током бомбардовања 1999.године, односно кад год је нашем народу било тешко.Има И доста људи из Кине који живе овде у Србији, који овде раде… Зато смо свих ових дана у мислима заједно са кинеским народом, којем желимо да издрже,да се што пре опораве, и из ове тешке борбе, као и много пута у историји, изађе као победник.


Велика подршка и велика љубав за све грађане Кине И за људе који се брину о болеснима, да што пре изађу из ове ситуације.