НАЈСАВРЕМЕНИЈИ лекови за лечење карцинома плућа, простате, малигног меланома, мултипле склерозе и ретког тумора неуробластома крајем марта или почетком априла биће доступни пацијентима, најавио је министар здравља др Златибор Лончар. Како је истакао, реч је о листи од 16 најновијих иновативних лекова који су већ прошли Управни одбор РФЗО, а очекује се да их следеће недеље одобри и Влада Србије.

- Ово је најбоља вест за наше пацијенте, да виде да ми радимо конкретне ствари које помажу људима и то је оно што нас разликује од других - нагласио је министар Лончар.

За ове, нове лекове држава је издвојила пет милијарди динара, што су до сада највећа додатна средства која су одобрена за иновације у лечењу. Први пут на листу је уврштена савремена терапија за карцином плућа и мултипле склерозу.

Вршилац дужности директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је да када нову листу иновативних лекова одобри Влада, следи поступак јавне набавке:

- Процедура јавне набавке траје око три месеца, тако да је највероватније да ће лекови бити доступни почетком априла. Највећи број пацијената који очекују нове медикаменте је међу онима који пате од карцинома плућа и простате. С обзиром на то да је број оболелих од ове две болести велики, новчана средства која су издвојена за ову годину значајно су већа у односу на претходне.

На листи 16 најсавременијих лекова је и онај за метастатски неситноћелијски карцином плућа, за који је додељена Нобелова награда, а којим се време преживљавања пацијената продужава са осам на 30 месеци, а истовремено повећава и њихов квалитет живота.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Директорка РФЗО: Лекови за карцином плућа и мултипла склерозу доступни почетком априла

- Пацијенти на иновативној, имунолошкој терапији за карцином плућа могу нормално да живе и раде и њихово опште стање је много боље него код оних који се лече цитостатицима - истакла је Шкодрићева. - Пацијенти ће бити детаљно бирани за њихову примену на основу посебних тестова којима се утврђује какав ефекат терапије може да се постигне.

Међу новим лековима су и они којима ће се убудуће лечити метастатски меланом и карцином простате.

- Пацијентима са БРАФ позитивним метастатским меланомом биће доступна комбинована терапија која представља светски тренд у лечењу - објашњава Шкодрићева. - Такође, пацијентима са карциномом простате до сада иновативна терапија је била доступна после примењене хемиотерапије, а сада ће је добијати и пре, чиме се значајно продужава животни век.

Иновативни лекови одобрени су и за пацијенте са мултипле склерозом којих у Србији, према проценама, има око 9.000.

- Број оболелих од мултипле склерозе који ће се лечити о трошку државе, било класичном или иновативном терапијом, повећан је за 1.300 - рекла је Шкодрићева.

Уведена је и терапија за ретке болести, односно лек за децу која болују од ретког тумора неуробластома. Она су до сада савремено лечење могла да добију само у иностранству.