Споменик краљу ујединитељу: Статуа монарха коњаника налазиће се у парку између Старог и Новог двора у Београду

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

10. 02. 2020. у 22:39

Између два рата монарх имао 132 обележја

Споменик краљу ујединитељу: Статуа монарха коњаника налазиће се у парку између Старог и Новог двора у Београду

Фото И. Маринковић

СПОМЕНИК краљу Александру Карађорђевићу биће подигнут између Старог и Новог двора на Теразијама, односно између Генералног секретаријата председника Републике и Скупштине града, одлучио је Одбор за подизање споменика на првој седници, којој је председавао академик Душан Ковачевић.

Скулптура трагично настрадалог српског и југословенског монарха на коњу неће се налазити у центру цветне ронделе, као што се размишљало, већ ближе Пионирском парку, а техничке детаље утврдиће Урбанистички завод Београда. Наиме, испоставило се да је на месту цветне ронделе живот скончао краљевски пар из династије Обреновића, краљ Александар и краљица Драга, када су их завереници бацили са дворске терасе током Мајског преврата 1903. Зато је Одбор, да би се избегао негативан одијум у јавности и стварање нових подела, одлучио да помери локацију за подизање споменика.

На првој седници такође је одлучено да се Одбор допуни представницима САНУ, Српске православне цркве, Краљевског дома Карађорђевића, Матице српске и дијаспоре. Како "Новости" сазнају, Комисија је најближа идеји да се статуа трагично настрадалог суверена, који је по многима прва жртва фашизма у Европи, подигне по угледу на неки од споменика који су у постојали у време Краљевине СХС, односно Југославије. У периоду између два рата широм земље су била 132 краљева споменика, а неке од њих израдили су чувени вајари Иван Мештровић, Лојзе Долинар, Антун Аугустинчић...

- О величини личности краља Александра довољно говори чињеница да су немилице, са подједнаким жаром, његова спомен-обележја рушили како окупатори, тако и послератне комунистичке власти - оценио је Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије, иначе члан Одбора.Иницијативу за подизање скулптуре владару, убијеном 9. октобра 1934. у атентату у Марсељу, Скупштини града Београда поднео је у новембру 2018. председник Александар Вучић као грађанин. Како је навео, тиме би била исправљена вишедеценијска неправда према владару који је са оцем, краљем Петром, водио победоносне битке у Првом и Другом балканском рату. Током Првог светског рата био је врховни заповедник српске војске у биткама на Церу и Колубари 1914. године, а под његовом командом српска војска пробила је Солунски фронт.


Душан Ковачевић Фото В. Данилов


Споменик ће бити окренут ка Девојачком парку, па ће краљ Александар "гледати" ка монументу цара Николаја, који га је крстио.

Никола Селаковић Фото Тањуг


ДВОР НА МЕСТУ БАРЕ

ПРОСТОР између два двора на Теразијама део је некадашњег дворског комплекса. Првих деценија 19. века ту је била мочвара, коју је исушио трговац Стојан Симић, кум кнеза Милоша, и подигао велелепну кућу. Њу ће држава откупити 1843. за кнеза Александра Обреновића. Стари конак срушен је 1904. и на том месту данас се налази парк.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Сретко

10.02.2020. 23:41

По мом мишљењу он не заслужује да има споменик, нити било шта слично томе. Камо лепе среће да нас није уједињавао ни са ким. Стварајући Југославију он је потписао смртну казну милиону Срба убијеним у Другом светском рату. Угледао се изгледа на Енглезе, па мислио да влада што већом империјом! Била му мала Србија па хтео Југославију!

Предраг

11.02.2020. 00:43

Којом заслугом? Што је хтео Југославију уместо велике Србије па тиме дао државе и онима који их нису имали и тиме на смрт осудио Србе? Боље изградите споменик Краљу Милутину или Стефану Дечанском или Николају Велимировићу, Његошу...

Prva srbska kruna

11.02.2020. 09:34

@Предраг - Spomenik se mora podići Stefanu Prvovenčanom koji je 1220. primio krunu od svog brata Svetog Save prvog Arhiepiskopa samostalne srbske crkve, i tako je postao prvi srbski kralj samostalne srbske države i tvorac srbske nacije.

srbIN

11.02.2020. 02:22

Zasto je on zasluzio spomenik? Zato sto je hteo da napravi od Srba jugoslovene? Onda neka mu naprave spomenik u jugoslaviji.

Давор

11.02.2020. 06:26

После победе у Првом светском рату ми направимо Југославију. Каква грешка. Шта ће нам споменик за то.

Vlada

11.02.2020. 07:29

Konacno nesto pametno. Oslobodio Srbiju ujedinio Srbe u jednu drzavu jer je mnogo vise Srba bilo van Srbije.A inace ideja o ujedinjavanju je postojala odavno.

име познато редакцији

11.02.2020. 08:51

Споменик Пашићу излоцирати и на његово место поставити споменик Александру!

El kadosh

11.02.2020. 09:14

Sve je ovo u redu no ne na tom mestu! Tu je mesto spomeniku kralju Aleksandru i kraljici Dragoj, ili barem da se stavi monumentalni krst na mestu kraljeubistva. Barem toliko dugujemo istoriji!

Kraljevina 1220.

11.02.2020. 09:28

Umesto Jugoslovenskom kralju, bolje da se veliki spomenik podigne svetom srbskom ralju Stefanu Prvovenčanom, koji je simbol stvaranja srbske države i nacije, od krunisanja u Žiči 1220.(6728.) !

Ненад

11.02.2020. 12:09

Регент Александар I Карађорђевић НИКАДА и НИГДЕ није ни Крунисан ни Миропомазан! Доста је више лажи, не вреди ИСТИНУ подупирати лажима. Такође, ни његов деда Књаз Никола I Петровић НИКАДА и НИГДЕ није ни Крунисан ни Миропомазан. Ради се о обичном САМОПРОГЛАШЕЊУ за Краља у оба случаја. Последњи Србски Краљ је Петар I Карађорђевић. Поздрав свима ђе чули и не чули.

браћа по матери

11.02.2020. 13:17

@Ненад - Бави се ти твојим имагинарним Звонимиром и Крешимиром!

Vjekoslav

11.02.2020. 14:05

Najveći vladar po svim merilima. Ima spomenik u Parizu a da nema u Beogradu. Tvorac male Antante i balkanskog saveza i prva žrtva nacizma zaslužuje spomenik. Čak je tursku pretvorio u prijatelja i ubacio u balkanski savez. Aleksandar Vučić je prepoznao sve ovo

Никола Савић

11.02.2020. 21:16

Драго ми је што ће на иницијативу СПО-а, као и председника Србије А. Вучића, напокон бити подигнут споменик витешком краљу Александру Првом Карађорђевићу, у Београду!!