Србија, Балкан, раскрсница путева, народа, вера и трагова многих ратова, окупација и освајања. Свега је ту увек било осим дугог мира, лагодног живота, луксуза и безбрижног уживања у животним радостима. А лов јесте у савременом поимању леп хоби, који пружа много уживања. За такав фини лов на високој нози је потребна и фина луксузна пушка, каквих признаћете на нашим просторима и нема баш много. Зато сви остајемо без даха када се на "брдовитом Балкану" појави пушка тек пристигла из неких најелитнијих британских и европских ловишта.

СЛИКЕ ГОВОРЕ ВИШЕ ОД РЕЧИ...

Занемели смо када смо сазнали да је београдски "Balkan Hunter" увезао двоцевну сачмарицу Holland&Holland. То име за све светске ловце, уз пушке краљевског пушкара Џејмса Фарона, представља сами врх енглеске пушкарске школе. Да, двоцевка положених цеви, са ударним механизмима смештеним на бочним скидајућим плочицама, са угравираним именом Holland&Holland, налази се у понуди "Balkan Hunterа".

Пушка само што је увезена из Италије, коришћена је, произведена је седамдесетих година двадесетог века, али је у беспрекорном стању. Приказ ове дивне енглеске двоцевке неће бити превише опширан, садржаће само онолико текста колико је неопходно. Разлог је што сам желео да нашим читаоцима омогућим што већи број фотографија, које у овом случају много више говоре од написаних речи...

ЦЕВИ СЈАЈЕ КАО ОГЛЕДАЛО

У рукама нам је двоцевка, положара Холанд и Холанд, калибра 12/70. Цеви су јој дуге 740 мм, укупно је дуга 1145 мм, а тежи 3100 грама. Цеви су споља тамно мат бруниране, без оног јефтиног сјаја и спојене су демиблок поступком. У доњој зони, цеви спаја целом дужином доњи прут, а горе их спаја удубљена - конкавна нишанска шина. Ова шина је са 11 мм у зони баскуле, своди на 8 мм ширине у зони уста цеви. Обе цеви имају пун чок. Иако је пушка коришћена и произведена пре више од 40 година, цеви сијају као огледало. Са доње стране тандема цеви се налазе два Пардијева забрављујућа кључа чија је ширина 8,5 мм. На најширем месту у зони ослањања на баскулу, тандем-склоп цеви је широк 41,5 мм. Материјал цеви је најбољи могући, британски челик јер су зидови цеви веома танки.

Фото: принтскрин YouTube

Лупкање прстом по средини цеви производи необичан звук налик на звоно. Мушица-предњи нишан, је урађена од месинга и пречника је 2,5 мм. Између цеви се налазе извлакачи испаљених чаура који обухватају трећину обима метка. На нишанској шини чија је површина глатка, а не нарецкана, налазе се утиснути натписи Holland&Holland. Са доње стране цеви се налази кључ за који се брави поткундак.

Баскула H&H пушке је сребрнасте боје и урађена је од кованог челика. Ширина баскуле је 59 мм у зони цеви, а 44 мм у доњој зони. Разгледамо чело баскуле и уочавамо да у релакс-опуштеном положају игле благо извирују из баскуле. Око игала су урађени канали који у леву и десну страну одводе млаз сагорелих барутних гасова, уколико би дошло до прскања чауре или пробијања каписле. Забрављивање цеви се обавља Пардијевом бравом, где доња хоризонтална плоча смештена у баскулу, улази у прорезе на кључевима из демиблок тандема цеви. Одбрављивање цеви се обавља Westley-Richards (W-R) полугом, која се увек враћа у почетни положај. Овај захват отварања и затварања пушке је веома гладак и мекан, без шумова и отпора. На W-R полузи се налази утиснут број "4", што говори да је ова пушка припадала комплету идентичних тзв. пушака сестара. Будућем власнику пушке биће леп изазов да на основу броја пушке, истражи код "Holland&Holland" историјат и пут овог скупоценог комплета двоцевки. Код оваквих "fine guns" пушака ово истраживање историјата и "животног пута" пушке, поред задовољења радозналости има и практичну страну.

Фото: принтскрин YouTube

Захваљујући љубазности пушкара који је очистио и подмазао пушку и механизам, били смо у ситуацији да све погледамо и са унутрашње стране и документујемо фотографијама. Сматрам да сам имао привилегију да као оружарски новинар, детаљно разгледам и фотографишем оригиналне Holland&Holland бочне плочице и њихову баскулу. Ове H&H плочице су негде између врхунског машинског склопа и финог филигранског прецизног механизма. Пуно стручног ручног рада, стрпљења и знања је било потребно да се нешто овако направи.

Ова "наша" пушка има два обарача и кочницу на уобичајеном месту. Први обарач опаљује при 15 процената нижој сили од другог што је енглеска школа. Златном инкрустрацијом утиснута слова "SAFE" означавају да је пушка укочена. Гладак и одсечан рад обарача, кочнице и W-R полуге, се овде заиста не доводе у питање. За све је увек исти одговор: "Па ово је пушка Холанд и Холанд". Још мало техничких детаља за оне технички едуковане читаоце...

Ударне игле се налазе монтиране у баскули, а врхови су им посебно обликовани. Више подсећају на заобљене зарубјене купе него на сверични облик. Све опруге на H&H плочицама су лиснате, скупе, мекане... Поткундак се за пушку причвршћује класичном доњом бравицом, која је лепо стилски обликована. Подкундак и кундак су урађени од врхунске ораховине, најмање класе пет.

Фото: принтскрин YouTube

Примерак је из сета идентичних сестара пушака, вероватно од четири пушке. На овој, као на осталим (што претпостављамо) нема луксузне гравуре, већ само натписи, жигови, бројеви, патенти и ситна сцрол бордура по линијама. То потврђује да наручилац није желео китњасту, већ радну врхунску Holland&Holland пушку. Међутим, он није желео јефтину H&H пушку због уштеде у новцу; он је без гравуре наручио са врхунским енглеским кундаком од скупоцене биране ораховине! То је оно што је аутору текста одмах упало у очи. Наручилац није жалио новац за врхунску пушку и врхунску ораховину, он само није волео или није желео, китњасто, богато гравуром украшено оружје. Има нас много који тако посматрамо оружје! Све врхунско - најбоље! Али без украса! Чекиране површине имају финоћу чекирања 24 LPI површина кундака је мат науљена, што истиче вртложно усковитлану структуру ораховине.

Кундак с баскулом повезују попречни вијци, који пролазе и кроз продужени реп штитника обарача. Дно кундака завршава чекирани орах уз челична ојачања у горњем и доњем делу, која штите дно кундака од оштећења. Опет дивно и скупо решење.

ЈЕДНОСТАВНО САВРШЕНА

Рекли смо на почетку да пушку Holland&Holland 12/70, нисмо носили на стрелиште. Али смо је зато небројено пута уносили у згиб рамена. Енглески витки кундак чини да сместа заборавимо ергономију наших "рускиња", Берат или Меркела, са немачким обликом кундака. Нагиб нишанске шине, прегледност, маса и облик, преламање цеви, затварање цеви, окидање... Све је једноставно идеално!

Ова лепа енглеска пушка долази у кожном коферу, чија је унутрашњост постављена зеленим меканим сомотом. Кофер поред лежишта за тандем цеви с поткундаком и баскулу с кундаком, има преградак за прибор и документа. Поклопац кофера унутра украшава натпис: Holland&Holland Gun&Rifre manufacturers. 98. New Bond Street London Established 1835.

Цену овог драгуља међу сачмарицама нисмо сазнали, речено нам је да ће купац и "Balkan Hunter" сами договарати цену пушке. Неко ће ме можда прогласити снобом, који воли све што је скупо. То апсолутно није тачно. Одушевљење овом пушком потиче од чињенице да је она технички, ергономски и естетски савршена. О свим детаљима, о сваком упакованом делу се водило рачуна, ништа није препуштено случају, нигде се није журило у изради. Ма чему прича: Ово је била Holland&Holland сачмарица!