ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ, ИВАЊИЦА, ЧАЧАК – СНАЖНА вејавица, снежни наноси који прелазе висину од метра буквално су одсекли од света неколико хиљада мештана сувоборских, маљенских, голијских и јаворских села, а већина њих од среде ујутру нема ни електричну енергију. Путеви су непроходни у Коштунићима, Теочину, Прањанима, Каменици и Богданици. Ништа боља ситуација није ни на падинама Маљена где су Гојна Гора и Тометино завејани у сметовима, а аутобус који је саобраћао из Чачка према Каменици стао је на пола пута.

- Овакву вејавицу и кијамет не памтим. Ауто ми је завејан на пет километара од куће и до куће сам морао да пешачим по дубоком снегу. У нашем селу има доста деце, велики број старих и болесних, без струје смо од 16 часова, стока је у мраку, не можемо ни да је помуземо, а камоли да предамо млеко. У оваквим условима доста нам је боравак отежан. Камиони који су покушали да очисте пут остали су завејани на успону ка Сувобору и око Дружетића и Прањана, док је један камион омашио правац чак два километра – рекао је Бошко Миловановић из Прањана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мећава блокирала 10 возила, међу завејанима и трудница: Хитна помоћ и ватрогасци у акцији спасавања

Тешка ситуација је и на територији ивањичке општине, где су и центар града као и околна села окована снегом. Нови проблем са којим се суочавају мештани јесте нестанак струје, јер је олујни ветар покидао каблове на далеководима.

Услед јаког ветра дошло је до квара на нисконапонској мрежи и без струје је остало 2.200 Ивањичана. У мраку је тренутни део града, али и планинска села Мочиоци, Кушићи, Средња Река, Брезова. Надлежне екипе нису у могућности ноћас да санирају квар услед временских неприлика. Снег уз јак ветар непрестано пада, тако да ће се са санацијом квара наставити ујутру уз помоћ моторних санки, јер другачије се не може доћи до покварених далековода – казао је Момчило Митровић, заменик председника општине Ивањица.

Снежни наноси у појединим забаченијим селима у ивањичком крају достижу висину и до метар и по. Многа домаћинства су блокирана, а приступни путеви завејани. Главне саобраћајнице према Голији, Јавору и Мучњу су под снегом и надлежни апелују да не треба кретати на пут.

У среду вече су и делови Чачка по неколико сати били без струје због јаког ветра.КОПАОНИК ПОД ОЛУЈНОМ МЕЋАВОМ, ВЕТАР ДУВА 80 КМ/Х

На путевима ка највећем српском ски-центру, Копаонику, јак ветар ствара снежне наносе, а на врховима планине достиже чак 90 километара на час, због чега су поједине жичаре затворене.

Како јавља РТС, екипе "Крушевац пута" су од синоћ на терену.

Од јуче поподне на Копонику је пало додатних 15 центиметара снега, а тренутна висина снежног покривача је 66 центиметара.

До викенда се прогнозира нових пола метра снега, наводи Јавни сервис.
У Србију је стигла промена времена и донела падавине, јак ветар и захладење.

Наранџасти метео-аларм најављен у југозападној, југоисточној Србији и Косову и Метохији.

Метеоролози за данас најављују кишу, суснежицу и снег и у нижим пределима.СНЕГ ПРАВИ ПРОБЛЕМЕ НА ТАРИ: СЛУЖБЕ ЧИСТЕ

У Војводини од средине дана, а у централним и западним крајевима увече и током ноћи очекује се престанак падавина.

Са облацима је стигао и хладнији ваздух - температура је за седам до десет степени нижа него претходних дана.


Велике количине снежних падавина у западној, југозападној и југоишочној Србији праве проблеме возачима на путевима.

Репортер Танјуга јавио је да су возачи на путу од Калуђерских бара до Митровца на Тари имали проблеме током вожње због висине снежног покривача и неочишћеног пута.

Из службе за зимско одржавање путева општине Бајина Башта, Марко Марковић, рекао је Тањугу да је за сада прочишћен главни пут Бајина Башта - Дебело брдо - Ваљево, а да је сада на реду чишћење споредних праваца.

"За сада нема ништа што је хитно за чишћење, наставићемо са чишћењем и током дана и до краја дана све ће бити очишћено", рекао је Марковић.


Фото: П. Митић

Према његовим речима, снег и даље пада у вишим пределима, док је у нижим пределима слабијег интезитета.


Фото: П. Митић
КИША И ОЛУЈНИ ВЕТАР У ВОЈВОДИНИ, ЈАК ВЕТАР ЧУПАО СТАБЛА У КИКИНДИ

Од подне у Кикинди дува изузетно јак ветар, па су удари повремено достизали бризину од 24 метра у секунди. У парку испред Спортског центра “Језеро” ветар је током поподнева из корена исчупао неколико стабала.

- Најјачи удари достизали су брзину од 24 метра у секунди, а око 17 сати ветар је дувао брзином од 14 до 20 метара у секунди. Чак је и средња брзина ветра данас изузено јака, чак 14 метара у секунди. Јак ветар почео је да дува око 11,30 сати пре подне и не смирује се – рекли су нам на Метеоролошкој станици у Кикинди.

Слаба киша падала је само пре подне, па су на Меторолошкој станици измерили укупно 0,9 литара падавина. (Р.Ш.)