Екипа "Новости" дочекала је око 12 часова групу од 28 Кинеза из покрајине Вухан, који су стигли у Србију у оквиру туристичког путовања. У нашу земљу они су ушли на граничном прелазу код Малог Зворника, а претходно обишли су Италију, Хрватску и БиХ.

Са маскама преко лица стигли су аутобусом загребачких регистарских ознака, али чим су ступили у Србију листом су ставили до знања да су против било каквог фотографисања. На исти начин поступили су и њихови сународници из Шангаја и Пекинга, који су неколико минута раније прошли "шкодом" и мини бусом и запутили се на Фрушку гору.

Поред припадника граничне полиције Републике Србије, који су у сваком погледу спремни за ове контроле, на лицу места били су и надлежни из свих надлежних служби, укључујући и оне од Завода за јавно здравље у Шапцу и Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Доктор Владан Шапоњић, епидемоиолог Института "Батут", рекао нам је да је група од 28 Кинеза добила решење да се ставља под здравствени надзор. Према његовим речима, сви ће бити прегледани релевантним процедурама, a уколико буде утврђено да неко има повишену температуру или респираторне тегобе, предстоји му лечење на инфективном одељењу шабачке болнице, где је све спремно за пријем.

Наш саговорник истиче да бити предузете све мере како би се благовремено установило да ли је неко од путника за изолацију, као и ко без тешкоћа може да настави даљи пут. Полицајци граничне полиције са појачани мерама заштите, крајње професионално, љубазно и ефикасно, обавили су контролу, а никаквих тензија није било јер Кинези знају да се све чини и у циљу њихове здравствене заштите.

Како "Новости" сазнају, Кинези који су ушли у Србију, на туристичко потовање по Европи кренули су пре избијања епидемије опасног корона вируса. Како инкубација траје 2 до 12 дана, не постоје индиције да је било ко од путника оболео, међутим, српске службе ставиле су у приправност све своје капацитете, као и остале државе кроз које су прошли путници са Истока.

- Сви су добили упуство како да се понашају у случају појаве било каквих здравствених тегоба - кажу у Министарству здравља. - Они сутра настављају пут ка Будимпешти.