ДЕЦА у Србији у просеку проводе три сата дневно на интернету, а викендом између четири и седам. Прекомерна употреба интернета и превенција зависности од дигиталних технологија биће тема овогодишњег панела поводом Дана за безбеднији интернет.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поводом Дана безбедности деце на интернету, упозорила је на то да деца и млади, односно њихови родитељи и наставници, и даље не препознају проблем прекомерне употребе технологија. Према резултатима прошлогодишњег истраживања "Деца Европе на интернету", које је укључило и ученике у Србији, велики број је угрожен, али још није потражио помоћ. Чак трећина наших ученика има проблеме због количине времена које проводи на глобалној мрежи и због тога улази у сукобе са породицом или пријатељима.

Министарство трговине овогодишњи Дан безбедног интернета обележава интерактивном панел-дискусијом "Зависност од интернета - дијагноза?".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црногорски режим кренуо да гуши српске медије: Цензурисане емисије "Пинка" и "Хепија"


Матић је подсетила и да је пре три године успостављен Национални контакт центар за безбедност деце на интернету:

Уницефово истраживање показало је да мање од 10 одсто деце узраста од четири до осам година не користи дигиталне уређаје, а да нека деца приступе интернету и пре своје треће године.

Према подацима Уницефа, деца чине трећину укупног броја интернет корисника.