Нимало једноставан ни лак период, како за осмаке, тако и за њихове родитеље је пред нама. Ако имате ту срећу да ваше дете већ зна коју средњу школу жели да упише, благо вама. Али из искуства знамо да се то прилично ретко догађа, те да многи ученици осмог разреда уствари немају ама баш никакву идеју чиме желе да се баве у будућности. Самим тим и не знају коју средњу школу желе да упишу.

Неки од њих су поводљиви, па крећу за друштвом...тамо где иду њихови другови, који ипак имају неку идеју коју школу да упишу, иду и они. А онда се догоде две ствари: или са успехом заврше ту средњу школу, што је ређе или врло брзо схвате да то није за њих, па одлучују да промене школу и упишу неку другу.


Сасвим логично се намеће питање како помоћи детету у том тренутку ? Како му олакшати читав, иначе врло стресан период уписа у средњу школу?


Нажалост, не можете баш много као родитељ да учините, ако је ваше дете неодлучно, односно ако нема баш неку представу чиме жели да се бави. Мањак интересовања код данашњих ученика многи психолози доводе у везу са чињеницом да им је много шта релативно лако доступно, па самим тим и немају жељу да уче нешто ново. Међутим, ако родитељ ослушкује своје дете и његове потребе, неће му бити тешко да га усмери на праву страну. А са друге стране, да би родитељ то могао да учини, он мора свакако добро да буде информисан и упућен у то шта која средња школа нуди.


Да ли је боље уписати приватну или државну средњу школу ?


Логично је да не постоји универзалан одгвоор на ово питање. Што би наши стари рекли, свако према себи доноси одлуку о томе, али треба ипак информисати родитеље о финансијском апсекту у овом случају.

Наиме, у не тако давној прошлости је било сасвим уобичајено и очекивано да приватне средње школе могу да похађају искључиво она деца, чији родитељи одлично зарађују, те имају довољно новца да покрију све трошкове школовања у таквим образовним институцијама.

Међутим, то више није тако, јер постоји Средња медицинска и ИТ гимназија у Крагујевцу, која издвојена одељења и у Београду и у Новом Пазару. У питању је акредитована средња школа, која нуди свим заинтересованима могућност да похађају редовно школовање, у оквиру изузетно интересантних, а надасве перспективних образовних профила.


Сада се вероватно већ питате због чега је управо та образовна институција издвојена, када сви знамо да у Србији постоји много средњих школа, које организују наставу у оквиру образовних профила за бројне области ? С обзиром на то да управо ова средња школа води рачуна најпре о квалитету наставе, те да затим има и бројне смерове у понуди, а истовремено омогућује и родитељима са просечним примањима да редовно финансирају школовање своје деце, сасвим је очекивано да се управо она издвојила у односу на друге школе.


Сасвим се довољно образовних профила налази у понуди ове школе, а треба нагласити да је доступно најпре редовно школовање по повољним ценама. Захваљујући тако богатој понуди, свако дете може пронађе смер који му највише и одговара. Уз то што се може школовати за занимање фармацеутски техничар, у понуди је и редовно школовање за занимање медицинска сестра - техничар.


Морамо признати да када је у питању Средња медицинска и ИТ гимназијау Крагујевцу, односно њена издвојена одељења, која се налазе у Новом Пазару и у Београду, понуда образовних профила је изузетно шаролика. Заинтересовани имају, исто тако могућност и да се школују у оквиру гимназије општег типа (спортско одељење), те да изаберу програм за стицање звања техничар оптике или механичар оптике, а што су посебно атрактивна и тражена занимања.


Свакако треба поменути и смерове возач моторних возила, техничар друмског саобраћаја и геодетски техничар (геометар). А уз то, ова средња школа нуди могућност стицања дипломе и за врло тражена занимања, као што су елетроинсталатер, електротехничар процесног управљања и електротехничар енергетике, али и електротехничар за електронику на возилима. Изузетно су тражена занимања и електротехничар информационих технологија и електротехничар рачунара, а у последње време и шумарски техничар, што су све образовни профили за које ова крагујевачка средња школа организује наставу.


Програми за апсолутно сваки образовни профил који је у понуди ове средње школе се спроводе искључиво уз поштовање смерница, које наводи Министарство просвете, науке и технолошког развоија наше земље. Такође треба поменути и врло важну информацију, а која се односи на дипломе, што врло често брине многе родитеље.


Наиме и Средња медицинска и ИТ гимназија је од стране надлежних државних институција овлашћена за организацију конкретних програма, што значи да поседује све потребне дозволе, те издаје дипломе које су признате на територији наше земље. Зато, драги родитељи, немате разлога за забринутост. А ако томе додамо и податак да је висина школарине у потпуности усклађена са тренутном финансијском ситуацијом у нашој земљи, те да су цене прилагођене максимално куповној моћи грађана, јасно је због чега је управо ова школа прави избор за вашу децу!


Нема потребе више да размишљате и нервирате се око тога коју средњу школу треба да упише ваше дете! Решење је пронађено, а ваше је само да извршите пријаву и омогућите свом детету да се школује у једној од најбољих образовних институција и да знања у оквиру одабране струке стиче директно од врсних стручњака!


(ПР)