Објављене досад невиђене фотографије логора смрти Собибор: Злочинац Дејањук на фотографијама

Танјуг

28. 01. 2020. у 20:13

Објављене досад невиђене фотографије логора смрти Собибор: Злочинац Дејањук на фотографијама

Фото Танјуг / АП Markus Schreiber

Историчари у Немачкој објавили су досад необјављене фотографије нацистичког логора смрти Собибор, укључујући оне за које верују да су слике Џона Демјањука, који је 2011. године осуђен због своје улоге у убиству око 28.000 људи

Историчари у Немачкој објавили су досад необјављене фотографије нацистичког логора смрти Собибор, укључујући оне за које верују да су слике Џона Демјањука, који је 2011. године осуђен због своје улоге у убиству око 28.000 људи.

Демјањук, рођен у Украјини, који је био број 1 на листи најтраженијих нацистичких ратних злочинаца Центра "Симон Визентал", депортован је у Немачку из Сједињених Америчких Држава 2009. године где је провео већи део свог живота као аутомобилски радник, да би се суочио са суђењем, подсећа Ројтерс.

Фотографије које је историчар Мартин Куперс описао као "квантни скок у визуелном запису Холокауста у окупираној Пољској", припадале су Јохану Најману, тадашњем заменику команданта Собибора.

Од марта 1942. до новембра 1943, око 1,8 милиона Јевреја је убијено у оквиру нацистичке операције "Рајнхард", углавном, у логорима Белзец, Собибор и Треблинка.

Остало је неколико фотографија Собибора, које нуде нови увид о начину на који је логор функционисао, као и појединцима у њему.

На појединим фотографијама се види Најман како јаше коња на рампи где су стигли возови за депортацију.

На другима се виде "травникиси", они који су радили у логори као чувари а нису Немци, а на две се највероватније види Демјањук који је стигао у Собибор у марту 1943, рекао је Куперс.

Демјањук је проглашен кривим за учешће у убиству најмање 28.000 Јевреја, иако је негирао да се тамо налазио.

Демјањук је преминуо 2012, али је та пресуда у Немачкој отворила пут за друга суђења пошто је након ње само присуство у неком логору довољан доказ кривице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Nina

29.01.2020. 11:27

TV igrani film "Escape from Sobibor" (1987) reditelja Džeka Golda (film snimljen u Srbiji, u saradnji s Avala filmom) verno prikazuje sve užase ovog logora. Film je zasnovan na knjizi preživelog logoraša. Bekstvo iz Sobibora se pamti kao jedinstveni slučaj uspešno organizovane pobune u nekom koncentracionom logoru (14.10.1943.). S