НЕЗАДОВОЉАН сам одлуком Уставног суда и размишљам да тужим Републику Србију за 200.000 евра уз припадајуће камате, за накнаду штете због изгубљене добити. Економска кирија за мој стан у центру града је 800 евра, а заштићени станари су, по коефицијенту који је одредила држава, плаћали 27.000 динара.

Ово за "Новости" каже адвокат Дејан Синадиновић, власник стана у Његошевој 65, у Београду, из ког је, како је утврдио Уставни суд Србије, противзаконито исељена Добрила Петровић, са кћерком и малолетним унуцима. Њима је, утврдио је УСС, као носиоцима станарског права прекршено право на дом. Синадиновић констатује да је породица Петровић испала жртва јер су избачени из стана који припада његовој породици:

- А ми нисмо жртве? Са супругом и троје деце живим са мајком, у њених 69 квадрата, и немам други смештај. Зграду у Његошевој је зидао мој деда са братом. Били су грађевинци из Црне Траве, основали су грађевинско предузеће. Градили су и Дом ваздухопловства и зграду Општине Сопот - каже Синадиновић.

Прочитајте још -Нема избацивања из дома због дугова и развода? Уставни суд дао нову наду онима који страхују од извршитеља

Зато се осећа као да им је одлуком Уставног суда поново одузета имовина. Та одлука је, сматра, релативизовала право својине, које је неспорно. На примедбу да му суд не одузима стан, већ само штити станаре који ту живе пола века и плаћају кирију, Синадиновић примећује да са оваквом пресудом Уставног суда "заштићени станари" више неће моћи да буду исељени у регуларном судском поступку.

- Доћи ће до ненормалне ситуације да неко има својину на стану у коме живе такви станари и по 200-300 година - констатује овај адвокат, и додаје да треба решити стамбене проблеме тих људи, али не преко леђа грађана. Зато ће позвати, каже, и друге оштећене власнике да туже државу.

ПРЕТУЧЕНИ НОСАЧИ

ТРИ пута смо покушали да спроведемо судску пресуду, али је окупљена руља спречавала исељење. Разлупали су камион који је требало да превезе ствари и истукли носаче, претећи им. Превознику је исте вечери оштећен камион и испред његове куће у Барајеву. Свако одлагање је поскупело извршење - каже Синадиновић.