Протест „Борба за чист ваздух“, грађани захтевају конкретне мере против загађења (ФОТО)

Бета/ Ј. И.

05. 02. 2020. у 20:20

Протест „Борба за чист ваздух“, грађани захтевају конкретне мере против загађења (ФОТО)

Фото: Н. Живановић

Више десетина грађана окупило се испред Скупштине Београда. Протест против загађења одржан је и у Смедереву
ВИШЕ десетина грађана окупило се вечерас на протесту "Борба за чист ваздух" испред Скупштине Београда где захтевају конкретне мере против загађења ваздуха. Из Иницијативе Не давимо Београд су поручили да је 15.000 грађана потписало петицију којом се затевају конкретне мере против загађења ваздуха, а на разгласу су прочитани и коментари одређеног броја потписника који су навели проблеме са којима се суочавају због загађења.

Радомир Лазовић из Иницијативе Не давимо Београд рекао је да је све више грађана свесно да је ваздух опасан и да је животна средина угрожена. Додао је да преко милион људи у Србији, по проценама пулмолога, пати од респираторних обољења.

Испред градске Скупштине је постављен транспарент са натписом "За чист ваздух", а грађанима су дељени леци са наведеним последицама које загађен ваздух има на здравље људи.

Скуп је почео минутом ћутања због смрти оснивача и главног уредника недељника "Време" Драгољуба Жарковића.

Протесте организују Иницијатива "Не давимо Београд" и Грађански фронт.

Протест у Београду завршен је испред Народне скупштине где су окупљени на степеницама држали транспаренте са словима која су формирала натпис "За чист ваздух".СМЕДЕРЕВЦИ ПРОТЕСТОМ "ПРОВЕТРИЛИ" ГРАД


Удружење Про.Ток21 (иницијатива Црвени беџеви) организовало је у Смедереву протестни скуп и шетњу грађана под називом „Борба за чист ваздух: Проветравање Смедерева" којим се позивају надлежни на хитно реаговање по питању алармантног аерозагађења у граду. Овај протест део је здружене акције Борба за чист ваздух, у којој учествује више од 20 загађених градова Србије, а у организацији локалних иницијатива - zacistvazduh.орг

Грађански скуп почео је у 18 часова, након чега су организатори позвали суграђане да заједно прошетају Улицом краља Петра, до зграде Градске управе, где су прочитани захтеви према локалној самоуправи.

Транспарентима и симболичним проветрилицама - папирним ветрењачицама", грађани су симболично проветрили ваздух у Смедереву и исказали свој протест због недовољног чињења надлежних по питању загађења ваздуха.


Грађани су предали захтеве градској управи, а посебну пажњу грађани су посветили посветили хитним захтевима на које локална самоуправа може одмах да одговори: конверзија две котларнице за које Град већ има пројекат, средства из буџета за субвенције грађанима за прикључак на гас, постављање семафора загађења, као и пошумљавање 1000 стабала у долазећој сезони.

На крају скупа, грађани су у парку испред Градске управе оставили једну проветрилицу, као подсећање да је озбиљније проветравање Смедерева неопходно.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Jo

05.02.2020. 20:51

Pa danas po AirVisual sajtu smo medju prvih deset gradova po kvalitetu vazduha koji udišemo u Beogradu.

zoka

06.02.2020. 11:52

uzas sta nam rade! ja sam bila na protestuza kucu sam uzela ruski pm 2.5 preciscivac bas za ove cestice sto ubijaju ali napolju se ne moze disati