У оквиру пројекта "Школа за 21. век" 480 основних школа у Србији данас је добило 17.500 микробит уређаја, који ће помоћи основцима да лакше савладају основе програмирања.


До сада је школама донирано 12.000 микробитова, а нова трећа транша биће већ у фебруара. Тада ће све основне школе, њих 1150, добити микробитове, а то значи да ће бити подељено укупно 35.000, џепних компјутера за програмирање.

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да ће програм "Школа за 21. век" бити најбрже имплементтиран од свих земаља у региону.

"Програм ће бити имплементиран годину дана пре свих у региону", рекла је Брнабић и захвалила Британском савету, који спроводи програм, а који је изашао у сусрет Србији да због брзине реформи све школе раније добију микробитове.

Премијерка је подсетила да је улагање у образовање стратешки приоритет Владе Србије и да од спровођења реформи у образовању зависи како ће изгледати наша земља у 21. веку.

Како је навела од ове школске године уведено је 10.000 дигиталних учионица, од наредне школске године планирано је још толико, уведено је програмирање у основне школе, отворена специјализована ИТ одељења у гимназијама.

"Није сврха свега што радимо да ми постанемо најача држава у ИТ у региону, већ да ученици размишљају критички. Циљ је да имамо мислећу генерацију, јер само мислећа генерација може омогућити бољу будућност овој земљи", навела је Брнабић.


Фото: Танјуг/С.Радовановић


Према првим резултатима пројекта, ученици који у школама већ користе микробитове показали су веће критичко мишљење у решавању проблема, а самопоуздање деце у програмирању повећано је 15 одсто.

Министар просвете Младен Шарчевић подсетио је да ће информатика од наредне школске године бити уведена у ниже разреде и да ће ђацима микробитови помоћи да лакше савладају програмирање.


Прочитајте још: У понедељак почиње реализација пројекта "Школе за 21. вeк"


Он је нагласио да је важно међупредметно повезивање, да ђаци воле тај начин учења и да су у томе вешти, а да им све то омогућавају микробитови.

Директорка Бритиш Каунсил Србија Клер Сирс подсетила је да је програм почео као пилот пројекат у 60 школа, а да је у прошлој и овој школској години проширен на све основне школе.


Фото: Танјуг/С.Радовановић

Каже да је учење са миктобитовима постало забавно за децу, ђаци су више мотивисани да раде и развијају критичко мишљење у решавању проблема.

Наставници, како навела, већ уочавају да се у рад укључују и деца која иначе нису активна на часовима, као и да се све више девојчица интересује за ИТ технологије.

Британска амбасадорка у Србији Шан МекЛеод обраћајући се просветним радницима, који су данас дошли да преузму микробитове за своје школе, рекла да су просветни радници најважнија и најутицајнија публика којој се обраћа и да је "будућност ове земље у њиховим рукама".

Додаје да је поносна што њена земља помаже будућој генерацији у Србији у стицању вештина потребних за изазове и технолошку будућност.

"Развијате не само вештине у програмирању, већ и важност критичког размишљања", навела је она.

Амбасадорка је наставницима и директорима школа обратила на српском језику и "пожалила" се да су јој падежи посебно тешки у учењу нашег језика. Она је тако неколико пута покушавала да ослови премијерку у одговарајућем падежу, да би на крају прокоментарисала уз осмех "Ух, ти падежи"

Фото: Танјуг/С.Радовановић

А како примена микробитова изгледа у пракси приказали су ученици школа које су већ добиле микробитове.

Тако су ђаци ОШ Свети Сава" из Ниша направили метеоролошку станицу и на тај начин повезали програмирање, информатику и физику, док су ђаци ОШ "Краљ Петар Прави" направили хранилицу за животиње.

"Школа за 21. век" је трогодишњи програм који финансира Влада Уједињеног Краљевства преко БРитанског савета, уз подршку Министарства просвете и Владе Србије.