Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила изјавио је данас, поводом покушаја група миграната да пређу српско-мађарску границу, да је углавном реч о породицама са малом децом и да нема сазнања да су они били изманипулисани.

Ђуровић је, гостујући на РТС-у, рекао да су мигранит, који су били пред Келебијом, углавном дошли из арапских земаља, али да су до границе стигли из кампова у Србији, као и салаша и напуштених места.

Навео је да се изван прихватних центара налази око 1.000 миграната, који су на отвореном и већина покушава да се домогне ЕУ.

Ђуровић каже да је углавном реч о породицама са малом децом, које су се окупиле дуж граничног појаса, што је начин да скрену пажњу на свој положај.

"То су потези очајних људи, који су заглављени на путу ка бољем сутра", истиче Ђуровић.

Што се тиче могућности да су мигранти изманипулисани, да им је неко сугерисао да покушају силом да прођу, наводи да нема сазнања о томе, али да изгледа да су комуницирали преко друштвених мрежа и да је тај начин комуникације веома важан.

"То је начин на који могу да се мобилишу, да се организују и скупе негде. Вероватно ће се то дешавати и у будућности. Не бих рекао да иза тога стоји нека озбиљна организација", сматра Ђуровић.

Објашњава да је избеглици потребно између две и три године да, од тренутка када дође у Србију, пређе границу и да у транзитној зони затражи азил и највероватније буде одбијен и враћен у Србију.

"То је један од разлога који овакве невољнике тера на покушаје да се домогну бољег живота", закључује Ђуровић.